İnceleme Arch vs Gentoo

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 14083
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 246
  • Etiketler Etiketler
    arch gentoo

14083

Deneyimli
Şimdi iki işletimin avantajlarını ve dezavantajlarını kendimce yorumlayarak yazmak istiyorum.
Arch Linux'un avantajları.
-Geniş dağıtım yelpazesi.
-AUR
-Rolling release modeline sahip olması.
-Archinstall ile kolay kurulum yapılabilmesi.
-Hızlı paket yöneticisine sahip olması (pacman)

Arch Linux'un dezavantajları.
-Paketlerin bloatlı gelme ihtimali.
-Düzenli güncelleme gerekmesi (yapılmadığında GRUB çökmesi falan var)
-Systemd olması (buna şahsen pek katılmıyorum)
-Biraz fazla RAM kullanımı.
-Çekirdek ayarlarını yapılandıramama.

Gentoo Linux'un avantajları.
-Sistemin gerçekten az bloatlı olarak gelmesi.
-Diğer dağıtımlara kıyasla çok az RAM yemesi.
-Rolling release olması.
-İnanılmaz hızlı olması.
-Sistemi kullanırken neler yaptığının bilincinde olmak (derleme vs.)
-Tam kontrol ve denetim.
-Çekirdeği kendi derleme özelliğinin olması.

Gentoo Linux'un dezavantajları.
-Dağıtım yelpazesinin sınırlı olması.
-Sorun yaşamada durumunda internette diğer dağıtımlara kıyasla az desteğin olması.
-Çok yavaş bir paket yöneticisi.
-Kurması Arch'a göre çok daha zor.

Gentoo'nun paket yöneticisine biraz değinmek istiyorum.
Gentoo'da paket kurmaktan çok paketleri kendiniz derliyorsunuz. "emerge" komutu ile normal dağıtımdan uygulama yükler gibi kullanabiliyorsunuz. Yavaş olmasının sebebi aslında işlemcinize göre değişir. Çünkü Gentoo'da paket derlemek, işlemciden güç alarak gerçekleştirilir. Ne kadar yavaş olsa da inanılmaz büyük bir faydası var. Programları en az bloatlı şekilde kurabiliyorsunuz. Programları derlerken en saf haliyle gelir. "use" flaglarını kullanarak kendi özelliklerinizi değiştirebilirsiniz. Yani tam kontrol imkanı sunar. Programların "bin" sürümleri de var. Normal indirip kurmak gibi düşünün. Onun hızı "pacman" ile aynı diyebilirim.

Eğer Arch Linux'a doymadıysanız ve daha zor şeyler istiyorsanız Gentoo tam size göre. Ha eğer kolaydan bir tık zor istiyorsanız Arch'tan devam edebilirsiniz.

Gentoo, performansı o kadar arttırmıyor. Derleme maliyeti gerçekten yüksek. Güçlü bir bilgisayar yoksa işkence halini alıyor. CachyOS performans arayanlar için daha iyi bir seçenek. Gentoo gerçekten deli işi. Sadece kasamda Gentoo kullanıyorum, laptopumda güncellemelere zaman yetiştiremediğimden Debian'a geri dönmek mecburiyetinde kaldım.

Gentoo zaten düşük sistemli bilgisayar için yanından bile geçirilmez.
Laptobum olursa Gentoo kurar mıyım bilmiyorum. Arch'ı manuel kurmayı tercih edeceğim gibi.

Arch Linux'u 6.7 güncellemesi ile bırakmıştım. NVIDIA'a özel katman getirmişlerdi benim GRUB'ı bozmuştu. Şu an dönsem dönülür ama Linux'ta belli bir süre geçirince leap ya da Debian özletiyor kendini. Tek özlediğim şey AUR olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…