Merhaba arkadaşlar başlıkta gördüğünüz parçalara sahibim. Sistemde BIOS üzerinden yapabileceğim nispeten sistem performansını arttırabilecek ayarlar veya opsiyonlar var mıdır?
Nispeten 2 aylık bir masaüstü kullanıcısı olduğum için yardımınıza ihtiyacım var. Önemli olarak düşündüğüm ayarların fotoğraflarını aşığıda bıraktım.
Eki Görüntüle 199919
Eki Görüntüle 199920
Eki Görüntüle 199922
Eki Görüntüle 199923
Eki Görüntüle 199926
Eki Görüntüle 199921
İşte ASUS H610M-K ve i5-14400F için BIOS ayarlarını optimize etme konusunda adım adım öneriler:
1. XMP Profili Aktifleştir
-
XMP Ayarı:
XMP I seçeneğini etkinleştirerek RAM'inizi fabrika ayarlarına göre optimize edin. Bu, bellek hızınızı artırabilir.
2. CPU Turbo Modu
-
Turbo Ayarları:
Target CPU Performance Core Turbo-Mode Speed değerini 4700MHz olarak bırakın.
-
Efficient Core Turbo-Mode Speed: 3500MHz değerini koruyun.
3. DRAM ve Cache Ayarları
-
DRAM Frekansı: 4800MHz olarak ayarlayın (belirttiğiniz değer).
-
Target Cache Frequency: 4100MHz olarak ayarlayın (belirttiğiniz değer).
4. AVX2 Ayarları
-
AVX2:
Auto ayarını bırakın. Eğer yüksek sıcaklıktan endişe ediyorsanız devre dışı bırakmayı düşünebilirsiniz.
5. Performans Yükseltme
-
ASUS Performance Enhancement: Bu ayarı etkinleştirerek ek performans artışını sağlayabilirsiniz.
6. Güç Yönetimi Ayarları
-
PCI Express Clock Gating:
Enabled olarak ayarlayın. Bu, enerji tasarrufu için yararlıdır.
-
Hyper-Threading: Bu seçeneği
Enabled bırakın, çoklu iş parçacığı desteği sağlar.
7. Sistem Stabilitesi Kontrolü
- Yaptığınız değişiklikleri kaydettikten sonra BIOS'tan çıkın. Sistemi kontrol edin ve herhangi bir kararsızlık veya aşırı ısınma olup olmadığını gözlemleyin.
8. Yan Düşünceler
- Eğer performans artışı görmek istiyorsanız, sistem sıcaklıklarını takip etmek önemlidir. Aşırı ısınmayı önlemek için uygun soğutma çözümü kullandığınızdan emin olun.
Bu ayarlar genellikle iyi bir denge sağlar, ancak her sistem farklıdır. Eğer herhangi bir sorun yaşarsanız, BIOS ayarlarını varsayılan değerlere geri almak iyi bir çözüm olabilir.