Teşekkürler cevabın için, açıklayıcı olmuş ama kafam hala karışık. Ben bu konularda çok bilgili değilim, sırf öğrenmek için arkadaşıma sordum, o da biraz alaycı bir dille anlattı. Kendisi kadın bu arada ama bayağı net konuştu, sanki tek doğru onun anlattığıymış gibi. İşin aslı nedir diye buraya yazdım. Aklıma takılanları tek tek sormak istiyorum.
- “Nafaka sistemi yenileniyor, artık sadece evli kalınan yıl kadar ödeme olacak” dediniz. Bu kesinleşmiş bir şey mi, yoksa sadece taslak düzeyinde konuşulan bir konu mu? Şu anki hukuk sisteminde hala ömür boyu nafaka kararı verilebiliyor mu?
- Arkadaşım “çocuğa verilen nafaka en fazla 3.000 TL, toplamda da en fazla 10.000 TL verilir” dedi. Ama siz “herkese göre değişir, 250 bin TL alan da var” demişsiniz. Burada gerçekten bir üst sınır var mı, yoksa tamamen hâkimin takdirine mi kalmış?
- Kadın çalışıyorsa yoksulluk nafakası verilmez deniyor. Bu sadece sigortalı bir iş mi olmalı? Sigortasız ama düzenli geliri olan biri yine nafaka alabilir mi? Hâkim bunu nasıl değerlendiriyor?
- Çocuk için verilen nafaka (iştirak nafakası) ile eşe verilen nafaka (yoksulluk nafakası) tamamen ayrı şeyler, değil mi? Bunlar karıştırılıyor gibi geldi bana.
- Erkeklerin bu kadar "nafaka ödemek istememesi" konusu çok eleştiriliyor. Bunu anlayamıyorum. Gerçekten neden istemezler? Yani ben de "saçma ya" diyorum ama sebebini tam bilmiyorum. Ömür boyu verme fikri mi rahatsız ediyor insanları? Mantığını çözemedim.
- Arkadaşım, "erkekler kadına işini bıraktırıyor, birikim yaptırmıyor, sonra boşanıp ağlıyor" gibi çok net, genelleyici şeyler söyledi. Bu tür olaylar oluyordur elbet ama gerçekten çoğunluk bu şekilde mi? Erkekler hep kötü, kadınlar hep mağdur gibi mi bakılıyor sistemde?
- Son olarak, nafaka verilen para gerçekten kontrol edilemiyor mu? Mesela çocuk için verilen para çocuğa değil de başka şeylere harcanırsa, erkek bu konuda bir şey yapamıyor mu?
Arkadaşımın söyledikleri bana biraz tek taraflı geldi. Bayağı alaycı konuştu ve erkekleri suçlayan bir tavırla anlattı. Ben konuyu iki taraflı da anlamak istiyorum. Çünkü hem onun dediği gibi mi gerçekten, hem de sizin dediğiniz gibi sistemsel bir dengesizlik mi var, çözemedim.