Arch vs Ubuntu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Jeh0Ke
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 25
  • Görüntüleme Görüntüleme 399
  • Etiketler Etiketler
    arch ubuntu

Jeh0Ke

Becerikli
1-1.5 yıl boyunca Ubuntu kullandım. Daha sonra yeni PC toplayınca daha rahat test yaparım diye Windows indirdim ve öyle kaldı. Şimdi tekrardan beni delirtmeye başlayınca döneyim dedim ancak hangi distroyu kullanayım bilemedim. Daha önce kullandığım için Ubuntu aklımda ama insanların fikirlerine bakınca Arch'ta hiç fena olmaz gibi. Aralarındaki farklar neler ve hangisini neden tercih edersiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yeni bir sistem aldıysanız büyük bir ihtimalle oyun oynayacağınız için güncel driverlara ihtiyacınız olacaktır. Ubuntu biraz daha yavaş güncelleme aldığı için driverların, kernelin eski kalması ve maximum performansı görememeniz muhtemeldir. Ama güncel olsun diye saf arch kurmanıza gerek yok. Daha kullanıcı dostu dağıtımlar da işinizi görecektir.

Çok bloat gibi geliyor bana archinstall bence çok daha iyi bir seçenek.
Hiç de bile, bloatware ile gelmiyor ki. Niye böyle bir şey dediniz? EndevourOS için çok ama çok az paket bulunur ve kullanıcının ihtiyacı kadar özellikle gelir. Ram kullanımı çok düşüktür. Örnek verirsem Gnome DE kullanırsanız, 0.9 GB - 1.2 GB arası boşta Ram kullanımı olur. Buna rağmen her özellikliği de çalışır.

Hiç de bile, bloatware ile gelmiyor ki. Niye böyle bir şey dediniz? EndevourOS için çok ama çok az paket bulunuru ve kullanıcının ihtiyacı kadar özellikle gelir. RAM kullanımı çok düşüktür. Örnek verirsem GNOME DE kullanırsanız, 0.9 GB - 1.2 GB arası boşta RAM kullanımı olur. Buna rağmen her özellikliği de çalışır.

Saf Arch'a göre diyorum.

Arch yerine OpenSUSE Tumleweed tercih ederim. Arch gibi rolling release yani seri güncelleme alıyor ama güncellemeler otomatik testlerden geçtikten sonra yayınlanıyor, daha stabil bir deneyim sunuyor.

YaST şeysi de bazen çok işe yarıyor.

Arch yeni sistemler için daha iyi deniliyor. Ama yeni sistemde denemediğim için bilemiyorum, ya da fark ne kadar, onu da bilemiyorum. Arch biraz zor, özellikle saf Arch, ama onun dışında güzel sayılır. Birkaç sorun yaşayabilirsin. Arch kullanırken dikkat edilmesi gereken konu, Linux'un mantığını anlamak olacak. Yoksa UEFI sisteme BIOS sisteme göre bir EFI düzeni oluşturup sonra kernel güncellemesi sonrası neden GRUB bozuluyor gibi dert çekebilirsiniz. Bu sorunu ben yaşamıştım. Sonra EFI bölümünü doğru ayarlayınca düzeldi. Şu anlık bir sorun yaşamıyorum Arch Linux'ta, ama dediğim gibi, yaşanmayacağı anlamına gelmez. Güzel tarafları; saf Arch Linux'ta özellikle sıfırdan kurulum yapıyorsunuz, istemediğiniz şeyleri yüklemiyorsunuz, çok minimal oluyor. Pencere yöneticisi için de Arch daha iyi sayılır. Paket yöneticisi ise ayrı güzel.
O zaman Hocalar sorumu biraz daha özelleştiriyim. "Yeni Sistem" yazdım da o sistem gitti maddi sorunlardan dolayı zaten :) Şu an 7. nesil i5 işlemcili 1050'li bir laptobum var. Eğer bu sistemde sorun çıkartmayacaksa arch'ı kesinlikle deniceğim. Bu tür yaşlı sistemlerde önerir misiniz?

Arch kullanmayı bilmiyorsan öğrenmeden bulaşmanı önermem illaki değişiklik istiyorum diyorsan Linux Mint veya Fedora işini görebilir.
Hocam öcellikle mint ve fedorayı da denemiştim. İkiside bana nedense "hala windows kullanıyormuşum gibi." geldi. Ayriyetten Arch kullanmadan nasıl Arch öğenicem onu anlamadım. Ne yapiyim ders çalışır gibi not mu tutuyim işletim sistemi kulanıcam diye :)

O zaman Hocalar sorumu biraz daha özelleştiriyim. "Yeni Sistem" yazdım da o sistem gitti maddi sorunlardan dolayı zaten :) Şu an 7. nesil i5 işlemcili 1050'li bir laptobum var. Eğer bu sistemde sorun çıkartmayacaksa arch'ı kesinlikle deniceğim. Bu tür yaşlı sistemlerde önerir misiniz?
Pentium işlemcide LTS Kernel ile Arch kullanıyorum çoğu dağıtımdan daha iyi sayılır.

Geri
Yukarı Alt