Çözüldü ASUS ROG RTX 3080 ekran kartı PCI-e Güç Kablolarını bağlama

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Doge
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 601
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Doge

Yetkin
Makaleler
1
Ekran kartının güç soketlerinin iki farklı tür kabloyla bağlanmasının ne gibi sonuçları olacağını öğrenmek istiyorum.
ASUS ROG RTX 3080 ekran kartımda 3 adet 8-pin güç bağlantısı var.

1- Ekran kartındaki 3 adet güç bağlantısına PSU'dan 2 adet farklı soketten gelecek şekilde ikili 8-pin X2 PCI-e kablosu takmak.​

2- Ekran kartındaki 3 adet güç bağlantısının her birine PSU'dan 3 adet farklı soketten gelecek şekilde tekli 8-pin PCI-e kablosu takmak.​
İki farklı güç kablosu bağlantılarında sistemin (PSU & GPU) çalışmasında ne gibi farklar söz konusu olur?
İkinci bağlantıda yüksek güç tüketiminde herhangi bir sorun (tek bir kablonun yüksek Watt taşıyamaması gibi) çıkar mı?

@Oreki Özellikle sizin yorumunuzu merak ediyorum.

Son düzenleme:
Çözüm
Kağıt üzerinde, ROG RTX 3080; biri tek, biri ikili PCI-e kablosu ile beslenebilir gözükse de uzun kullanımda, kablo ve soketlerin zorlanmasını ve fazla ısınmasını engellemek için imkan da varsa 3 ayrı soketten beslemek çok daha sağlıklı olur

Kartınızın OC versiyonu anlık güç sıçramaları ile 470W civarina ulaşabiliyor ki bu da iki soketin taşiyabileceği sınırın üzerinde bir güç. Kısa vadede sorun teşkil etmeyebilir. Fakat uzun vadede kablo ve soket kalitesi, belirleyici olacaktır.
Kağıt üzerinde, ROG RTX 3080; biri tek, biri ikili PCI-e kablosu ile beslenebilir gözükse de uzun kullanımda, kablo ve soketlerin zorlanmasını ve fazla ısınmasını engellemek için imkan da varsa 3 ayrı soketten beslemek çok daha sağlıklı olur

Kartınızın OC versiyonu anlık güç sıçramaları ile 470W civarina ulaşabiliyor ki bu da iki soketin taşiyabileceği sınırın üzerinde bir güç. Kısa vadede sorun teşkil etmeyebilir. Fakat uzun vadede kablo ve soket kalitesi, belirleyici olacaktır.

Çözüm
650W PSU'ya sahip sistemimde yaşadığım bir sorun için 850W bir PSU ile sistemimi test etmek istiyorum ama test edeceğim 850W PSU'da bahsettiğimiz PCI-e kablosu var.

Bu durumda yine kablolardan dolayı sağlıklı bir test gerçekleştirememiş olur muyum?
İnsanlar bu şekilde nasıl kullanabiliyor da bende olmuyor anlamıyorum.

Son düzenleme:
@Doge kullanılan PSU'nun kalitesi de önemli bir etken. Misal, PCI-e kablo kalınlığı da gücün iletimine etki ediyor. Giriş seviyesi modellerde 18AWG (10 amper kapasiteli) kablo kullanılırken, kaliteli modellerde 16 AWG (13 amper) kablo kullanıliyor. 650W orta-üst seviye bir PSU ile iki kablo kullanmak mümkün olabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…