Hasan Merkit 53

Moderasyon Üyesi
Geliştirici
Makaleler
14
🐧 Ubuntu, Debian tabanlı bir dağıtım olsa da başka dağıtımların da Ubuntu tabanlı olması mümkündür. Linux Mint ve Pop!_OS buna güzel örneklerdir.

⚙️ Geliştirmekte olduğumuz dağıtım için kritik bir karar aşamasındayız. Ekibime iki ayrı anket yapacağımı söylemiştim. PiluX kapalı beta ekibinin oy kullandığı ilk ankette sonuçlar şöyle oldu:

🟢 5 Debian
🟠 1 Ubuntu

Ubuntu oyu veren tek kişi de bendim. 😅

💬 Asıl meseleye gelelim.

Ubuntu, Linux dünyasında en çok eleştirilen dağıtımlardan biri. Açık konuşayım, ben de Ubuntu’yu pek sevmem. Ancak şu gerçeği kabul etmek gerekiyor: Artık profesyonel seviyede bir dağıtım geliştirecek bilgi ve tecrübeye sahibiz ve “Ubuntu üzerinden, Ubuntu’dan daha iyi bir dağıtım” geliştirebiliriz.

Örneği var mı? Var. Linux Mint.

Bana göre standart Ubuntu hem zayıf hem de Linux Mint’in yanına yaklaşamaz. Ama Linux Mint’in Ubuntu tabanlı olduğunu unutmayalım. 😉

😡 Ubuntu neden sevilmiyor?

SNAP? Çözeriz. Ön yüklü uygulamalar? Buna dağıtım geliştiricisi karar verir. Ubuntu tabanlı gidersek Linux Mint'in yaptığı gibi SNAP varsayılan olarak yasaklı olur. Firefox klasik repo üzerinden gelir. 😎

Dağıtım geliştirirken sistemde ne olacağına biz karar veririz. sudo? nano systemd? Hâttâ Kernel? Evet! Hepsi bizim kontrolümüzde. Bloat (şişirme) uygulamalardan biz de hoşlanmıyoruz.

🖥️ PiluX, tamamen son kullanıcı deneyimine odaklanan bir işletim sistemi olacak.

🎯 Konfor konusunda hedefimiz:

Kullanıcı sistemi kurar.
Masaüstü gelir.
Saatlerce ayar yapmakla ugrasmaz
Bilgisayarının keyfini sürer 😌

❓ Peki neden ikinci anket ve neden Ubuntu oyu?

İlk ankette çoğunluğun Debian çıkacağını zaten tahmin ediyordum. PiluX’un ilk sürümleri Ubuntu tabanlıydı ve bu sürümleri deneyen arkadaşlarımız, Ubuntu yüzünden yaşadığımız sorunları çok iyi biliyor. Ubuntu kurucusu çok hantal idi. SNAP dayatması konularında ciddi sıkıntılar yaşadık. Ama artık hepsini aştık.

Şu an kullandığımız Ubuntu tabanı:
  • Debian’a çok yakın
  • amamen sade
  • systemd bile bizim tercihimiz
  • SNAP mi? Zaten yok. :)
Bahsettiğimiz Ubuntu tabanı yaklaşık 60 MB. Ping atsan command not found hatası alırsın. 😄 SNAP, şişirme uygulamalar? Yok. Her şey temelden.

🚧 PiluX hâlâ geliştirme aşamasında.
(Evet, biraz uzadı 😅)

Ama şunu bilin ki bu proje için 2-3 ay önce işimden ayrıldım ve Techolay moderatörlüğüne ara verdim. Tamamen bu projeye odaklandım.

Bunların hepsini PiluX projesine odaklanmak için yaptım. PiluX kesinlikle çıkacak. 😎

🧱 Şu anda: Debian’ı da Ubuntu’yu da en temel hâlinden geliştiriyoruz. Ubuntu tabanlı bir PiluX:
  • Debian’dan daha ağır olmayacak
  • Performans farkı olmayacak
🤔 O hâlde neden Ubuntu’ya şans vermeyelim?
  • Daha güncel depolar.
  • Daha büyük topluluk ve daha fazla kaynak.
  • Daha güncel NVIDIA sürücüleri.
  • Debian’a kıyasla biraz daha iyi uygulama desteği.
Canonical’ın ticari yapısı, sürücü ve topluluk desteğini güçlendiriyor.

Ne kaybediyoruz? 32-bit PiluX üretme imkânı. (i686, Kernel 6.1) Değer mi, siz karar verin.

🛠️ Geçmiş Ubuntu sorunları ve çözümleri:

1. SNAP dayatması: ✅ Aşıldı
2. SNAP tabanlı, geliştirici dostu olmayan kurucu: ✅ @MKerem & @Exinie sayesinde çözüldü. Kendi kurucumuzu yazıyoruz. 😍
3. Kurulum / APT kilitlenmeleri: command-not-found kaynaklıydı. Ubuntu çözmüş olsa da kullanmayacağız.

💬 Görüşlerinizi mutlaka paylaşın.
İkinci anketten önce bu metni ekiple paylaşacağım ve yorumlarınızı dikkatle okuyacağız.

🙏 Eminim ki ikinci ankette Ubuntu oyları artacaktır.

🔥 Ubuntu tabanlı ama Ubuntu’dan çok daha iyi bir dağıtım yapmak için elimizden geleni yapacağız. 😎

Son düzenleme:
Hala Ubuntu konusundaki ısrarınızı anlamıyorum. Ubuntu'nun özellikle 14.04'den sonraki sürümlerinde meydana gelen stabilite sorunlarıyla ve verdikleri saçma sapan kararlarla yüz karası bir dağıtım olarak biliniyor. Siz Snap'ı kaldırsanız bile Ubuntu tabanı APT/dpkg bazı depolardan paket kaldırıp Snap'dan sadece indirme seçeneği sunuyor, olay artık Snap meselesinden tekelliğe gidiyor.

Geçenlerde GNU Coreutils(rm, cp gibi temel komutların bulunduğu proje) hazır olmayan Rust tabanıyla yazılmış olan uutils alternatifi ile değiştirilmeye çalışıldı. Sistemde onlarca uyumsuzluk hatası ortaya çıktı. Yaptıklarını ana sürüme getiremediler. Ubuntu'nun aldığı RISC-V buildlerini çalıştırabilecek işlemci direkt yok, kağıt üzerinde olsa da Ubuntu'nun istediği RISC-V özelliklerini destekleyen işlemci direkt olmadığı için Ubuntu'nun RISC-V sürümü sadece QEMU'da emülatörle çalışıyor.

Systemd derken ne demek istediğinizi anlamadım. Niş dağıtımlar haricinde tepeden tırnağa hepsi Systemd kullanıyor init sistemi olarak. Systemd hem Debian hem Ubuntu hem de diğer dağıtımlar için de-facto standart. Daha güncel depoların çok bir anlamı yok, şayet Debian testing ve unstable depolar da sunuyor. Kullanıcı vereceği hata toleransına göre Debian'da ister güvenilir isterse de güncel paketleri seçebilir.

Daha fazla kaynak argümanına asla katılmıyorum. Paket yöneticisi ve paketlerin nasıl yönetildiği haricinde bütün dağıtımlar birebir aynıdır. Aynı Linux kernelini aynı init sistemi üzerinde Wayland, Pipewire, NetworkManager gibi her platformda kullanılan artık de-facto standart haline gelen yazılımları kullanıyoruz. Bir dağıtımda aldığın sorun başka dağıtımda da aynıdır, çözümü de aynıdır.

Debian ise 32 yıllık tecrübesiyle her sunucuda ve her masaüstü bilgisayarda stabilite, güvenilirlik ve performansın altın standardını temsil ediyor. 2 fazladan NVIDIA driver'ı ve bir işe yaramayan "sözde" kitlesi için hala Ubuntu'da niye dirayet etmenizin bir manası yok. Düzgün bir Debian forku yapın. Olmadı "Testing" paketlerini 3-6 ay sürelerle kendiniz freeze'leyip Fedora gibi semi-rolling bir distro da yapabilirsiniz. Başınız ağrımaz, kullanıcıların da başı ağrımaz.

32 bit konusuna değinmiyorum bile, direkt zaman harcamayın.

Hala Ubuntu konusundaki ısrarınızı anlamıyorum. Ubuntu'nun özellikle 14.04'den sonraki sürümlerinde meydana gelen stabilite sorunlarıyla ve verdikleri saçma sapan kararlarla yüz karası bir dağıtım olarak biliniyor. Siz Snap'ı kaldırsanız bile Ubuntu tabanı APT/dpkg bazı depolardan paket kaldırıp Snap'dan sadece indirme seçeneği sunuyor, olay artık Snap meselesinden tekelliğe gidiyor.

Geçenlerde GNU Coreutils(rm, cp gibi temel komutların bulunduğu proje) hazır olmayan Rust tabanıyla yazılmış olan uutils alternatifi ile değiştirilmeye çalışıldı. Sistemde onlarca uyumsuzluk hatası ortaya çıktı. Yaptıklarını ana sürüme getiremediler. Ubuntu'nun aldığı RISC-V buildlerini çalıştırabilecek işlemci direkt yok, kağıt üzerinde olsa da Ubuntu'nun istediği RISC-V özelliklerini destekleyen işlemci direkt olmadığı için Ubuntu'nun RISC-V sürümü sadece QEMU'da emülatörle çalışıyor.

Systemd derken ne demek istediğinizi anlamadım. Niş dağıtımlar haricinde tepeden tırnağa hepsi Systemd kullanıyor init sistemi olarak. Systemd hem Debian hem Ubuntu hem de diğer dağıtımlar için de-facto standart. Daha güncel depoların çok bir anlamı yok, şayet Debian testing ve unstable depolar da sunuyor. Kullanıcı vereceği hata toleransına göre Debian'da ister güvenilir isterse de güncel paketleri seçebilir.

Daha fazla kaynak argümanına asla katılmıyorum. Paket yöneticisi ve paketlerin nasıl yönetildiği haricinde bütün dağıtımlar birebir aynıdır. Aynı Linux kernelini aynı init sistemi üzerinde Wayland, Pipewire, NetworkManager gibi her platformda kullanılan artık de-facto standart haline gelen yazılımları kullanıyoruz. Bir dağıtımda aldığın sorun başka dağıtımda da aynıdır, çözümü de aynıdır.

Debian ise 32 yıllık tecrübesiyle her sunucuda ve her masaüstü bilgisayarda stabilite, güvenilirlik ve performansın altın standardını temsil ediyor. 2 fazladan NVIDIA driver'ı ve bir işe yaramayan "sözde" kitlesi için hala Ubuntu'da niye dirayet etmenizin bir manası yok. Düzgün bir Debian forku yapın. Olmadı "Testing" paketlerini 3-6 ay sürelerle kendiniz freeze'leyip Fedora gibi semi-rolling bir distro da yapabilirsiniz. Başınız ağrımaz, kullanıcıların da başı ağrımaz.

32 bit konusuna değinmiyorum bile, direkt zaman harcamayın.
RISC-V'e katılmıyorum. Güncel sürüme sahip bir RISC-V SoC kullanmak gerekiyor Ubuntu için (RVA23S64).

RISC-V'e katılmıyorum. Güncel sürüme sahip bir RISC-V SoC kullanmak gerekiyor Ubuntu için (RVA23S64).
20-30 senelik x86_64-v1'de dahi çalışan işletim sistemi geçen şimdi çıkan işlemci ile çalışmıyor. Bir ayarla da çözülebilecek bir durum bu aslında ama işleri millete iş çıkartmak.

🐧 Ubuntu, Debian tabanlı bir dağıtım olsa da başka dağıtımların da Ubuntu tabanlı olması mümkündür. Linux Mint ve Pop!_OS buna güzel örneklerdir.

⚙️ Geliştirmekte olduğumuz dağıtım için kritik bir karar aşamasındayız. Ekibime iki ayrı anket yapacağımı söylemiştim. PiluX kapalı beta ekibinin oy kullandığı ilk ankette sonuçlar şöyle oldu:

🟢 5 Debian
🟠 1 Ubuntu

Ubuntu oyu veren tek kişi de bendim. 😅

💬 Asıl meseleye gelelim.

Ubuntu, Linux dünyasında en çok eleştirilen dağıtımlardan biri. Açık konuşayım, ben de Ubuntu’yu pek sevmem. Ancak şu gerçeği kabul etmek gerekiyor: Artık profesyonel seviyede bir dağıtım geliştirecek bilgi ve tecrübeye sahibiz ve “Ubuntu üzerinden, Ubuntu’dan daha iyi bir dağıtım” geliştirebiliriz.

Örneği var mı? Var. Linux Mint.

Bana göre standart Ubuntu hem zayıf hem de Linux Mint’in yanına yaklaşamaz. Ama Linux Mint’in Ubuntu tabanlı olduğunu unutmayalım. 😉

😡 Ubuntu neden sevilmiyor?

SNAP? Çözeriz. Ön yüklü uygulamalar? Buna dağıtım geliştiricisi karar verir. Ubuntu tabanlı gidersek Linux Mint'in yaptığı gibi SNAP varsayılan olarak yasaklı olur. Firefox klasik repo üzerinden gelir. 😎

Dağıtım geliştirirken sistemde ne olacağına biz karar veririz. sudo? nano systemd? Hâttâ Kernel? Evet! Hepsi bizim kontrolümüzde. Bloat (şişirme) uygulamalardan biz de hoşlanmıyoruz.

🖥️ PiluX, tamamen son kullanıcı deneyimine odaklanan bir işletim sistemi olacak.

🎯 Konfor konusunda hedefimiz:

Kullanıcı sistemi kurar.
Masaüstü gelir.
Saatlerce ayar yapmakla ugrasmaz
Bilgisayarının keyfini sürer 😌

❓ Peki neden ikinci anket ve neden Ubuntu oyu?

İlk ankette çoğunluğun Debian çıkacağını zaten tahmin ediyordum. PiluX’un ilk sürümleri Ubuntu tabanlıydı ve bu sürümleri deneyen arkadaşlarımız, Ubuntu yüzünden yaşadığımız sorunları çok iyi biliyor. Ubuntu kurucusu çok hantal idi. SNAP dayatması konularında ciddi sıkıntılar yaşadık. Ama artık hepsini aştık.

Şu an kullandığımız Ubuntu tabanı:
  • Debian’a çok yakın
  • amamen sade
  • systemd bile bizim tercihimiz
  • SNAP mi? Zaten yok. :)
Bahsettiğimiz Ubuntu tabanı yaklaşık 60 MB. Ping atsan command not found hatası alırsın. 😄 SNAP, şişirme uygulamalar? Yok. Her şey temelden.

🚧 PiluX hâlâ geliştirme aşamasında.
(Evet, biraz uzadı 😅)

Ama şunu bilin ki bu proje için 2-3 ay önce işimden ayrıldım ve Techolay moderatörlüğüne ara verdim. Tamamen bu projeye odaklandım.

Bunların hepsini PiluX projesine odaklanmak için yaptım. PiluX kesinlikle çıkacak. 😎

🧱 Şu anda: Debian’ı da Ubuntu’yu da en temel hâlinden geliştiriyoruz. Ubuntu tabanlı bir PiluX:
  • Debian’dan daha ağır olmayacak
  • Performans farkı olmayacak
🤔 O hâlde neden Ubuntu’ya şans vermeyelim?
  • Daha güncel depolar.
  • Daha büyük topluluk ve daha fazla kaynak.
  • Daha güncel NVIDIA sürücüleri.
  • Debian’a kıyasla biraz daha iyi uygulama desteği.
Canonical’ın ticari yapısı, sürücü ve topluluk desteğini güçlendiriyor.

Ne kaybediyoruz? 32-bit PiluX üretme imkânı. (i686, Kernel 6.1) Değer mi, siz karar verin.

🛠️ Geçmiş Ubuntu sorunları ve çözümleri:

1. SNAP dayatması: ✅ Aşıldı
2. SNAP tabanlı, geliştirici dostu olmayan kurucu: ✅ @MKerem & @Exinie sayesinde çözüldü. Kendi kurucumuzu yazıyoruz. 😍
3. Kurulum / APT kilitlenmeleri: command-not-found kaynaklıydı. Ubuntu çözmüş olsa da kullanmayacağız.

💬 Görüşlerinizi mutlaka paylaşın.
İkinci anketten önce bu metni ekiple paylaşacağım ve yorumlarınızı dikkatle okuyacağız.

🙏 Eminim ki ikinci ankette Ubuntu oyları artacaktır.

🔥 Ubuntu tabanlı ama Ubuntu’dan çok daha iyi bir dağıtım yapmak için elimizden geleni yapacağız. 😎
Linux mint de ubuntu tabanı ancak LMDE hem eski sistemlerde daha stabil hemde benim gibi kullanıcılar icin daha uygun.

Debian devam.

Peki bu dağıtımın yapılma amacı nedir? :)

Ben size bonus fikir vereyim: CachyOS’un Arch’a yaptığını Ubuntu/Debian’a yapın. Amaç daha iyi Ubuntu yapmak mı? Mint var, Pop var. Stabil, taş gibi bir şey mi? Debian var zaten, neden sizin yaptığınızı kullanayım ki, kendini kanıtlamışlar varken?

Şahsen daha geçen hafta CachyOS’in yaptığı optimizasyonları (Kernel Scheduler, zen4 optimize compile edilmiş paketler, vs.) yapan Ubuntu/Debian tabanlı stabil dagıtım bakıyordum. Bunu yaparsanız diğer dağıtımlardan sıyrılabilirsiniz.

En hızlı Debain’ı, Ubuntu’yu yapın yani.

Ben Debian taraftarıyım.

Hala Ubuntu konusundaki ısrarınızı anlamıyorum. Ubuntu'nun özellikle 14.04'ten sonraki sürümlerinde meydana gelen stabilite sorunlarıyla ve verdikleri saçma sapan kararlarla yüz karası bir dağıtım olarak biliniyor. Siz Snap'ı kaldırsanız bile Ubuntu tabanı APT/dpkg bazı depolardan paket kaldırıp Snap'dan sadece indirme seçeneği sunuyor, olay artık Snap meselesinden tekelliğe gidiyor.

Systemd derken ne demek istediğinizi anlamadım. Niş dağıtımlar haricinde tepeden tırnağa hepsi Systemd kullanıyor init sistemi olarak. Systemd hem Debian hem Ubuntu hem de diğer dağıtımlar için de-facto standart. Daha güncel depoların çok bir anlamı yok, şayet Debian Testing ve unstable depolar da sunuyor. Kullanıcı vereceği hata toleransına göre Debian'da ister güvenilir isterse de güncel paketleri seçebilir.

Daha fazla kaynak argümanına asla katılmıyorum. Paket yöneticisi ve paketlerin nasıl yönetildiği haricinde bütün dağıtımlar birebir aynıdır. Aynı Linux Kernel'ini aynı init sistemi üzerinde Wayland, Pipewire, NetworkManager gibi her platformda kullanılan artık de-facto standart haline gelen yazılımları kullanıyoruz. Bir dağıtımda aldığın sorun başka dağıtımda da aynıdır, çözümü de aynıdır.

Debian ise 32 yıllık tecrübesiyle her sunucuda ve her masaüstü bilgisayarda stabilite, güvenilirlik ve performansın altın standardını temsil ediyor. 2 fazladan NVIDIA Driver'ı ve bir işe yaramayan "sözde" kitlesi için hala Ubuntu'da niye dirayet etmenizin bir manası yok. Düzgün bir Debian forku yapın. Olmadı "Testing" paketlerini 3-6 ay sürelerle kendiniz freeze'leyip Fedora gibi semi-rolling bir distro da yapabilirsiniz. Başınız ağrımaz, kullanıcıların da başı ağrımaz.

32 Bit konusuna değinmiyorum bile, direkt zaman harcamayın.

Aklımdakilerin birçoğunu özetlemişsiniz hocam yazmama gerek kalmadı. :D

Geliştirme önerisi yapacak kadar yazılım bilmem. Ama Debian stabilitesi ile üzerine başkasının çalışmaları üzerine değil de kendinizin tüm içeriği ile bir proje yapmanızı beklerdim.

Siz Snap'ı kaldırsanız bile Ubuntu tabanı APT/dpkg bazı depolardan paket kaldırıp Snap'dan sadece indirme seçeneği sunuyor, olay artık Snap meselesinden tekelliğe gidiyor.
Ubuntu'da SNAP zorlaması ile kurulan ancak Debian'da standart olarak inebilen birkaç paket örneği verebilir misiniz?

Systemd derken ne demek istediğinizi anlamadım.
Yapacağımız dağıtımı tamamen base ortam üstünden geliştiriyoruz. "init" bile bizim tarafımızdan elle kuruluyor. Onun örneği idi.

Daha güncel depoların çok bir anlamı yok, şayet Debian testing ve unstable depolar da sunuyor.
Dağıtımın Release sürümünü testing/unstable repo ile sunamayız. Debian "trixie" bile daha çıkalı çok olmadan repolarındaki paketler eskimeye başladı. Güncel depoların sandığınızdan çok anlamı var maalesef. Bunun acısını Debian'da çektik.

Daha fazla kaynak argümanına asla katılmıyorum. Paket yöneticisi ve paketlerin nasıl yönetildiği haricinde bütün dağıtımlar birebir aynıdır.
Arama motorlarını bol bol kullandık. Ubuntu ile Debian arasında kaynak ve destek bakımından bol farklar var maalesef.

2 fazladan NVIDIA driver'ı ve bir işe yaramayan "sözde" kitlesi için hala Ubuntu'da niye dirayet etmenizin bir manası yok.
Maalesef NVIDIA da sandığınızdan çok önemli bir konudur.

Yazdıklarından şunları anlıyorum @Cruslan, Debian ile Ubuntu arasındaki ciddi seviyedeki sürücü farkını bilmediğini düşünüyorum. Konu sadece NVIDIA da değil. Bir de Ubuntu zorlamalarına takılı kalabileceğimizi düşünüyorsun. Ürettiğimiz test amaçlı sistem hakkında şunu söyleyeyim, sadece VM GPU sürücüsü kurduk ve Ubuntu, sadece repository değiştirilmiş bir Debian stabilliğinde çalışıyor.

Aslında ikinci anketi sunmadan önce hem Debian hem de Ubuntu üstünden iskelet bir sistem üretip deneyimlemeniz için paylaşmayı düşünüyorum.

Peki bu dağıtımın yapılma amacı nedir? :)
Bu soruyu başka bir güne bırakalım. Konu amacından sapmasın. :)

Bu soruyu başka bir güne bırakalım. Konu amacından sapmasın. :)
Aslında tam tersi, önemli bir detay. Konu: Ubuntu mu seçilecek Debian mı? Peki ne için bu seçim yapılıyor? Amaç nedir? Seçim kriterlerinden en önemlisi seçilecek dağıtımın geliştirme amacına uygunluğu olmalı.

Atıyorum amaç son kullanıcı için "en iyi dağıtımı" yapmaksa Ubuntu seçin geçin. Şu an bulunduğum ofiste mesela herkes Ubuntu kullanıyor. İnsanlar Ubuntu kullanıyorsa siz de Ubuntu'yu güzelleştirirsiniz.

Veya stabiliteden ödün vermeden/en az ödünle en hızlı dağıtım mı amacınız? Debian, Ubuntu'ya göre daha sade olduğu için Snap'leri sildim, şunları kapattım, bunları yok ettim diye uğraşmadan daha kolay başlangıç yapabilirsiniz.

Şu an konudan anladığım kadarıyla "yapabiliyoruz, neden yapmayalım?" diye girişilen bir macera gibi. Daha sağlam temellere oturtulmazsa ortaya Frankenstein'ın canavı gibi bi ucube çıkacaktır.