ASRock X870 Pro RS Wi-Fi anakart arızasında Vatan Bilgisayar'ın sonuç vermeyen servis süreci

Öncelikle merhaba

4 Ağustos'ta, bilgisayarımda sadece YouTube'dan video izlerken sistem bir anda tamamen dondu ve kapandı. Tekrar açma düğmesine bastığımda ise kasa içerisindeki tüm fanların ve ARGB ışıkların çalıştığını fakat anakart üzerindeki CPU ve DRAM arıza ışıklarının yandığını fark ettim. Ekrana kesinlikle görüntü gelmiyordu.
Bu noktada sorunu çözmek için sırasıyla aşağıdaki adımları titizlikle uyguladım.

RAM'leri söküp farklı slotlarda tek tek denedim, sonuç değişmedi.
Anakart üzerindeki pinlerden ve pili söküp takarak BIOS'u sıfırladım, sorun devam etti.
Üreticinin sitesinden indirdiğim en güncel BIOS sürümünü USB belleğe atarak BIOS flashback özelliğini kullandım, bu da işe yaramadı.
İşlemciyi yuvadan dikkatlice söküp termal macununu temizledim ve herhangi bir fiziksel hasar (yanık, ezik pin vb.) Olup olmadığını kontrol ettim. Soket ve işlemcide yanık görünmüyordu Herhangi bir yanık kokusu da yoktu. İşlemciyi tekrar taktım fakat durum aynıydı.

Sorunun anakarttan kaynaklandığından emin olmak için arkadaşımdan ASUS Prime B650mk anakart aldım kendi işlemcimi, RAM'lerimi ve ekran kartımı taktım. Bilgisayar anında sorunsuz bir şekilde açıldı ve görüntü geldi. Bu test, henüz 6 aylık olan ASRock X870 Pro RS Wi-Fi anakartımın arızalandığını kesin olarak kanıtlamış oldu.
Bu süreçte internette yaptığım araştırmalarda, özellikle Reddit gibi platformlarda bazı ASRock AM5 anakartların işlemcileri yaktığına veya CPU soketinde lekelenmelere/kararmalara yol açtığına dair birçok kullanıcı şikayeti gördüm. Hatta benim kullandığım modelle birebir aynı sorunu yaşayan bir kullanıcıya bile denk geldim. Her ne kadar benim soketimde gözle görülür bir leke olmasa da, bu durum markaya ve modele olan güvenimi tamamen sarstı ve markaya ulaşmaya karar verdim ilk iş gününde ulaşacağım.

Vatan Bilgisayar garanti süreci ve maduriyetim arızalı anakartımı 4 Ağustos da Vatan Bilgisayar'a garanti kapsamında şubeden teslim ettim. Yasal olarak servis sürecinin maksimum 20 iş günü olduğunu bilmeme rağmen, 1 Temmuz itibarıyla süreç 21. iş gününe girmiş bulunuyor. Bu süre zarfında Vatan Bilgisayar'dan alabildiğim tek ve standart cevap "ürününüz serviste, işlem devam ediyor" oldu. Ne bir değişim kararı, ne de bir iade hakkında en ufak bir bilgi verilmedi.

Bu konuda benzer deneyimler yaşayan veya hukuki süreç hakkında bilgisi olan arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var. Sizce bu aşamadan sonra nasıl bir yol izlemeliyim? Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmalı mıyım?

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

Kaynakça:

Yasal hakkın bulunuyor, Vatan zaten aracı firma, direkt olarak gönderildiği yetkili servisle bizzat iletişime geç, güncel bilgileri onlara da aktar. Para iadesi yapacaklardır yüksek ihtimalle, aynı şekilde RAM göndermiştim, ücret iadesi yapılmıştı 3 hafta sonunda. Yetkili servisle direkt olarak konuşman daha mantıklı olur, Vatan da oraya yolluyor çünkü. ASRock bulaşma bir de AM5 sokette, mümkünse tercihini ASUS'tan yana kullan. TUF B850 PLUS olabilir, ROG X870-A tarzı bir şey olabilir bütçe çıkarsa, X870E Carbon almayacaksan MSI da çok tavsiye etmem, Tomahawk'larda tonla sorun var. En stabili ASUS gibi şu anda. Gigabyte da çok kötü sayılmaz, BIOS'u karışık biraz, diğer firmalardan külliyen farklı. Girip ayar falan yapayım dersen Arap saçına dönüyor her şey.

Aracılığı Vatan Bilgisayar yapıyorsa süreç geç işliyor, ASUS anakartta Realtek ses çipi problemi yaşadım Vatan Bilgisayar üzerinden gönderdim 40 günde falan geldi ama sonuçlandı.

Konuyla alakalı ASRock globale bir ticket açtım ve sorunumu belirttim ayrıca konuyla alakalı Recep Baltaş bey e de mail attım süreci görüceğiz.

Konuyla alakalı ASRock globale bir ticket açtım ve sorunumu belirttim ayrıca konuyla alakalı Recep Baltaş bey e de mail attım süreci görüceğiz.
Bence ASRock yetkili servis ile de ekstra görüş, bir kaybın olmaz sonuçta. Aynı şekilde G.Skill için Vektron ile görüştüğümü hatırlıyorum, MSI için de Servispoint ile @maniacsarmyyyy Merakta kalmaktansa arayıp durumu öğrenmekte fayda var. Vatan'dan gerekli numarayı alabilirsin eğer kendin bulamaz isen. Bazen Servispoint de bile yancı firmaların tel no'su falan çıkıyor arattığında, sana yalan yanlış bilgi verebiliyorlar, ona dikkat et.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…