Arch vs Ubuntu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Jeh0Ke
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 25
  • Görüntüleme Görüntüleme 736
  • Etiketler Etiketler
    arch ubuntu

Jeh0Ke

Becerikli
1-1.5 yıl boyunca Ubuntu kullandım. Daha sonra yeni PC toplayınca daha rahat test yaparım diye Windows indirdim ve öyle kaldı. Şimdi tekrardan beni delirtmeye başlayınca döneyim dedim ancak hangi distroyu kullanayım bilemedim. Daha önce kullandığım için Ubuntu aklımda ama insanların fikirlerine bakınca Arch'ta hiç fena olmaz gibi. Aralarındaki farklar neler ve hangisini neden tercih edersiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Stabilite istiyorsan Debian veya Ubuntu ve türevlerini yükleyebilirsin.
Hocam ben bu güne kadar kullandığım tüm işletim sistemlerinde stabilite sorunu yaşadım çünkü yerimde duramıyorum. Sürekli oynuyorum sistemler. Stabilite benim halledemeyeceğim bir şey değil. Ama yorumunuz için teşekkürler.

Burada saydığınız konuların 1-2 tanesi hariç hepsi 2022-2023 döneminden kalma. Diğer ikisi ise 2024 döneminden kalma. O hataların tamamı güncel Archinstall'da çözüldü.

Archinstall'a 2024'ün sonlarında 3.0 güncellemesi geldi ve birçok hatasından arındırıldı. Attığınız konulardan en güncelinde arkadaş Pipewire kurulumu yapılırken hata almış, bu hata Archinstall'un 3.0 sürümüyle çözüldü bile.

Son zamanlarda yaptığım hiçbir Archinstall kurulumunda hiçbir hatayla karşılaşmadım. 3.0.1 sürümünden itibaren epey iyi bir hale geldi.

Zaten bu araç 2021 yılında ilk çıkışını yapmış ve kompleks bir Python betiği olarak çalışıyor. İlk dönemlerinde çok kötüydü fakat şu anda gayet iyi bir durumda.

Ayrıca en nihayetinde Archinstall betiğinde tüm çalıştırılacak komutlar ön tanımlı olarak geldiği için kurulumda kurulacak paketlerden biri güncellenip bir servis ismini bile değiştirse Archinstall'un güncellenmesi gerekiyor. Arch ISO'sundan boot ettiğim gibi ilk yaptığım şey, Archinstall'u pacman -Syy archinstall komutuyla güncellemek. Genelde ISO'da gömülü gelen sürüm eski oluyor.

Maalesef siz kendi betiğinizi 2023'ten beri güncellememişsiniz. Bu da güncel paketlerde bir değişiklik yapılması durumunda betiğinizin hata vermesine neden olacaktır.

Ek olarak Arch Linux'un geliştiricileri manuel kurulum veya Archinstall dışında bir yöntem ile kurulmuş hiçbir Arch kurulumuna destek vermiyor. Bunu da belirteyim. Eğer başka hazır bir betik kullandıysanız veya bir YouTube videosundaki adımlarla yüklediyseniz Arch kurulumunuz Arch geliştiricileri tarafından desteklenmeyecektir. Archinstall da en nihayetinde sürekli güncellenmesi gereken kompleks bir betik olduğu için sorun yaşamanız halinde Arch Linux forumlarındaki "Arch Linux Guided Installer" bölümünden destek alabiliyorsunuz.

Ha yine de Archinstall'un bazı eksikleri yok değil. Mesela Archinstall'un disk yapılandırma aracı sektör hizalama işlemini yapmıyor. Bu da SSD disklerde ömrü kısaltabiliyor. Onun yerine fdisk ile diskleri yapılandırıp mkfs, mkswap ve swapon ile diskleri başlatıp mount --mkdir komutu ile monte ettikten sonra Archinstall'da önceden monte edilmiş klasör seçeneği ile kurulum yapmak çok daha iyi olacaktır.

Bunun dışında bazı ufak eksikleri de var, fakat en güncel sürümü iyi bir hale geldi. Sizin Archinstall deneyiminiz 2023 yılından kalma sanırım.

Son düzenleme:
Maalesef siz kendi betiğinizi 2023'ten beri güncellememişsiniz. Bu da güncel paketlerde bir değişiklik yapılması durumunda betiğinizin hata vermesine neden olacaktır.

GitHub'dakini güncellemedim. Codeberg'teki geçen sene güncellendi çünkü güncelleme gerektiren bir kısmı yok. Betiği incelerseniz görürsünüz.

Bash:
# Install base arch linux packages
pacstrap -i /mnt base base-devel linux linux-headers linux-firmware git neovim python python-pip

# NetworkManager
pacman -Sy networkmanager --needed --noconfirm

# Touchpad Support
pacman -S xf86-input-libinput --needed --noconfirm

# NTFS filesystem support
pacman -S ntfs-3g --needed --noconfirm

# GRUB
pacman -S grub efibootmgr os-prober --needed --noconfirm

Betiğimde paket kurulumu yapan bütün komutlar sadece bu kadar. Buradaki paketlerin ismi %99.9 asla değişmeyecek paketler.

Evet kendi betiğim de şahane değil. Ama en azından bir hata olduğuna hatanın neyden kaynaklı olduğunu bulabiliyorum. Sizde sorun yaşanmıyorsa dediğim gibi ne âlâ. Şahsen tavsiye etmiyorum, gerekçelerimi de belirttim.

Gerekçelerin eski ve artık geçersiz ama, sorun orada Gerekçe olarak gösterdiğin konulardaki bug'lar yeni Archinstall sürümlerinde çözüldü. Şu anda 3.0.7-3 sürümü var ve sorunsuz. 3.0.7-3 sürümü 31 Mayıs 2025'te çıktı ve bu sürüm ile sorunsuzca Arch Linux kurulumu yapabiliyorum.

NTFS-3G yerine Ntfs3 kullanılıyor artık, onu da belirteyim.

Aslında kurulan sistemden ziyade seçilen seçenekler ile alakası var Archinstall ile alınan hataların. Bazen bazı seçenekler çalışmayabiliyor.

Benim yeni test ettiğim kurulum yöntemi Archinstall ile temel kurulum yapmak (bu sayede systemd-boot önyükleme seçeneği dosyalarını oluşturmakla uğraşmamak) ve sonra üzerine aynı manuel kurulumda olduğu gibi paketleri kurup ayarları yaparak tam bir Arch kurulumu elde etmek.

Ntfs3 ile birlikte sadece Read ve Write destekli bir sürücü ekleniyor. Yani NTFS diskleri monte edebilir, dosya okuyabilir, dosya yazabilirsiniz. Fakat diğer işlemler için (diski NTFS olarak biçimlendirme, NTFS hata düzeltme vs.) için hala NTFS-3G gerekli.

Mesajımda sanki NTFS-3G tamamen bitti gibi söylemişim, kusura bakmayın. Hala NTFS-3G paketini kurmak gerekiyor, haklısınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…