Hocam en az 5 sene götürecekse o halde 64 almayim ben yani. Bu konuyu iyice düşünmem lazım. Çok insanla konuştuğum için herkes farklı şeyler söylüyor. Dün tamam demiştim 64 alacam diye. Fakat şuan 32'ye dönecem gibi duruyor :D
Bir de AMD'deki mevzu başka. SoC voltaj 1.3 limitli, eskiden değildi bu voltaj zıplatıp çipleri yaktı bir sürü, firma RMA kabul etmedi sonra, garanti dışı kaldı. İntel'de böyle bir sorun yok, IMC limit değil bellek kontrolcü olarak bakarsan adamlar o yüzden rahatça 6400 öneriyor, AMD korkusundan 5600 üstüne çıkmayın diyor, işin derinine inersen sebepler başka. @Krmm

Bir de AMD'deki mevzu başka. SoC voltaj 1.3 limitli, eskiden değildi bu voltaj zıplatıp çipleri yaktı bir sürü, firma RMA kabul etmedi sonra, garanti dışı kaldı. İntel'de böyle bir sorun yok, IMC limit değil bellek kontrolcü olarak bakarsan adamlar o yüzden rahatça 6400 öneriyor, AMD korkusundan 5600 üstüne çıkmayın diyor, işin derinine inersen sebepler başka. @Krmm
Valla hocam çok fazla teknik terim kullanıyorsunuz. İnanın ki anlamıyorum kusura bakmayın :D Ben yüzeysel olarak bu konularda bilgiliyim sadece. Sizin gibi derinlemesine bilgi sahibi değilim.

Valla hocam çok fazla teknik terim kullanıyorsunuz. İnanın ki anlamıyorum kusura bakmayın :D Ben yüzeysel olarak bu konularda bilgiliyim sadece. Sizin gibi derinlemesine bilgi sahibi değilim.
TR'deki tüm forumları ele alırsan, benim sana anlattığım gibi anlatacak kişi sayısı bir elin parmağını geçmez. Bir de YouTube üstünde Nebi var, o da biliyor bu detayları, bu kadar bilen kişi sayısı. Globale açılırsan da yalan yanlış bilgi var ama safi bunlarla uğraşan sayısı yine fazla. Neyi neden yaptığını bilen kişi sayısı yani.

Senin yapman gereken şu anda en ucuz 2x16 6000 c30 almak ve B850-E fiyatından ötürü almak, yoksa X870-F falan alırdım ben ama B850 fiyatı iyi, o açıdan al. Q-Code falan önemsiz, hikaye onlar. BIOS olarak güncel kalacaksın, EXPO açacaksın, bitti gitti.

AMD şu anda chiplet yapısında, İntel de core ultra serisiyle chiplet yapıya geçti, 14700K mesela monolitik yapıdaydı. Mimarı farkları var. İntel şu anda silikon olarak daha iyi koyuyor bellek kontrolcüyü, AMD dandik koyuyor, AMD o yüzden 5600 garanti ediyor İntel 6400 garanti ediyor. AMD'nin diğer korkusu SoC 1.3 limitleyip çipleri korumak, sebep bu. 1.3 SoC voltaj ile de en iyi ihtimalle B850-E kartında 6400 1:1 mod yaparsın, onu da stabil tutamazsın. 6000 açıp kullanmalısın o yüzden uzman değilsen, 6000 üstü herhangi bir frekans seni sekteye uğratır.

TR'deki tüm forumları ele alırsan, benim sana anlattığım gibi anlatacak kişi sayısı bir elin parmağını geçmez. Bir de YouTube üstünde Nebi var, o da biliyor bu detayları, bu kadar bilen kişi sayısı. Globale açılırsan da yalan yanlış bilgi var ama safi bunlarla uğraşan sayısı yine fazla. Neyi neden yaptığını bilen kişi sayısı yani.

Senin yapman gereken şu anda en ucuz 2x16 6000 c30 almak ve B850-E fiyatından ötürü almak, yoksa X870-F falan alırdım ben ama B850 fiyatı iyi, o açıdan al. Q-Code falan önemsiz, hikaye onlar. BIOS olarak güncel kalacaksın, EXPO açacaksın, bitti gitti.
Çok ama çok teşekkür ederim hocam. Elinize emeğinize sabrınıza sağlık. Allah razı olsun sizden. Gerçekten kafamdaki bütün soru işaretleri kalktı. B850E'yi kesin olarak alıyorum. Ram olarak da 6000 mhz CL30 G-skill alacam orası kesin. Sadece 32 mi 64 mü onu tekrardan bir düşüneyim karar verecem artık :D

Çok ama çok teşekkür ederim hocam. Elinize emeğinize sabrınıza sağlık. Allah razı olsun sizden. Gerçekten kafamdaki bütün soru işaretleri kalktı. B850E'yi kesin olarak alıyorum. Ram olarak da 6000 mhz CL30 G-skill alacam orası kesin. Sadece 32 mi 64 mü onu tekrardan bir düşüneyim karar verecem artık :D
RAM ucuz bir parça, 5K-6K verip 5-6 yıl sonra belki o da, değiştireceksin. Şu anki haliyle 7.5K'ya satılan Goodram yerine 13K para vereceksin 2x32 için. Gereksiz israf yani, performansın artmayacak.

Evet mantıklı hocam söylediğiniz. 32 gb kafi gibi ya ozaman. Saolun tekrardan :D
Karar senin, ister 2x32 al ister 2x16 al, kafanda soru işareti kalmasın. Anakart olarak sıkıntın yok, performans farkı da yaşamayacaksın. Sadece BIOS update yap, sonrasında EXPO aç, tüm işlem bu kadar. Sistemin üst düzey olduğu için ayarları optimize etmek istersen konu açarsın ayrıca, zararsız bir işlem bu, PBO+RAM'den bahsediyorum. Arkada Clear CMOS tuşun var, parça zararı olmaz, instabilite olur, tuş ile sıfırlıyorsun.

Karar senin, ister 2x32 al ister 2x16 al, kafanda soru işareti kalmasın. Anakart olarak sıkıntın yok, performans farkı da yaşamayacaksın. Sadece BIOS update yap, sonrasında EXPO aç, tüm işlem bu kadar. Sistemin üst düzey olduğu için ayarları optimize etmek istersen konu açarsın ayrıca, zararsız bir işlem bu, PBO+RAM'den bahsediyorum. Arkada Clear CMOS tuşun var, parça zararı olmaz, instabilite olur, tuş ile sıfırlıyorsun.
Sistemi kurduktan sonra eğer bir sorun olursa yazarım muhakkak hocam. Etiket atarım size. Saolun valla ne desem az size :D

Evet mantıklı hocam söylediğiniz. 32 gb kafi gibi ya ozaman. Saolun tekrardan :D
1756659436436.webp

Bak ben böyle kullanıyorum şu an, bunun ötesi sıkıntı. 1.8 üzeri denemedim, vermem. Garantisi yok. Zaman içinde belki degrade olur. Bu haliyle bile oyunda 40-45 arası zaten. Millet 35 dereceyi geçirtmiyor 1.9 volt ile bile. Sıcaklık bu işin düşmanı ama 1.8 üzeri vermem kendi adıma. Bunun ötesini zaten kullanamazsın, 6600 1:1 mod için 1 DPC 2 RAM slot kart lazım çünkü SoC 1.3 limitli anlatmıştım mantığı. SoC 1.5 verebilseydin ve çip yanmasaydı, 6800 1:1 kullanırdım şu anda. İntel ile farkı anla diye anlattım. @Krmm

8000-8800 arası açabiliyorsun X870E Apex'te mesela, ama o 2:1 mod. Onu bile stabil tutamıyorlar, 8400 stabilite sınırı diyebiliriz şu anda bellek kontrolcü için. @Krmm Benım sana anlattığım, senin de kullanacak olduğun 1:1 mod.

UCLK=MEMCLK yani, 8000+ frekanslar UCLK=MEMCLK/2 yani bellek kontrolcü bellek frekansının yarısında çalışacak demek.

Eki Görüntüle 180195

Bak ben böyle kullanıyorum şu an, bunun ötesi sıkıntı. 1.8 üzeri denemedim, vermem. Garantisi yok. Zaman içinde belki degrade olur. Bu haliyle bile oyunda 40-45 arası zaten. Millet 35 dereceyi geçirtmiyor 1.9 volt ile bile. Sıcaklık bu işin düşmanı ama 1.8 üzeri vermem kendi adıma. Bunun ötesini zaten kullanamazsın, 6600 1:1 mod için 1 DPC 2 RAM slot kart lazım çünkü SoC 1.3 limitli anlatmıştım mantığı. SoC 1.5 verebilseydin ve çip yanmasaydı, 6800 1:1 kullanırdım şu anda. Intel ile farkı anla diye anlattım. @Krmm

8000-8800 arası açabiliyorsun X870E Apex'te mesela ama o 2:1 mod. Onu bile stabil tutamıyorlar, 8400 stabilite sınırı diyebiliriz şu anda bellek kontrolcü için. @Krmm Benım sana anlattığım, senin de kullanacak olduğun 1:1 mod.

Evet bu 1:1 mod olayını Nebi Hoca'dan dinlemiştim. Zaten çok detaya gerek yok hocam benim için. 6000 MHz CL30 alacağım ve BIOS'u güncelleyip EXPO açıp kullanacağım. Ondan sonra da RAM ile işim yok. Çalışsın yeter :D