qrsat

Üyecik
Merhabalar. ASUS P8B75-CM6340 model bir anakartım var. Başından beri F2 veya DEL tuşlarıyla BIOS'a hiçbir şekilde erişim sağlayamadım. Windows ortamında Fast Boot özelliğini kapatıp Shift tuşuna basılı tutarak yeniden başlatma gibi birçok yöntem denesem de başarılı olamadım. Ancak Windows 10 yüklü diskimde sistemimi sorunsuz kullanıyordum.

Sorun, BIOS güncelleyene kadar devam etti. Anakartımın BIOS'unu AFUWIN GUI aracıyla Windows ortamında güncelledim. Kırmızı, beyaz ve yeşil kareler tamamlandı; sorunsuz bir şekilde BIOS'u yazdım. Ancak sistem yeniden başlayınca ASUS logosunda sabit kaldı.

Pili çıkardım, CMOS resetledim, diskleri ve USB aygıtlarını çıkardım; hatta işlemci bile değiştirdim ama ASUS açılış ekranını (F2 or DEL) aşamadım. Daha önce de BIOS'a giremiyordum ama en azından sistemi kullanabiliyordum; güncellemeden sonra tamamen gitti ve başlangıç ekranında takılı kaldı.

Şu an klavye ışığı sabit yanıyor ama tuşları algılamıyor. Aklımda, anakartın BIOS'u tam okuyamadığına dair bir şüphe var. Bu konuda @Recep Baltaş hocamın önerilerini ve bilgilerini almak isterim. Saygılarımla, iyi forumlar.

1770802318658.webp

Yanıtınız için teşekkür ederim Recep hocam. Aynı anakarttan 3 tane mevcut elımde. Bahsettiğim anakartın BIOS çipleri elle mudahale edılebılır durumda ve üzerindeki 2 chipi diğer anakartlara entegre ettiğimde sorunsuz açılıyor ve diğer anakartların BIOS'a çiplerini de bunun üzerinde denediğimde yine aynı başlangıç ekranında sabit kalma sorunu ile karşılaşıyorum.

Dosya Ekleri

• asdad.webp
    asdad.webp
    480,3 KB · Görüntüleme: 43
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu anakartlar da bildiğim kadarıyla çift BIOS var, biri çalışmadığı için büyük ihtimalle giriş yapamıyordunuz BIOS'a. Şimdi de ikisi de uçmuş durumda. @Recep Baltaş hocam dediği gibi, BIOS'u yeniden yazmanız lazım dışarıdan.
Evet, Main BIOS ve Backup BIOS olmak üzere çift BIOS yapısı mevcut. Biri bozulsa bile Backup BIOS'un Main BIOS'u otomatik olarak onarması gerekirdi. Elimde aynı anakarttan birden fazla bulunduğu için sağlam BIOS çipleri mevcut. Ancak sağlam BIOS çiplerini sorunlu anakarta taktığımda sistem yine başlangıç ekranında takılı kalıyor.

Anakartın DIMM yuvalarında bir sorun olduğunu düşünmüyorum; çünkü farklı slotlarda, farklı MHz ve GB değerlerine sahip RAM'ler denedim ancak nafile. Ayrıca i5-3470, Pentium G620 ve i3-2120 işlemcilerini de denedim fakat sorunu bir türlü aşamadım.

Bu bilgi işin rengini değiştirir. Çalışan çiple dahi bu anakart açılmıyorsa sırayla gitmek lazım. Diğer anakartlardaki RAM ile deneyin bir de.
Hocam, farklı işlemcilerle ve farklı boyut/frekans değerlerine sahip RAM'ler ile denedim ancak sorunu bir türlü aşamadım.

Pandemi döneminde teknik servisim vardı fakat bıraktım; şu an elimde EPROM programlayıcı, PCI test kartları vb. yok. Sorunun ne olduğundan emin olamıyorum; anakart tamamen arızalı olsa hiç görüntü alamazdım diye düşünüyorum.

BIOS pili sökün hocam, belli bir süreye kadar takmayın. Güvendiğiniz işlemciyi takın, RAM'leri takmayın. DRAM_LED ışığı yakıyor ise anakart CPU ve RAM'leri post edebiliyor demek. RAM'leri takın, BIOS pili de takın. Slotların yanındaki MemOK Switch'e basın. Kendisi RAM'leri ayarlayacak. Yine de olmazsa işlemci pinlerine bakın.

BIOS pili sökün hocam, belli bir süreye kadar takmayın. Güvendiğiniz işlemciyi takın, RAM'leri takmayın. DRAM_LED ışığı yakıyor ise anakart CPU ve RAM'leri post edebiliyor demek. RAM'leri takın, BIOS pili de takın. Slotların yanındaki MemOK Switch'e basın. Kendisi RAM'leri ayarlayacak. Yine de olmazsa işlemci pinlerine bakın.

Hocam RAM'leri takmadan sadece işlemci ile denedım DRAM LED ışığı sabit kırmızı yanıyordu dediğiniz gibi CPU ve RAM'ler post oluyor ötesine geçemiyor.

Hocam RAM'leri takmadan sadece işlemci ile denedım DRAM LED ışığı sabit kırmızı yanıyordu dediğiniz gibi CPU ve RAM'ler post oluyor ötesine geçemiyor

MemOK! Switch'siz ustam.

Dosya Ekleri

• asdad.webp
    asdad.webp
    20 KB · Görüntüleme: 31
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu kötü oldu, yağsız kontak spreyi veya izoportol alkol varsa RAM slotları temizleyin derim. Yoksa da dış fırçasıyla ya da fark etmez bir şekilde RAM slotları temizleyin. RAM'leri de slotlar da tek tek deneyin. İşlemci pinleri sağlam mı hocam? Anakartı inceleyin hocam, devreler de yanıklık var mı, mosfetlere bakın kısa devre var mı, kondansatörler şişik mı bakın.