Merhaba, son zamanlarda Linux merakım var. Son zamanlarda CachyOS ön planda çıkıyor. Yanlışım yoksa oyun konusunda iyiymiş. Varsa CachyOS dışında başka hangi dağıtımı deneyebilirim?

Sistemin oldukça yüksek:
Excalibur G770 1 TB SSD depolama, 32 GB RAM, RTX 3050, 12. nesil i5-12450H

Son düzenleyen: Moderatör:
Linux tecrüben varsa kullan ben 1 senedir kullanıyorum gayet memnunum tecruben yoksa bir süre Fedora KDE kullan daha sonra geçiş yaparsin.

Fedora hiç kullanmadım hocam. Önceden Mint ve EndeavourOS kullanmıştım basit şeyleri halledebiliyordum. Sıkınca başka dağıtımlara bakayım dedim.

Direkt yeni başlayanlar için geliştirilmiş bir dağıtım değil, ancak bence yeni başlayan birisi de rahatlıkla kullanabilir zor değil bence. Kullanıcının elinden tutuyor arayüz uygulamalarıyla. Dağıtımın ana amacı performans, bunu paketleri işlemciye özel derleyerek ve çekirdek bazındaki çeşitli değişiklikler ile yapıyor. Oyun içinde cachy-proton gibi kendine ait uygulamaları var. Zorin OS'e alternatif olarak bakabilirsiniz.

Direkt yeni başlayanlar için geliştirilmiş bir dağıtım değil, ancak bence yeni başlayan birisi de rahatlıkla kullanabilir zor değil bence. Kullanıcının elinden tutuyor arayüz uygulamalarıyla. Dağıtımın ana amacı performans, bunu paketleri işlemciye özel derleyerek ve çekirdek bazındaki çeşitli değişiklikler ile yapıyor. Oyun içinde cachy-Proton gibi kendine ait uygulamaları var. Zorin OS'e alternatif olarak bakabilirsiniz.

Hocam Zorin OS güzel gözüküyor dışarıdan. En iyisi ikisini de 1 gün arayla kullanıp kararımı ona göre vermem daha iyi olur.

Eğer Zorin'den memnun kalmazsanız CachyOS ile devam edin, @Reend hocam Cachy'in neler yaptığını anlatmış. Kendisi ne kadar zor olsa da DistroWatch'e göre, şu anda tüm kategorilerde en popüler distrodur.

Ek olarak @Reend hocama ekleyeceğim bir şey var:

CachyOS, varsayılan olarak Live USB'deki seçimden de anlaşılacağı gibi KDE Plasma'yı seçer. Siz Calamares'ten (CachyOS, Arch Linux gibi archinstall veya manuel kurulum yerine daha çok Calamares kullanır) seçim zamanına geldiğinizde zaten sistem otomatik olarak Plasma Desktop'u seçmiş olur. Siz isterseniz GNOME gibi başka bir DE veya Sway gibi bir WM de seçebilirsiniz.

Eğer Zorin'den memnun kalmazsanız CachyOS ile devam edin, @Reend hocam Cachy'in neler yaptığını anlatmış. Kendisi ne kadar zor olsa da distrowatch'e göre, tüm kategorilerde en popüler distrodur.

Ek olarak @Reend hocama ekleyeceğim bir şey var:

CachyOS, varsayılan olarak live USB'deki seçimden de anlaşılacağı gibi KDE Plasma'yı seçer. Siz Calamares'ten (CachyOS, Arch Linux gibi archinstall veya manuel kurulum yerine daha çok Calamares kullanır) seçim zamanına geldiğinizde zaten sistem otomatik olarak plasma Desktop'u seçmiş olur. Siz isterseniz GNOME gibi başka bir de veya sway gibi bir WM de seçebilirsiniz.

Sağ olun hocam. EndeavourOS kullanırken KDE kullanmıştım. Plasmayı hiç duymadım sanırım plasma deneyeceğim.

cachy os kullanabileceğin en hızlı çoğunlukla sorunsuz sistemlerden biri en yeni teknoloji ve ayarları içinde barındırdığı için performans açısından en verimli linuxu kullanıyorsun. Terminalde kullanmak istemiyorsan shelly ile arch, aur, flatpak paketleri kolayca kurur kaldırırsın. Bilmediğin komutları yada şeyleri indirip karıştırmadığın sürece sistemde bozulmaz bozulsa bile her güncellemede paket indirmede sistem otomatik yedek alıyor btrfs ile dene 1-2 hafta memnun kalırsın.