Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Pointflow

Uzman
Herkese merhaba, geçtiğimiz günlerde forumdaki öneriyle birlikte ASUS Prime B450M-A II anakart aldım ancak yardımınıza ihtiyacım var. Bilgisayar toplama konusunda bilgi sahibi olmadığım için takması için bir bilgisayarcıya verdim. Şu anda bir sorun yok bilgisayar çalışıyor ancak XMP açınca hata uyarısı veriyormuş ve RAM'lerin 2133MHz'de çalıştığını söyledi. Normalde 3000'de çalışması gerekiyor. Bu akşam bilgisayarı almayı planlıyorum ancak RAM'lerin nasıl 3000 yapılacağı konusunda hiçbir fikrim yok. Şuraya gir şunları ayarla şeklinde yardımcı olabilir misiniz? Aldığımda kendim halledebilir miyim? A320M S2H anakartımda 3000'de çalışıyordu. (doğru hatırlıyorsam CPU-Z'de 1496 MHz yazıyordu.)

Şu anda sistem özelliklerim:
  • ASUS Prime B450M-A II.
  • 2x8 Corsair Vengeance 3000MHz RAM.
  • Ryzen 7 2700X.
  • 750W gx Cooler Master Supply.
  • Sapphire RX580 Nitro+ 4 GB.
Şu ana kadar bilgisayarcının denediği şeyler:
  1. Manuel 3000 yazmak BIOS'ta.
  2. RAM'leri gri yere takmak.
2133 MHz'de mi kullanmamı önerirsiniz? Olmadı ve PC siyah ekranda kaldı diyelim nasıl eski haline getireceğim konusunda da çok bilgim yok biraz size emanetim gibi oluyor.

Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
3000 de çalışmıyorsa ara frekanslarda çalışabilir. 2666 MHz falan deneyin. BIOS güncellemeyle 3000 de belki çözülür.

Teşekkür ederim cevabınız için. Yani ufak ufak mı arttırmamı öneriyorsunuz? 2666 olursa 2933 gibi. Timing vs değiştirmem gerekir mi?

Gerekebilir belki evet. Önce BIOS güncellemeyle 3000'i deneyelim. Timingler hakkında çok bilgim olmadığı için oraya karışmak istemiyorum.

Gerekebilir belki evet. Önce BIOS güncellemeyle 3000'i deneyelim. Timingler hakkında çok bilgim olmadığı için oraya karışmak istemiyorum.
Bios güncellemesi yaptık ama en son sürümle olmadı. Eski sürümleri yükleyip deneyebiliriz önerisi verdi ancak o da saçma geldi. Yani olsa sonda olurdu bence. O yüzden biraz kafam karışık. Olmazsa da görüntü gelmeyecek herhalde bios pilini çıkartmam lazım sanırım daha önce çıkartmadım da hiç. Arada kaldım o yüzden. Sanırım bismillah deyip 2666 yazacağım. 😅

Ekran görüntüsü paylaşırsan bir bakayım.

Çok teşekkür ederim eve geçince kurup ekran görüntüsü atacağım.

2800 yaptım dedi, şu anda değerler bu şekilde

Bir öneriniz var mı? 2866 yaptım kendim şu an görseldeki gibi. 2933 yapınca mavi ekran aldım. :/

Dosya Ekleri

• resim 1.webp
    resim 1.webp
    147,2 KB · Görüntüleme: 48
  • resim 2.webp
    resim 2.webp
    98,9 KB · Görüntüleme: 49
  • resim 3.webp
    resim 3.webp
    67,7 KB · Görüntüleme: 55
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim eve geçince kurup ekran görüntüsü atacağım.

2800 yaptım dedi, şu anda değerler bu şekilde

Bir öneriniz var mı? 2866 yaptım kendim şu an görseldeki gibi. 2933 yapınca mavi ekran aldım. :/

Bellekleri gri slotlara taktıktan sonra D.O.C.P'yi Profile 1 olarak seç. Değerlerde bir sıkıntı gözükmüyor.

Çözüm
Bellekleri gri slotlara taktıktan sonra D.O.C.P'yi Profile 1 olarak seç. Değerlerde bir sıkıntı gözükmüyor.
Bilgisayarcı bana gri slotlara taktığını söylemişti bende bu nedenle sürekli alternatif profiller MHz seçip duruyordum. Siz söyledikten sonra içime bir kurt düştü ve kasanın kapağını açtım. Siyah yere takmış... Gri slotlara taktım, her şey otomatik bir şekilde 3000'e ayarladım ve sorunsuz çalıştı! Çok teşekkür ederim. 🙏

Dosya Ekleri

• resim 4.webp
    resim 4.webp
    51,4 KB · Görüntüleme: 46