pilorlo

Uzman
Yer
karaman
ASUS ROG STRIX B550-F gamıng anakartımda yer alan Intel Ethernet Controller I225-V ile uzun süredir devam eden bir sorun yaşıyorum. PC kapandığında Intel Ethernet Controller I225-V da tamamen kapanıyor; sistem kapalıyken normalde LAN portu üzerindeki LED yanıyor. Bu durumun BIOS'taki ErP, güç durumu veya lan denetleyicisine giden bekleme gücünün kesilmesi ile ilişkili olabileceğini düşünüyorum. PC açıldığında Ethernet bağlantısı hemen devreye girmiyor, sıfırdan IP alımı yapmaya çalışıyor ve sistem sanki Ethernet kablosu sökülüp tekrar takılmış gibi davranıyor; bu sırada PC ağda görünmediği için Wake on LAN (wol) çalışmıyor ve AnyDesk gibi uygulamalarda yerel ağ taramasında listelenmiyor. BIOS tarafında wol, PCI-e / onboard lan güç ayarları ile işletim sistemi tarafında ağ bağdaştırıcısının güç tasarrufu, bilgisayar bu aygıtı kapatabilsin ve cihaz bilgisayarı uyandırsın gibi ayarlarını kontrol etmeme rağmen sorun devam ediyor. Intel'in resmi sitesinden farklı sürücü sürümlerini denememe rağmen kalıcı bir çözüm elde edemedim. Router, kablo ve ağ altyapısı test ettim; aynı ağdaki diğer cihazlarda herhangi bir problem yok. Bu nedenle sorunun hem yazılımsal hem de Intel I225-V'nin güç yönetimi davranışı veya donanımsal kaynaklı bir problem olduğunu düşünüyorum. Yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.

1766682119005.webp

1766682137381.webp

Selam hocam, ASUS B550 ve Intel I225-V güç yönetimi konusunda sorunlu. Attığınız SS'te problem net. Çözüm düşündüğünün tam tersi bu arada.

Güç Kazancı Kutucuğu
“Bilgisayar bu aygıtı kapatsın” seçeneğini işaretleyin. Sonrasında aktif olacak “Bu aygıt bilgisayarı başlatsın” ve “Yalnızca sihirli paket” kutucuklarını da işaretleyin. Böyle kart kapanmaz, uykuya geçer ve WoL çalışır.

Windows Hızlı Başlat
Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Güç düğmeleri kısmından “Hızlı başlatmayı aç” seçeneğini kapatın.

Sürücü Gelişmiş Ayarları
"Wake on Magic Packet" ve "Wake on Pattern Match"i etkinleştirin. "Energy Efficient Ethernet"i kapatın. PME varsa Auto veya On yapın.

BIOS Ayarları
"ErP Ready" kapalı olmalı. "Power On By PCI-E" açık olmalı.

Büyük ihtimalle güç kazancı kutucuğunu işaretlememenden kaynaklanıyor. Onu açınca kart kapanmaz, dinleme moduna geçer ve WoL düzgün çalışır.

Hocam yardımınız için teşekkür ederim.

Selam hocam, ASUS B550 ve Intel I225-V güç yönetimi konusunda sorunlu. Attığınız SS'te problem net. Çözüm düşündüğünün tam tersi bu arada.

güç kazancı kutucuğu
“Bilgisayar bu aygıtı kapatsın” seçeneğini işaretleyin. Sonrasında aktif olacak “bu aygıt bilgisayarı başlatsın” ve “yalnızca sihirli paket” kutucuklarını da işaretleyin. Böyle kart kapanmaz, uykuya geçer ve wol çalışır.

Windows hızlı başlat
Denetim Masası > güç seçenekleri > güç düğmeleri kısmından “hızlı başlatmayı aç” seçeneğini kapatın.

sürücü gelişmiş ayarları
"Wake on magic packet" ve "wake on pattern match"i etkinleştirin. "energy efficient Ethernet"i kapatın. Pme varsa Auto veya on yapın.

BIOS ayarları
"ErP Ready" kapalı olmalı. "Power on by PCI-e" açık olmalı.

Büyük ihtimalle güç kazancı kutucuğunu işaretlememenden kaynaklanıyor. Onu açınca kart kapanmaz, dinleme moduna geçer ve wol düzgün çalışır.

Hızlı başlatmayı aç ayarı kapalı durumda. ErP Ready oda kapalı durumda.
"Power on by PCI-e" o ayar da açık durumda.“bu aygıt bilgisayarı başlatsın” normalde o kutucukta açık idi. Kapatmışım. Wol çok aşırı önemli vaziyette değil ama çözsem en azından evde değilken bizimkilere PC açtırmak zorunda kalmam. Benim anlamadığım PC her kapanıp açıldığında yeni bir IP almaya çalışması bundan dolayı IP sabitleyemiyorum. Sıfır topladım sistemi ve artık gına geldi aylardır uğraşıyorum yeni bir PCI-e Express lan kartı alacak gibiyim bu da yeni bir masraf demek benim için. Aklıma gelebilecek çoğu şeyi yaptım. Eğer yapabilirsek benim için daha iyi olur. Teşekkürler.

“bu aygıt bilgisayarı başlatsın” normalde o kutucukta açık idi. Kapatmışım.
Hocam onun açık olması gerek. "Kartın güç yönetimini sürücüye bırak" gibi bir şey bu.
"Bu aygıt, bilgisayarı başlatsın"da açık olmalı.
"Yalnızca sihirli bir paketin..." kısmını da açın. Çok gerekli değil de elektrik gidip gelince kendi kendine açılabilir.