Peki assembly ve c'yi öğrenebileceğim kaynak falan var mıdır? İngilizce olsun önemli değil. Ben şimdiden yazılım temelimi atacam.

Assembly biraz zor onu biliyorum. C de aynı şekilde ama ikisini öğrenmek bana ne gibi artı sağlar?
Ben satranç motorlarıyla uğraşıyorum yıllardır. C/C++ gibi dillere alışırsan diğerleri biraz fıs geliyor çünkü donanıma bu denli hakim olduğun çok nadir dil var. Onun dışında tersine mühendislik yapabilirsin. Gömülü sistemler üzerinde çalışabilirsin. Elinde olan ama sürücüsünü bulamadığın donanımlara sürücü yazabilirsin. Çok geniş, ve özgür :)

Once C ogren. Sonra hangi platformda calisacagini kestir.

Eger su an bilgisayar olarak kullanilan x86, ARM gibi mimarilerden devam etmek istiyorsan tersine muhendislik, malware gelistirme gibi alanlarda isine yarar arkadaslarin dedigi gibi. Fakat eger isin elektronik ve gomulu sistemler kismina merakliysan da yine ARM, RISC-V gibi mimarilerden devam etmelisin.

Platformunu kestirdikten sonra ise o platformun assembly'sine gecis yapabilirsin. Mumkunse kendi basit programlarini yazip onlari disassemble etmeye calis, neyi nasil yaptigini oyle anlarsin makinenin.

Sistem programlama yapabilirsiniz. C öğrenmek için bildiğim iyi bir kaynağı bırakayım:

Ancak şunu da belirteyim, kaynak konusunda C çok dağınık bir dil. Rust gibi modern dillerin aksine düzenli bir şekilde belgelenmemiş ve bilgiler parça parça. man belgelerine falan da bakabilirsiniz bunun dışında.