creazy

Başarılı
Merhaba, arkadaşım nafaka hakkında bunları söyledi. Doğru mu? "Nafaka 3.000 TL, çocuğa bez alamazsın o parayla ama nafakanın kalkmasını istiyorlar. 2 yıl falan çocuk başı verilen maksimum 3.000 TL ve kadın çalıştığı durumda kadına nafaka verilmez, çocuğa verilir. 5.000 TL de verilebilir ama yoksulluk oluşturuyorsa, örneğin çocuk 3 yaş altıysa ve kreşe verilemiyorsa, yoksulluk nafakası 2.000-10.000 TL arasıdır ama erkeğin beyan ettiği maaşına göre şekillenir. Mesela adam 40.000 TL alıyorsa, 5.000 TL yine olur. Toplamı 10.000 TL isteğe bağlı artırma oluyor ama maksimum verilecek 10.000 TL. Erkek para verince o paranın hesabını soruyor. 10.000 TL ile kim geçinir ki? Erkekler buna ağlıyor, işte nafaka kapatılsın, nafaka sistemi saçma diyorlar. Bana saçma geliyor mesela, bir erkek kadınla sevgiliyken kadına işini bıraktırıyor, kadın birikim yapmasın diye. Sonra boşanıyor ve diyor ki, 'ben niye omurgayı nafaka veriyorum?' uhuhuhu yapıyor. Erkekler Türkiye'de baskı ile kadını çalıştırmıyor ya da sigortasız çalıştırıyor, o da kendi zararına. Madem bu kadar düşünüyorsan, nafaka vermek istemiyorsan eşini çalıştır ya da boşanamayacağın biriyle evlen. Gerçekten diyorlar ya, 'kadın nafakadan paramızı yiyor, erkeğin sırtından geçiniyor.' 5.000 TL ile ne geçinebilir? Mantıklı bir şey söyle bana, doğalgazı anca öder. :D"

Son düzenleyen: Moderatör:
Nafaka sistemi yenilenecek haberlere de çıktı bu. Evli kalınan yıl kadar ödeme yapılacak artık. Bu konuda mağdur olan erkekte çok. 1 ay evli kalmışlar, ömür boyu nafaka ödüyor erkek. Saçmalıktan başka bir şey değil. Neden ömür boyu nafaka ödesin.

Bu konu evlilikleri etkiliyor, boşanma durumunda kimse ömür boyu nafaka ödemek istemiyor.

O dediğiniz rakamlar da duruma göre değişiyor, herkese ödenen nafaka bir değil. Herkesin şartları farklı. 250 bin TL nafaka alanda var, 10 bin TL alanda var. Net rakamları avukat ve uzlaşı çözer. Burada bir rakam söylemek doğru değil. Söyleyen de yalan söylemiş olur.

Nafaka sistemi yenilenecek haberlere de çıktı bu. Evli kalınan yıl kadar ödeme yapılacak artık. Bu konuda mağdur olan erkekte çok. 1 ay evli kalmışlar, ömür boyu nafaka ödüyor erkek. Saçmalıktan başka bir şey değil. Neden ömür boyu nafaka ödesin.

Bu konu evlilikleri etkiliyor, boşanma durumunda kimse ömür boyu nafaka ödemek istemiyor.

O dediğiniz rakamlar da duruma göre değişiyor, herkese ödenen nafaka bir değil. Herkesin şartları farklı. 250 bin TL nafaka alanda var, 10 bin TL alanda var. Net rakamları avukat ve uzlaşı çözer. Burada bir rakam söylemek doğru değil. Söyleyen de yalan söylemiş olur.

Teşekkürler cevabın için, açıklayıcı olmuş ama kafam hala karışık. Ben bu konularda çok bilgili değilim, sırf öğrenmek için arkadaşıma sordum, o da biraz alaycı bir dille anlattı. Kendisi kadın bu arada, ama bayağı net konuştu, sanki tek doğru onun anlattığıymış gibi. İşin aslı nedir diye buraya yazdım. Aklıma takılanları tek tek sormak istiyorum
  1. “Nafaka sistemi yenileniyor, artık sadece evli kalınan yıl kadar ödeme olacak” dediniz. Bu kesinleşmiş bir şey mi, yoksa sadece taslak düzeyinde konuşulan bir konu mu? Şu anki hukuk sisteminde hala ömür boyu nafaka kararı verilebiliyor mu?
  2. Arkadaşım “çocuğa verilen nafaka en fazla 3.000 TL, toplamda da en fazla 10.000 TL verilir” dedi. Ama siz “herkese göre değişir, 250 bin TL alan da var” demişsiniz. Burada gerçekten bir üst sınır var mı, yoksa tamamen hâkimin takdirine mi kalmış?
  3. Kadın çalışıyorsa yoksulluk nafakası verilmez deniyor. Bu sadece sigortalı bir iş mi olmalı? Sigortasız ama düzenli geliri olan biri yine nafaka alabilir mi? Hâkim bunu nasıl değerlendiriyor?
  4. Çocuk için verilen nafaka (iştirak nafakası) ile eşe verilen nafaka (yoksulluk nafakası) tamamen ayrı şeyler, değil mi? Bunlar karıştırılıyor gibi geldi bana.
  5. Erkeklerin bu kadar "nafaka ödemek istememesi" konusu çok eleştiriliyor. Bunu anlayamıyorum. Gerçekten neden istemezler? Yani ben de "saçma ya" diyorum ama sebebini tam bilmiyorum. Ömür boyu verme fikri mi rahatsız ediyor insanları? Mantığını çözemedim.
  6. Arkadaşım, "erkekler kadına işini bıraktırıyor, birikim yaptırmıyor, sonra boşanıp ağlıyor" gibi çok net, genelleyici şeyler söyledi. Bu tür olaylar oluyordur elbet ama gerçekten çoğunluk bu şekilde mi? Erkekler hep kötü, kadınlar hep mağdur gibi mi bakılıyor sistemde?
  7. Son olarak, nafaka verilen para gerçekten kontrol edilemiyor mu? Mesela çocuk için verilen para çocuğa değil de başka şeylere harcanırsa, erkek bu konuda bir şey yapamıyor mu?
Arkadaşımın söyledikleri bana biraz tek taraflı geldi. Bayağı alaycı konuştu ve erkekleri suçlayan bir tavırla anlattı. Ben konuyu iki taraflı da anlamak istiyorum. Çünkü hem onun dediği gibi mi gerçekten, hem de sizin dediğiniz gibi sistemsel bir dengesizlik mi var, çözemedim.

Teşekkürler cevabın için, açıklayıcı olmuş ama kafam hala karışık. Ben bu konularda çok bilgili değilim, sırf öğrenmek için arkadaşıma sordum, o da biraz alaycı bir dille anlattı. Kendisi kadın bu arada ama bayağı net konuştu, sanki tek doğru onun anlattığıymış gibi. İşin aslı nedir diye buraya yazdım. Aklıma takılanları tek tek sormak istiyorum.
  1. “Nafaka sistemi yenileniyor, artık sadece evli kalınan yıl kadar ödeme olacak” dediniz. Bu kesinleşmiş bir şey mi, yoksa sadece taslak düzeyinde konuşulan bir konu mu? Şu anki hukuk sisteminde hala ömür boyu nafaka kararı verilebiliyor mu?
  2. Arkadaşım “çocuğa verilen nafaka en fazla 3.000 TL, toplamda da en fazla 10.000 TL verilir” dedi. Ama siz “herkese göre değişir, 250 bin TL alan da var” demişsiniz. Burada gerçekten bir üst sınır var mı, yoksa tamamen hâkimin takdirine mi kalmış?
  3. Kadın çalışıyorsa yoksulluk nafakası verilmez deniyor. Bu sadece sigortalı bir iş mi olmalı? Sigortasız ama düzenli geliri olan biri yine nafaka alabilir mi? Hâkim bunu nasıl değerlendiriyor?
  4. Çocuk için verilen nafaka (iştirak nafakası) ile eşe verilen nafaka (yoksulluk nafakası) tamamen ayrı şeyler, değil mi? Bunlar karıştırılıyor gibi geldi bana.
  5. Erkeklerin bu kadar "nafaka ödemek istememesi" konusu çok eleştiriliyor. Bunu anlayamıyorum. Gerçekten neden istemezler? Yani ben de "saçma ya" diyorum ama sebebini tam bilmiyorum. Ömür boyu verme fikri mi rahatsız ediyor insanları? Mantığını çözemedim.
  6. Arkadaşım, "erkekler kadına işini bıraktırıyor, birikim yaptırmıyor, sonra boşanıp ağlıyor" gibi çok net, genelleyici şeyler söyledi. Bu tür olaylar oluyordur elbet ama gerçekten çoğunluk bu şekilde mi? Erkekler hep kötü, kadınlar hep mağdur gibi mi bakılıyor sistemde?
  7. Son olarak, nafaka verilen para gerçekten kontrol edilemiyor mu? Mesela çocuk için verilen para çocuğa değil de başka şeylere harcanırsa, erkek bu konuda bir şey yapamıyor mu?
Arkadaşımın söyledikleri bana biraz tek taraflı geldi. Bayağı alaycı konuştu ve erkekleri suçlayan bir tavırla anlattı. Ben konuyu iki taraflı da anlamak istiyorum. Çünkü hem onun dediği gibi mi gerçekten, hem de sizin dediğiniz gibi sistemsel bir dengesizlik mi var, çözemedim.

Net bir rakam kimse söyleyemez. Hata dediğiniz şey, tek taraflı olmaz. İki tarafı da dinlemek lazım. Şeyma subaşı, Acun'dan ayrılınca yanlış hatırlamıyorsam eğer 2018 yıllarında 120 bin TL civarında nafaka alıyordu. Çocuğuna da ekstra 10 bin TL civarında alıyordu. Karşı tarafın Mali gücü, çocukların durumu, anlaşma, avukatın yapacakları hepsi toplandığında ortaya net rakamlar çıkar. İştirak ve nafaka ayrı şeyler. Bir değiller, dediğiniz doğru. Nafaka için verilen para kontrol ediliyor mu bilemiyorum ama şikayet edilirse inceleme yaparlar tabii.

Tabii ki sırf nafaka alabilmek için, evlenen insanlar var bu ülkede. Doğal değil mi sizce ömür boyu ödeme yapmayı istememek? Sırf nafaka kesilmesin diye kaçak çalışan insanlar bile vardır belki, bilemeyiz.

Hakkaniyetli olması ve adaletli olması için gerekli bir uygulama. Bununla ilgili çok şikayet var, düzenleme kesin gelecekte tam tarih ne zaman olur bilinmez.

Bununla ilgili haber linki paylaşıyorum, bakabilirsiniz.