Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

zenthic

Çalışkan
Arkadaşlar selam,

Rica ediyorum anlayan birisi yardımcı olabilir mi?
  • Anakart: ASRock X870 Steel Legend Wi-Fi
  • İşlemci: Ryzen 7 9700X
  • RAM: Corsair Dominator 2x16 GB
  • PSU: ASUS ROG STRIX 850W Platinum
  • SSD: MSI Spatium 2TB
  • GPU: RTX2060
Hata: Anakart, işlemciyi boot edemiyor; işlemci uyarı LED'leri yanıyor anakart üzerinde ve aynı zamanda DRAM uyarı ışığı yanıyor. Bir türlü çözemedim.

Denediğim yöntemler;
  • BIOS Flashback özelliği ile BIOS güncelledim, olmadı.
  • Ekran kartını söküp anakarttan görüntü almaya çalıştım, olmadı.
  • Tek RAM denedim, olmadı.
  • Parçaları garantiye gönderdim (Anakart ve işlemciyi yolladım, işlemcinin direkt yenisini gönderdiler. Anakart 2 defa gitti, kontrolden geçti, sorun olmadığı söylendi.) ama sorunum hala devam ediyor.
3 ay olcak böyle, bütün işlerim aksadı ve durdu. Kafayı yemek üzereyim. Lütfen yardımcı olur musunuz?

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-10-18 saat 12.02.07_2b03f365.webp
    WhatsApp Görsel 2025-10-18 saat 12.02.07_2b03f365.webp
    1,6 MB · Görüntüleme: 67
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İlk olarak gördüğüm kısım ile ilgili yorum yapayım, RAM yanlış slotta sağdaki 4. Slota takılacak, diğer sorun işlemci soğutucusu olmadan sistem çalıştırılmaz.

Soğutucuyu üzerine koyun yeter, RAM'i de bir sağa kaydırıp BIOS sıfırlayın, devamına bakalım.

@zenthic

Gözüme çarpan bir sorun daha var, siz bunu deneyin yanan LED'ler ile ilgili bilgi verin ona da bakalım.
İlk olarak gördüğüm kısım ile ilgili yorum yapayım, RAM yanlış slotta sağdaki 4. Slota takılacak, diğer sorun işlemci soğutucusu olmadan sistem çalıştırılmaz.

Soğutucuyu üzerine koyun yeter, RAM'i de bir sağa kaydırıp BIOS sıfırlayın, devamına bakalım.

@zenthic

Gözüme çarpan bir sorun daha var, siz bunu deneyin yanan LED'ler ile ilgili bilgi verin ona da bakalım.

Son düzenleme:
Çözüm
Arkadaşlar selam,

Rica ediyorum anlayan birisi yardımcı olabilir mi?
  • Anakart: ASRock X870 Steel Legend Wi-Fi
  • İşlemci: Ryzen 7 9700X.
  • RAM: Corsair dominator 2x16 GB.
  • PSU: ASUS ROG STRIX 850W Platinum.
  • SSD: MSI Spatium 2TB.
  • GPU: RTX2060.
Hata: Anakart, işlemciyi boot edemiyor; işlemci uyarı LED'leri yanıyor anakart üzerinde ve aynı zamanda DRAM uyarı ışığı yanıyor. Bir türlü çözemedim.

Denediğim yöntemler;
  • BIOS flashback özelliği ile BIOS güncelledim, olmadı.
  • Ekran kartını söküp anakarttan görüntü almaya çalıştım, olmadı.
  • Tek RAM denedim, olmadı.
  • Parçaları garantiye gönderdim (anakart ve işlemciyi yolladım, işlemcinin direkt yenisini gönderdiler. Anakart 2 defa gitti, kontrolden geçti, sorun olmadığı söylendi.) Ama sorunum hala devam ediyor.
3 ay olacak böyle, bütün işlerim aksadı ve durdu. Kafayı yemek üzereyim. Lütfen yardımcı olur musunuz?

Aynı sorunu bende yaşadım interneti alt üst ettim denemediğim hiçbir şey kalmadı ama çözümü arkadaşımdan aldığım benim sokete uyumlu farklı bir işlemci ile bilgisayarı boot edebildim sonrasında kendi işlemcimi takınca çalışmaya devam etti birkaç senedir bir şey yok. Eğer imkanınız varsa ikinci el aynı soket bir işlemci ile deneyin ya da arkadaşlarınızdan vs isteyin.

Aynı sorunu bende yaşadım interneti alt üst ettim denemediğim hiçbir şey kalmadı ama çözümü arkadaşımdan aldığım benim sokete uyumlu farklı bir işlemci ile bilgisayarı boot edebildim sonrasında kendi işlemcimi takınca çalışmaya devam etti birkaç senedir bir şey yok. Eğer imkanınız varsa ikinci el aynı soket bir işlemci ile deneyin ya da arkadaşlarınızdan vs isteyin.

Arkadaşın durumu biraz farklı; tek RAM'i A2 yuvasına takması gerekli o B1 kısmına takmış, soğutucunun soketi ise normal fan ise CPU_FAN 1'de olması gerekli yanlış yere takarsa; açılışta BIOS ekranında cpu_fan_error hatası alır yine ekran alamaz. Zaten ilk olarak RAM'i yanlış yuvaya taktığı için görüntü alması biraz uğraştırır, diğer hatalara bakılmadı daha.

assrock.webp

Arkadaşın durumu biraz farklı; tek RAM'i A2 yuvasına takması gerekli o B1 kısmına takmış, soğutucunun soketi ise normal fan ise CPU_FAN 1'de olması gerekli yanlış yere takarsa; açılışta BIOS ekranında cpu_fan_error hatası alır yine ekran alamaz. Zaten ilk olarak RAM'i yanlış yuvaya taktığı için görüntü alması biraz uğraştırır, diğer hatalara bakılmadı daha.

Eki Görüntüle 193584

Arkadaşın RAM slotlarını denediğine neredeyse eminim 3 aydır zaten bu ile uğraşıyormuş. Ayrıca anakarttan anakarta değişebilir tam emin değilim benim anakartım CPU fan takmadıgım halde boot edebiliyor.Muhtemelen arkadaş çok fazla deneme yaptığı için çıkarmış olabilir boot edebilseydi o şekilde kullanmıyacağına eminim.

Eki Görüntüle 193584

O anakartta tek RAM A2 slotuna takılmıyor, B2 slotuna takılıyor, ASUS anakartların bazılarında da bu şekilde, genelde A2 slotu kullanılsada bu anakart gibi aykırı modeller var.

Son düzenleme:
O anakartta tek RAM A2 slotuna takılmıyor, B2 slotuna takılıyor.

Evet B2 slotuna da takabilir, bendeki X870 Pro RS serisinde A2 slotunda 16 GB tek RAM takılı kullanıyorum, kitapçığına baktığımda ASRock tek modül de b2'ye tavsiye ediyor ama ben günlük kullanımda bir sorun yaşamadım.

dım1.webp

O anakartta tek RAM A2 slotuna takılmıyor, B2 slotuna takılıyor, ASUS anakartların bazılarında da bu şekilde, genelde A2 slotu kullanılsada bu anakart gibi aykırı modeller var.

Arkadaş zaten çift RAM kullanıyormuş ama dediğin gibi o slota takması lazım. Şunu da belirteyim Debug ışıklarından RAM yanması RAM'de %100 problem olacak anlamına gelmiyor işlemcide bu ışığın yanmasına sebep verebiliyor.

Arkadaş zaten çift RAM kullanıyormuş ama dediğin gibi o slota takması lazım. Şunu da belirteyim Debug ışıklarından RAM yanması RAM'de %100 problem olacak anlamına gelmiyor işlemcide bu ışığın yanmasına sebep verebiliyor.

RAM yüzünden bu iki LED yanabilir evet, o yüzden RAM'i doğru slota takıp BIOS sıfırlamasını istedim ama sistemin sorunu bana göre farklı, konu sahibi konuya bakarsa devam edeceğiz.