- Makaleler
- 14
Ubuntu oyu veren tek kişi de bendim.
Ubuntu, Linux dünyasında en çok eleştirilen dağıtımlardan biri. Açık konuşayım, ben de Ubuntu’yu pek sevmem. Ancak şu gerçeği kabul etmek gerekiyor: Artık profesyonel seviyede bir dağıtım geliştirecek bilgi ve tecrübeye sahibiz ve “Ubuntu üzerinden, Ubuntu’dan daha iyi bir dağıtım” geliştirebiliriz.
Örneği var mı? Var. Linux Mint.
Bana göre standart Ubuntu hem zayıf hem de Linux Mint’in yanına yaklaşamaz. Ama Linux Mint’in Ubuntu tabanlı olduğunu unutmayalım.
SNAP? Çözeriz. Ön yüklü uygulamalar? Buna dağıtım geliştiricisi karar verir. Ubuntu tabanlı gidersek Linux Mint'in yaptığı gibi SNAP varsayılan olarak yasaklı olur. Firefox klasik repo üzerinden gelir.
Dağıtım geliştirirken sistemde ne olacağına biz karar veririz. sudo? nano systemd? Hâttâ Kernel? Evet! Hepsi bizim kontrolümüzde. Bloat (şişirme) uygulamalardan biz de hoşlanmıyoruz.
Kullanıcı sistemi kurar.
Masaüstü gelir.
Saatlerce ayar yapmakla ugrasmaz
Bilgisayarının keyfini sürer
İlk ankette çoğunluğun Debian çıkacağını zaten tahmin ediyordum. PiluX’un ilk sürümleri Ubuntu tabanlıydı ve bu sürümleri deneyen arkadaşlarımız, Ubuntu yüzünden yaşadığımız sorunları çok iyi biliyor. Ubuntu kurucusu çok hantal idi. SNAP dayatması konularında ciddi sıkıntılar yaşadık. Ama artık hepsini aştık.
Şu an kullandığımız Ubuntu tabanı:
- Debian’a çok yakın
- amamen sade
- systemd bile bizim tercihimiz
- SNAP mi? Zaten yok.

(Evet, biraz uzadı
Ama şunu bilin ki bu proje için 2-3 ay önce işimden ayrıldım ve Techolay moderatörlüğüne ara verdim. Tamamen bu projeye odaklandım.
Bunların hepsini PiluX projesine odaklanmak için yaptım. PiluX kesinlikle çıkacak.
- Debian’dan daha ağır olmayacak
- Performans farkı olmayacak
- Daha güncel depolar.
- Daha büyük topluluk ve daha fazla kaynak.
- Daha güncel NVIDIA sürücüleri.
- Debian’a kıyasla biraz daha iyi uygulama desteği.
Ne kaybediyoruz? 32-bit PiluX üretme imkânı. (i686, Kernel 6.1) Değer mi, siz karar verin.
1. SNAP dayatması:
2. SNAP tabanlı, geliştirici dostu olmayan kurucu:
3. Kurulum / APT kilitlenmeleri: command-not-found kaynaklıydı. Ubuntu çözmüş olsa da kullanmayacağız.
İkinci anketten önce bu metni ekiple paylaşacağım ve yorumlarınızı dikkatle okuyacağız.
Son düzenleme: