Konu Başlıkları Gizle
ASRock anakartlarda da işlemci, RAM veya ekran kartı takılı olmasa bile BIOS güncelleme özelliği mevcut. Peki bu özellikten nasıl faydalanabiliyoruz? Adım adım bakalım.
ASRock BIOS Flashback özelliği, BIOS'u sistemi açmadan, CPU olmadan bile güncellemenizi sağlar. USB BIOS Flashback işlevini kullanmak için lütfen
aşağıdaki adımları izleyin.
Uyarı:
ASRock AM5 kartlarında 2 farklı BIOS flashback türü kullanılır.
Çoğu modelde bunu gerçekleştiren bir ASMedia çipi vardır. Burada dosyacreative.romolarak yeniden adlandırılmalıdır.
Birkaç model (şimdiye kadar) AMD'nin BIOS flashback yöntemiyle BIOS UBU kullanıyor. Burada dosya PSPBIOS.IMG olarak yeniden adlandırılmalıdır
Raphael ya da Phoenix ile kullanılabilecek ayrı BIOSUBU dosyalarını anakart destek sayfasında bulabilirsiniz.
Bu makalede iki farklı yönteme de yer verilmiştir.
Adım adım ASRock BIOS Flashback ile BIOS güncelleme
- Güncel BIOS dosyasını anakartınızın sayfasından indirin.
- Dosyayı klasöre çıkartın.
- BIOS dosyasının adını ve uzantısını
PSPBIOS.IMGolacak şekilde değiştirin. - USB belleğinizi hazırlayın:
- USB 2.0 sadece
- 32GB'a kadar kapasite (Bu bence daha fazla da olabilir, test etmedim...)
- FAT16 veya FAT32 formatında olmalı
- USB belleğinize
BIOSUBU.BINvePSPBIOS.IMGdosyalarını kopyalayınBIOSUBU.BINdosyası anakartınızın destek sayfasında yer almaktadır.- Burada iki farklı dosya göreceksiniz: Phoenix ve Raphael
- Takılı olan işlemci hangi aileye aitse ona uygun BIOSUBU.BIN dosyasını indirin.
- BIOSUBU.BIN dosyası çip dışı önyükleyici, kök anahtarı ve iKEK içerir. Güncelleme işlemi sırasında bu dosya okunur, ardından çip dışı önyükleyici yüklenir, doğrulanır ve başlatılır.
- CPU'yu, CPU fanını ve DRAM'i anakarta takın. CPU fanının CPU_FAN1 konektörüne takılması tavsiye edilir. 8-pin ATX 12V güç konektörünü ve 24-pin ATX güç konektörünü anakarta takın.
- Ardından güç kaynağının AC anahtarını açın.
- Sistemi açmaya gerek yok.
- USB sürücünüzü USB BIOS Flashback bağlantı noktasına takın.
- BIOS Flashback Anahtarına yaklaşık üç saniye boyunca basın. Ardından sistem otomatik olarak BIOS güncellemeye ve LED de yanıp sönmeye başlar.
- LED'in yanıp sönmesi durana kadar bekleyin, bu BIOS'un yazılmasının tamamlandığını gösterir. Bu yaklaşık 2 buçuk dakika sürer. Ardından sistem yeniden başlatılır ve BIOS'a girilir.
- LED ışığı sabit yeşile dönerse, bu BIOS Flashback'in düzgün çalışmadığı anlamına gelir. Lütfen güç kaynağının AC anahtarını kapatarak birkaç dakika için güç bağlantısını kesin ve tekrar açın.
- Eğer LED hiç yanmazsa, bu BIOS Flashback'in çalışmadığı anlamına gelir. Lütfen güç kaynağının AC anahtarını kapatarak birkaç dakika güç bağlantısını kesin ve tekrar açın.
ASRock CREATIVE.ROM Yöntemi
Bazı ASRock anakartlar farklı bir yöntem kullanıyor. Bu anakartlar için yönergeler:ASRock BIOS Flashback özelliği, BIOS'u sistemi açmadan, CPU olmadan bile güncellemenizi sağlar. USB BIOS Flashback işlevini kullanmak için lütfen
aşağıdaki adımları izleyin.
- ASRock'ın web sitesinden en son BIOS dosyasını indirin: ASRock > Support
- BIOS dosyasını USB flash sürücünüze kopyalayın. Lütfen USB flash sürücünüzün dosya sisteminin FAT32 olduğundan emin olun.
- BIOS dosyasını zip dosyasından çıkarın.
- Dosyayı uzantısıyla birlikte
CREATIVE.ROMolarak yeniden adlandırın ve USB'nin kök dizinine kaydedin.
- 24 PIN güç konektörünü anakarta takın, ardından güç kaynağının AC anahtarını açın.
- Sisteme güç VERMEYİN.
- USB'yi Flashback destekli USB portuna takın. Bu bağlantı noktası için Kullanıcı kılavuzuna bakın.
- BIOS Flashback Anahtarına yaklaşık üç saniye boyunca basın. Ardından LED yanıp sönmeye başlar.
- BIOS güncelleme prosedürü birkaç dakika sürecektir.
- LED'in yanıp sönmesi durana kadar bekleyin, bu BIOS'un yanıp sönmesinin tamamlandığını gösterir.
- LED ışığı sabit yeşile dönerse, bu BIOS Flashback'in düzgün çalışmadığı anlamına gelir. Lütfen USB sürücüsünü USB BIOS Flashback portuna taktığınızdan emin olun.
Son düzenleme: