Ömer Teker

Uzman
ASUS K52J laptopu uzun süre sonra açtım ama açınca 5-10 dakika sonra laptop ekranı donuyor, hiçbir şey yapamıyorum. Laptopta hard disk işareti yanıp sönerken normal çalışırken, donunca sürekli yanıyor. Sizce neden? Bu bilgisayarı yaptırmam lazım, sizce neden?

Model K52F'dir, K52J değildir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Donma belirli bir süre sonra oluyorsa muhtemelen disk ısınıyor ve ısındıkça hataları artıyor; sonrasında sistem tamamen kilitlenip I/O bekleme durumuna geçiyor. HDD ışığı sürekli yandığında da disk yanıt vermemeye başlıyor. Bu durum bana mekanik hard diskin bozulmaya başladığına işaret gibi geldi. Sistem bir dosyaya erişmeye çalışırken disk cevap veremediğinde işletim sistemi beklemeye girer ve cihaz tamamen kilitlenir. HDD ışığının sabit yanması da genelde bu durumun tipik işareti oluyor. Zaten "aşırı ısınmadan kapanıyor" desek, bu senaryoda HDD ışığı sabit kalmaz o da söner. RAM arızaları da genelde mavi ekran verir. Yazılım sorunu olsa sistem genelde tamamen kilitlenmez. Ürün de haliyle eski bir model, disk arızası ihtimali oldukça yüksek.

Küçük bir test yapalım: Bilgisayarı açın ve BIOS ekranında yaklaşık 10 dakika kadar bekleyin. Donmazsa disk büyük ihtimalle arızalıdır. Donarsa diğer donanımlara da bakmak gerekebilir.