Cihat Bey

Uzman
Herkese Merhaba, bu rehberimde uzun zamandır üzerinde araştırma yapıp takip ettiğim bir konuyu ele alarak çözüm sunacağım. Bilginiz üzere, FTTH (Fiber to the Home) altyapılarında dairenize tek bir fiber kablo gelir. Bu fiber kablo, "ONT" (Optical Network Terminal) adı verilen cihaza bağlanarak sonlandırılır. Bazı firmalar, ONT ve router'ı (halk arasında modem olarak bilinir) bir arada sunarken, bazıları ise ONT ve router'ı ayrı tutar. Türkiye'de genellikle ONT ve router ayrı tutulur; ONT'den çıkan LAN kablosu, router'ın WAN portuna bağlanır ve bu sayede internete erişim sağlanır. Türkiye'de bu sistemin yaygın olmasının nedeni, yerel operatör olan Türk Telekom'un ısrarla bu şekilde hizmet sunmak istemesidir. Benim gibi meraklılar bazen tek bir cihazla internete bağlanmak isteyebilir veya doğrudan SFP ile bağlantı kurmayı tercih edebilirler. Bu rehberde, Türk Telekom FTTH (Fiber to the Home) aboneliği üzerinden SFP ile bağlantı kurmayı ve mevcut hız sınırı olan 940 Mbps'nin üzerine çıkmayı anlatacağım. Ancak öncelikle, neden 940 Mbps gibi hızlar aldığımızı açıklamak isterim. Bu hızların sınırlı olmasının nedeni, Gigabit Ethernet’in fiziksel limitlerinin bu değerlerde olmasıdır. İnternet sağlayıcılarının ve kullanıcıların çoğunlukla kullandığı ürünlerin hemen hepsinde 1GE (Gigabit Ethernet) portları bulunduğu için bu hızlarla sınırlıyız. Elinizde yeni yaygınlaşan 2.5GE veya 10GE WAN/LAN portlu router'lar olabilir, ancak sağlayıcının sunduğu ONT cihazının portu 1GE olduğu sürece bu sınırlamaya takılmanız kaçınılmazdır. "2.5G veya 10G ONT cihazları yok mu?" diye sorabilirsiniz. Evet, bu cihazlar mevcut ancak global çapta hala yeni yeni yaygınlaşıyor. Bugün satın almak istediğinizde doğru ürünü bulmak zor olabiliyor ve bulsanız bile mevcut altyapıda yetkilendirme almanız garanti değil. Ben de başlangıçta ONT cihazımı değiştirmeyi düşündüm, ancak yukarıda bahsettiğim sebeplerle SFP GPON çözümünü tercih ettim. Başlamadan önce, kısaca GPON sisteminin çalışma prensibini açıklamak istiyorum.

GPON Nedir?

GPON bir veri iletim teknolojisidir. “Gigabit Passive Optical Network” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Temelinde IP bulunan bu iletim teknolojisi TDMA modeli ile çalışmaktadır. Bu modele göre gelen tüm veriler bir düzen oluşturur. Bir sonraki aşamada veriler kullanıcıların tümüne bir algoritma yardımı ile iletilir ve her kullanıcı için geri gelen veriler toplanır. Toplanan veriler IP omurgasına iletilir. Bu iletim işlemini gerçekleştiren GPON teknolojisidir. GPON kullanılması için fiber optik bağlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ağ üzerinde 1 core bağlantı ile iletim yapılır. Eğer aboneler için bir dağıtım yapılacaksa, splitter adı verilen bölücüler kullanılır. Böylelikle bölücülerde yer alan prizmalar sinyali fiber uçlara bölümlendirilir. Eğer trafiğiniz iki yönlü ise bu prizmalar kullanılarak dağıtılabilir.
Kaynak: GPON Nedir, Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar? - TurkNet Blog

GPON Nasıl Çalışır?

Routerlardan çıkan fiber kablolar öncelikle binalara kadar gelir. Bunun için fiber kablolar şehirlerden mahallelere, sokaklardan da evlere kadar uzanır. Bina içerisine kadar ulaşan fiber kablolar splitter adı verilen bölücülerle çoğaltılır. Bu çoğaltma işlemi her daire bir adet fiber kablo gelecek şekilde olur. 1 adet fiber kablo 1 core’a eşittir. Daireye ulaşan fiber kablo cihaza giriş yapar ve routere girer. Router da PPPOE adı verilen doğrulama işlemi yapılır ve hemen ardından kullanıcı internete sorunsuz erişebilir.
Kaynak: GPON Nedir, Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar? - TurkNet Blog

GPON Doğrulaması Nasıl Çalışır?

GPON sistemlerinde, OLT ve ONT (veya ONU) arasında iletişim sağlanabilmesi için onay ve doğrulama işlemi gereklidir. OLT, genellikle bölgenizdeki internet sağlayıcısının santralinde bulunur. Türkiye'de OLT cihazı olarak Huawei, Nokia, ZTE veya ZyXEL gibi markalar tercih edilebilmektedir. Eskiden, OLT cihazı hangi marka ise, evinizdeki ONT'nin de aynı marka olması gerekiyordu; aksi takdirde uyumsuzluk sorunları yaşanıyordu. Ancak, kesin olmayan bilgilere göre artık bu zorunluluk ortadan kalkmış durumda. İnternet sağlayıcınızın size verdiği ONT cihazı her zaman OLT'ye kaydedilmelidir; aksi takdirde veri alışverişi gerçekleşemez. Evinizde fiber core olduğunu varsayalım; eğer dışarıdan bir ONT takarsanız, PON ışığının yanıp söndüğünü, ancak hiç sabitlenmediğini fark edeceksiniz. Bu da, doğrulama işleminin gerçekleşmediği anlamına gelir. Eğer doğrulama başarılı olursa, PON ışığı sabitlenir.

OLT ve ONT arasında doğrulama için kullanılan bilgiler şunlardır:
  • ONT SN (Seri Numarası)
  • ONT MAC Adresi
  • ONT Donanım Versiyonu
  • ONT Yazılım Versiyonu
  • LOID
  • LOID CheckCode (Parola)
  • PLOAM
  • PLOAM Parolası
Not: Doğrulama sırasında bu bilgilerin tamamı kullanılmaz, kullanılan bilgiler değişkenlik gösterebilir. Daha doğru bir ifadeyle, her sağlayıcının, her bölgeye ve her markaya özel doğrulama yöntemleri bulunmaktadır. Bu nedenle, net bir açıklama yapmak zordur.

Doğrulama Statusları:
  • O1 - Başlangıç: OLT, ONU'yu başlatmak için bir mesaj gönderir ve ONU, bekleme durumuna geçer.
  • O2 - Bekleme: ONU, mesajı aldıktan sonra, mesajdaki ayırıcı değeri, güç seviyesini ve önceden tahsis edilmiş tazeleme gecikmesini çıkarır. Ardından, sonraki bilgi alışverişlerini desteklemek için yapılandırmalarını buna göre ayarlar.
  • O3 - Seri Numarası: OLT, ONU'ya bir seri numarası (SN) talebi gönderir. ONU, seri numarasını OLT'ye iletir. OLT, ONU'nun seri numarasını aldıktan sonra ona geçici bir ONU-ID tahsis eder.
  • O4 - Mesafe Ölçümü: OLT, ONU'ya bir mesafe ölçümü talebi gönderir. ONU, bu talebi aldıktan sonra, seri numarası ve ONU-ID'sini taşıyan bir mesajla cevap verir. OLT, mesafe ölçümünü kullanarak tazeleme gecikmesini hesaplar ve bunu ONU'ya bir mesajla iletir. ONU, bu mesajı aldıktan sonra tazeleme gecikmesini buna göre ayarlar.
  • O5 - İşlem: OLT, ONU'ya bir şifre talebi gönderir. ONU, şifreyi OLT'ye iletir.
Eğer cihazınızda yukarıdaki kodlardan birini görürseniz, bu kodlar mevcut bağlantının durumunu göstermektedir. Eğer O5 durumundaysanız, doğrulama başarılı olmuş demektir ve sorunsuz bir şekilde bağlantı kurabilirsiniz. Ancak, farklı bir durumda iseniz, bağlantı kurmanız mümkün olmayacaktır.

Mevcut ONT Cihazınızın Arayüzüne Nasıl Erişebilirsiniz?

Bu durum, cihazın marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Tıpkı modem/router ürünlerinde olduğu gibi, farklı IP adresleri ve kullanıcı adı-şifre kombinasyonları olabilir. En doğru bilgiyi, elinizdeki ONT cihazının kullanım kılavuzunda veya internet üzerinde marka ve model araştırması yaparak bulabilirsiniz. Genellikle, statik IP kullanmanız gerekebilir; bu konuya dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca, @Recep Baltaş 'ın hazırladığı rehber niteliğindeki videoyu izleyebilirsiniz.

Artık temel bilgileri öğrendiğimize göre, yola çıkabiliriz. Öncelikle, bize bir GPON SFP cihazı gerekiyor, ancak her marka ve model bizim işimizi görmeyecektir. İnternette arama yaptığınızda karşınıza çıkan birçok alışveriş sitesindeki GPON SFP'lerden kaçının. Çünkü bunların root erişimi yoktur ve düzenleme yapamayacağınız için işinize yaramazlar. Bizim ihtiyacımız olan, root erişimi sağlanabilen ve içine OpenWRT kurulabilen SFP cihazlarıdır. Bu konuda hack-gpon.org sitesinde önerilen marka ve modeller yer almakta ve yapabileceğiniz her türlü işlemi ücretsiz olarak sunmaktadırlar. Çin'de satılan, içinde arayüz bulunan SFP cihazları da mevcut ancak markası bilinmeyen bu tür ürünleri önermiyorum. Eğer bu yola çıkacaksanız, Huawei MA5671A veya Nokia G-010S-P modellerini tercih etmenizi öneririm. Bu iki model tamamen aynı donanıma sahiptir; tek farkları markalarıdır. Yapacağınız işlemler de aynı olacaktır. Ben şahsen Huawei MA5671A modelini tercih ettim ve size de bu cihazı öneriyorum, böylece sorun yaşamazsınız.

Eki Görüntüle 97471

Kaynak: Hack GPON

Huawei MA5671A ürününü eBay üzerinden satın aldım. Yaklaşık 1 ay sonra elime ulaştı ve 152 TL vergi ödemesi gerçekleştirdim. Satıcı ile ilgili linki paylaştım. Bilmenizi isterim ki, tüm süreç sizin sorumluluğunuzdadır. Bu rehber sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Ayrıca, Türkiye'de son zamanlarda gelen 30 Euro limitini geçtiği için, satıcıyla iletişime geçip bilgi alarak sipariş vermenizi öneririm.

SFP GPON'u destekleyen bilinen router'lar:
  • Mikrotik (Tarafımdan test edildi)
  • Keenetic (Tarafımdan test edildi)
  • Asus (Yabancı kaynaklarda testleri mevcut)
Not: Root erişimi sağlamak ve firmware yüklemek için Arduino ve SFP yuvası temin etmeniz gerekmektedir. SFP yuvasını Türkiye'de bulamadığım için Çin'den aldım. Ayrıca Arduino orjinal olmasına gerek yok klon sürümleride işinizi görmektedir.

Eğer ürünleri temin ettiyseniz artık rehberimize başlayabiliriz!

1. GPON SFP'nin Arduino bağlantısı:

Tabloda gösterildiği gibi, aldığınız SFP yuvasına telleri bağlayın. Eğer teknik beceriniz yoksa, benim gibi dışarıdan yardım alabilirsiniz.

3.3VPin #15 + #16
TXPin #2
RXPin #7
GNDPin #14 + #10

Eki Görüntüle 97474Eki Görüntüle 97475

Arduino Kodu:
Kod:
void setup() {
 pinMode(0,INPUT_PULLUP);
 pinMode(1,INPUT_PULLUP);
}
void loop() {
}

Kaynak ve detaylar: List of Root Procedure for Huawei MA5671A

2. GPON SFP'nin Rootlanması:

Bu işlem için birkaç farklı yöntem mevcut, ancak ben size en kolay ve güvenilir yöntem olan gpon-hack.org sitesinin sunduğu web root işlemini öneririm. Diğer yöntemleri ise buradan inceleyebilirsiniz.
  • Root Procedure for Huawei MA5671A (V3) sayfasına gidin, ardından Arduino'yu bağlayın ve bağlantı portunuzu (örneğin COM3) not edin.
  • Sonrasında, "Start Root" butonuna tıklayın ve COM portunuzu seçin.
  • Hazırlanan yazılım, tüm işlemleri sizin için otomatik olarak gerçekleştirecektir. Bu süreçte herhangi bir müdahalede bulunmayın ve sitenin verdiği direktifleri izleyin.
  • COM portunu seçtikten sonra, SFP yuvasını çıkarmanız istenecektir. Birkaç saniye sonra tekrar takmanız gerektiği bildirilecektir.
  • İşlemler tamamlandığında, site sizi bilgilendirecektir.

3. GPON SFP'ye Firmware Yüklenmesi

Bu işlem için birden fazla yöntem mevcut, ancak yine gpon-hack.org sitesinin sunduğu aracı kullanacağız. Fakat, benim hazırladığım ve Türk Telekom altyapısı ile uyumlu çalışacak firmware dosyasını kurmanız gerekecek. Bu firmware OpenWRT mevcuttur.
  • Root Procedure for Huawei MA5671A (flash firmware) sayfasına gidin, ardından Arduino'yu bağlayın ve bağlantı portunuzu (örneğin COM3) not edin.
  • "Start Flash" butonuna tıklayın.
  • COM portunu seçtikten sonra, "Image 0" seçeneğini seçin ve linkte verdiğim firmware dosyasını yükleyin.
  • İşlemler yaklaşık 10 dakika sürecektir. Bu süre boyunca site sizi yönlendirecektir.
Not: "230400 baud rate, do not enable unless told to do so" seçeneğini işaretlemeyiniz.
Firmware : tt-ma5671a.image

4. GPON SFP'nin Konfigüre Edilmesi:

Geldik en önemli adımlardan birine. Bu işleme başlamadan önce, internet sağlayıcınızın verdiği ONT cihazının arayüzüne erişmeniz gerekmektedir. Oradan aşağıdaki bilgileri alıp bir yere kaydedin:
  • SN (Örnek: HWTCXXXX)
  • Hardware Version (Örnek: 1XX.A)
  • Software Version (Örnek: V5RXXXXXXXX)
  • LAN MAC & WAN MAC
  • LOID (Eğer varsa)
  • LOID CheckCode (Eğer varsa)
  • PLOAM (Eğer varsa)
  • PLOAM Password (Eğer varsa)
SFP GPON'a erişebilmek için, SFP cihazını router'ınıza takın. Ancak, router'ınızda bu portu LAN olarak tanımlayın. Eğer WAN olarak tanımlarsanız, arayüzüne erişim sağlayamazsınız. Bu rehberde, işlem kolaylığı olması açısından Keenetic Giga üzerinden anlatım yapacağım.
Not: SFP'yi taktığınızda, link ışığı hemen yanmayacaktır. Birkaç dakika sonra yanacaktır. Bu süre zarfında, cihazı çıkarıp takmayın ve link ışığının yanmasını bekleyin.
Not: Link ışığının yanabilmesi için fiber konektörünün SFP modülüne düzgün bir şekilde takılması ve sinyal alınması gerekmektedir.

Eki Görüntüle 97492

Artık gerekli bilgilere sahip olduğumuza ve SFP modülünü LAN modunda router’a takmış olduğumuza göre, bilgisayarımızı router’a bir Ethernet kablosu ile bağlayarak statik IP adresi atamamız gerekmektedir. Statik IP ataması yapılmadığı takdirde, erişimi sağlanamayabilir.

Eki Görüntüle 97488

Statik IP adresi atamasını tamamladıktan sonra, tarayıcımız üzerinden 192.168.1.10 adresine erişim sağlayalım. SSL sertifikası olmadığı için tarayıcı güvenlik uyarısı verebilir; ancak bu durum sorun teşkil etmemektedir, devam edebilirsiniz. Ardından giriş sayfasının yüklenmesini bekleyin. İlk açılışta, giriş sayfası Çince olarak görünecektir. Varsayılan kullanıcı adı "root" ve şifre "admin123"tir.

Eki Görüntüle 97493

İlk olarak, dil ayarını İngilizce’ye çevirelim. Bunun için, ikinci sekmeden birinci alt sekmeye giriş yapın. Ardından, açılan sekme menüsünden üçüncü sekmeye tıklayın. İlk combobox (seçici) üzerinden "İngilizce"yi seçip kaydedin. Arayüzde yapacağınız değişiklikler, iki kez onaylanarak kaydedilecektir. Bu nedenle, onay butonuna tıkladıktan birkaç saniye sonra tekrar tıklamanız gerekmektedir.

Eki Görüntüle 97494

Eki Görüntüle 97495

Eki Görüntüle 97496

Şimdi, ONT cihazımızdan aldığımız verileri kaydetmemiz gerekmektedir. Bunun için, GPON sekmesinin ilk alt sekmesine giriş yapalım. Sırasıyla, benim girdiğim bilgilere benzer şekilde, kendi bilgilerinizi giriniz. İşlem sonrasında girdiğiniz ayarları iki defa kaydediniz ve sonrasında kaydedildiğinden emin olunuz.

Eki Görüntüle 97498

Eki Görüntüle 97500

Eki Görüntüle 97501

Eki Görüntüle 97502

Eki Görüntüle 97504

Eki Görüntüle 97505

Önemli Not: Rehberi hazırlarken ekran görüntüsü almayı unuttum. GPON sekmesinin ikinci alt sekmesine girerek MAC adreslerinizi değiştiriniz.

Not:
Yukarıdaki ayarlar Huawei cihazları için yapılmıştır. Farklı bir marka kullanıyorsanız, HWTC gibi kısımlar değişiklik gösterebilir.
Not: Benim ONT cihazımda LOID, LOID CheckCode, PLOAM ve PLOAM Password gibi alanlar bulunmadığı için bu kısımları boş bıraktım. Eğer sizin cihazınızda bu alanlar mevcutsa, ilgili bilgileri doldurunuz.
Not: Sayfada 2. sekmede VLAN ID: 1474 girdim, çünkü ilginç bir şekilde Türk Telekom'un VLAN ID'si bu şekilde yapılandırılmıştır. Eğer ilerleyen aşamalarda IP alabiliyor, ancak PPPoE doğrulaması yapamıyorsanız, VLAN ID'yi değiştirmeniz gerekebilir. Diğer bildiğim VLAN ID'ler: 35 ve 75. Eğer bu ID'ler de çalışmazsa, GPON sekmesinin altındaki 3. sayfada alınan VLAN ID'leri listelemektedir. Bu listedeki VLAN ID'ler ile denemeler yapabilirsiniz. Ek olarak bölgesel durum olduğunu düşünmüyorum çünkü daha öncesinde VLAN ID 35 ile internette erişiyordum.

Eki Görüntüle 97512

Bu işlemleri tamamladıktan sonra, Putty yazılımı ile SSH bağlantısı sağlayacağız. Kullanıcı adı ve şifre, web arayüzüne giriş yaptığınız bilgilerle aynıdır. Aşağıdaki kodları sırasıyla giriniz:
Kod:
fw_setenv image0_version XXXXXXXXXXXXX
fw_setenv image1_version XXXXXXXXXXXXX
fw_setenv omci_version XXXXXXXXXXXXX
Not: "XXX" kısmına, ONT cihazınızdan aldığınız yazılım sürümünü girmeniz gerekmektedir.

Eki Görüntüle 97536

Evet, artık SFP GPON modülünüz hazır. Cihazınızı yeniden başlatın veya modülü çıkarıp tekrar takın. Ardından, arayüz üzerinden O5 durumunda olduğunuzdan emin olun. Eğer O5 durumu görünmüyorsa, bir hata yapmış olabilirsiniz. Bu durumda, konu altında yardım talep ederseniz, size yardımcı olmaya çalışacağım.

5. Router’ın Konfigüre Edilmesi:​

Bu aşamaya kadar başarıyla geldiyseniz, çok şanslısınız! Şimdi yapmanız gereken, router'ınız üzerinde SFP modülünü WAN portu olarak tanıtmak ve PPPoE bilgilerinizi girmektir. Bu işlemleri, Keenetic Giga üzerinden nasıl yapıldığını adım adım açıklayarak anlatacağım. Normalde Türk Telekom’da internet erişimi sağlamak için VLAN ID 35 kullanıyoruz, ancak SFP modülünde yaptığımız ayarlamalar nedeniyle bu adım genellikle gerekli olmamaktadır. Bu durum benim için geçerli olabilir, ancak eğer PPPoE doğrulama hatası alıyorsanız, internet kısmı için VLAN ID girerek denemeler yapabilirsiniz. IPv4 ayarını DHCP olarak kaydediniz. Son olarak, PPPoE kullanıcı adı ve şifrenizi girip kaydedin. Artık çevrimiçi olmalısınız!

Eki Görüntüle 97515

Eki Görüntüle 97516

Sonuç:

Eki Görüntüle 97517

Ek Bilgiler:

Ne kadar rehber hazırlamaya çalışsam da, bu işlemlerde çok sayıda değişken faktör bulunmaktadır. Bu işlemleri başarılı bir şekilde yapabilmek için, teknik konularda belirli bir bilgi seviyesine sahip olmanız gerekmektedir. Yola çıktığımda, amacım 940 Mbps hızının üzerine çıkmaktı. Bunu başarmak için 1 adet Mikrotik CRS326-24G-2S+RM, 1 adet Asus XG-C100F ve 2 adet Cisco SFP-10G-SR modülü satın aldım.

Evet, Keenetic veya Asus ile de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz, ancak bu durumda port sınırlarına takılmanız kaçınılmaz oluyor. Aldığım Mikrotik modelinde 2 adet SFP portu bulunduğu için, bilgisayarım ile router arasındaki bağlantıyı fiber üzerinden sağladım. Zaten rehberde kullandığımız MA5671A GPON SFP modülü 2.5G hızında olduğu için, benim kullandığım Cisco SFP modüllerinin 10G hızında olması sayesinde GE port sınırlarına takılmıyorum.

Dileyenler için, yaptığım Mikrotik konfigürasyonunu basitçe aşağıda paylaşıyorum:
Kod:
/interface ethernet set [find default-name=sfp-sfpplus1] name=WAN
/interface ethernet switch set [find] l3-hw-offloading=yes
/interface ethernet switch set [find] qos-hw-offloading=yes

/interface bridge add name=LAN vlan-filtering=yes igmp-snooping=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether1 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether2 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether3 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether4 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether5 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether6 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether7 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether8 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether9 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether10 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether11 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether12 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether13 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether14 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether15 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether16 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether17 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether18 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether19 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether20 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether21 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether22 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether23 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether24 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=sfp-sfpplus2 hw=yes
/interface ethernet set [find] mtu=1500

/ip address add address=10.0.0.1/24 interface=LAN
/ip dns set servers=1.1.1.1,1.0.0.1 allow-remote-requests=no

/ppp secret add name="xxxx@ttnet" password="xxxx" profile=default
/interface pppoe-client add name=TT-FTTH interface=WAN user="xxxx@ttnet" password="xxxx" service-name="" add-default-route=yes
/interface pppoe-client enable TT-FTTH

/ip pool add name=DHCPPool ranges=10.0.0.2-10.0.0.254
/ip dhcp-server network add address=10.0.0.0/24 dns-server=1.1.1.1,1.0.0.1 gateway=10.0.0.1
/ip dhcp-server add name=DHCPServer interface=LAN address-pool=DHCPPool
/ip dhcp-server enable DHCPServer

/ip firewall nat add chain=srcnat src-address=10.0.0.0/24 action=masquerade
/ip firewall filter remove [find where chain=forward and action=accept]
/ip firewall filter add chain=forward action=fasttrack-connection connection-state=established,related
/ip firewall filter add chain=forward action=accept connection-state=established,related

Mikrotik kullanıcılarının, SFP modülünü manuel olarak 2.5G moduna alması gerekmektedir.

Eki Görüntüle 97526

Test Sonuçları & Görseller:

Mikrotik:

Eki Görüntüle 97532

Keenetic:

Eki Görüntüle 97531

Setup:

Eki Görüntüle 97534

Video:

Hocam eline sağlık tam aradığım rehber olmuş, ben ASUS RT-BE88U routerda deneme yapmayı düşünüyorum. Yalnız Arduino cihazını nereden aldınız link verir misiniz? Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör: