bios61

Çalışkan
Merhaba,

Sorunlu sistemde ilk açılıştan 20-30 dk sonra yapılan işe göre sadece ekran donması oluyor ve klavye fare dahil her şey kilitleniyor. Mavi ekran veya siyah ekran gibi bir hata yok, ekran fotoğrafı gibi kalıyor. Reset atılınca tekrar 5 dk içinde gidiyor. Şüphe edip BIOS'a girince BIOS ekranında da donuyor. Format ekranında da donuyor. RAM, ekran kartı, farklı SSD denedim elimde olduğundan. Şu an ikinci el parça alıp deneyeceğim kalan donanımı. İlk öncelik ne olmalı ya da farklı bir çözüm başına gelen var mı?

BIOS ekranında bile donuyorsa Windows'la formatla driverla hiç vakit kaybetme, işlemci soğutucun tam oturuyor mu, vidaları gevşek mi ya da sıvı soğutma varsa pompası bozulmuş olabilir mi? Fan dönse bile su devirdaim yapmıyorsa işlemci direk ateş topuna döner ve sistem olduğu gibi kilitlenir. BIOS'a girip sadece sıcaklık izle, eğer 90 derecelere fırlıyorsa sorunu buldun demektir.

Eğer sıcaklıklar normalse, o zaman PSU, ya da anakart. Güç kaynağı dalgalı elektrik veriyorsa anakarttaki veri yolları sapıtıp kilitleniyor olabilir. Ama benim tecrübem şunu söylüyor büyük ihtimalle anakartın üzerindeki işlemciyi besleyen VRM devreleri ömrünü tamamlamış ya da aşırı ısınıyor. Bunlar kararsızlaşınca işlemciye giden voltaj bozulur ve ekran donar kalır.

BIOS ekranında bile donuyorsa Windows'la formatla driverla hiç vakit kaybetme, işlemci soğutucun tam oturuyor mu, vidaları gevşek mi ya da sıvı soğutma varsa pompası bozulmuş olabilir mi? Fan dönse bile su devirdaim yapmıyorsa işlemci direk ateş topuna döner ve sistem olduğu gibi kilitlenir. BIOS'a girip sadece sıcaklık izle, eğer 90 derecelere fırlıyorsa sorunu buldun demektir.

Eğer sıcaklıklar normalse, o zaman PSU, ya da anakart. Güç kaynağı dalgalı elektrik veriyorsa anakarttaki veri yolları sapıtıp kilitleniyor olabilir. Ama benim tecrübem şunu söylüyor büyük ihtimalle anakartın üzerindeki işlemciyi besleyen VRM devreleri ömrünü tamamlamış ya da aşırı ısınıyor. Bunlar kararsızlaşınca işlemciye giden voltaj bozulur ve ekran donar kalır.
Sistem bana geldiğinde ilk açılışında 90 dereceyi görüyordu kasayı açıp termal macunu sürdüm pompa bağlantısı fan soketine takılıydı fan ise pompaya onlarıda düzelttikten sonra biosta stabil 20 derece dörülüyordu. Dediğiniz gibi vrm olabilir psu olma ihtimali ne ihtimalli olabilir ?