Performans takıntın yoksa Debian'ı kurup unut.
CachyOS makul bence ya, ilk Linux deneyimim olarak geçiş yaptım. Halen çok memnunum.Merhaba arkadaşlar.
Şu anda bilgisayarımda Linux dağıtımı olarak CachyOS kullanıyorum. Aslında işyerindeki bilgisayarı da Linux'a geçirmek isterdim ama işyerinde kullanılan Canon yazıcı CAPT tabanlı bir yazıcı olduğu için Linux'ta kullanmak işkence. Yani yazıcıyı Mopria sertifikalı bir yazıcıyla değiştirmediğim sürece o makineyi Linux'a geçirmem zor. Fakat konumuz o değil.
Ben şahsen CachyOS'ten memnun olsam da CachyOS'in Rolling Release yapısı nedeniyle nadiren de olsa güncelleme sonrası sorun çıkabiliyor. Ben de bir yandan harici SSD'lerimde ve USB belleğimde başka Linux dağıtımları deniyorum. Şu anda bu yazıyı Debian 13 (Trixie) üzerinden yazıyorum.
Debian 13'te tek aklıma takılan konu DaVinci Resolve Studio 20.3.1'in çalışıp çalışmayacağıydı. MakeResolveDeb adlı bir araç sayesinde DaVinci Resolve Studio'nun .run kurulum dosyasını Debian için uygun .deb paketine çevirebiliyorsunuz. Daha sonra kurulumunu yaptım, sorunsuz bir şekilde çalıştı. Üstelik sorunsuzca render da alabildim.
Debian 13'te güncel NVIDIA sürücülerini kurmak bir tık meşakkatli. NVIDIA'nın Debian 13 CUDA reposunu eklemeniz gerekiyor, çünkü Debian'ın repolarındaki sürücü 550.xx serisi, ve bu sürücüler Explicit Sync bile desteklemiyor, bu da GNOME Wayland'de ciddi titreme sorunlarına sebep oluyor. Ancak NVIDIA'nın resmi CUDA repolarından güncel NVIDIA sürücülerini kolaylıkla yükleyebiliyorsunuz ve gerçekten iyi çalışıyor. Üstelik kernel tarafında da Debian 13'ün stok 6.12 çekirdeğini kullanmak zorunda değilsiniz, Trixie-Backports reposunu ekledikten sonra 7.1.3 gibi güncel kernel sürümlerini kurabiliyorsunuz.
Hal böyle olunca kafamda bir soru oluştu, acaba CachyOS yerine stok Debian veya Ubuntu da kullansam olur muydu diye. Tabii ki bunu yapmayı düşünmüyorum, çünkü CachyOS'ten memnunum. Fakat Debian'ın stabilitesini de unutmamak lazım. Ubuntu'da ise mükemmel bir Secure Boot desteği mevcut. NVIDIA sürücüleri için bile MOK oluşturmanız gerekmiyor, doğrudan Canonical imzalı modüller yükleniyor ve sorunsuzca kullanabiliyorsunuz, bizzat denedim. Ayrıca VMware Workstation Pro da 26H1 sürümü ile birlikte Ubuntu 26.04 LTS desteği kazandı. Her ne kadar Ubuntu'nun Snap dayatması gibi ufak eksileri olsa da genel olarak kullanılabilir olduğuna inanıyorum.
Özellikle bir dönem 42'ye gidiyordum ve oradaki birçok kişi evinde veya laptop'unda Linux dağıtımı olarak Ubuntu gibi dağıtımları kullanıyordu. Öyle çok fazla Arch Linux veya Arch tabanlı dağıtım kullanan görmedim. Yani ben şahsen aslında Linux kullanıcılarının önemli bir kısmının Ubuntu veya Debian gibi stabil dağıtımlar kullandığını ve meşhur Linux topluluğunda tamamen sessiz bir şekilde yaşayıp rahat rahat işlerini hallettiğini düşünüyorum. Arch Linux ve türevlerini kullananlar ise açık Linux topluluklarında çok daha fazla paylaşım yapıyorlar bence, bu yüzden tüm Linux topluluğunun Arch tabanına bayıldığını düşünüyoruz diye tahmin ediyorum. Fakat bu konuda sizin de görüşlerinizi merak ediyorum.
Sizce CachyOS yerine stok Debian veya Ubuntu kullanılır mı?