ASUS ROG STRIX B850-G BIOS'u güncellenmeli mi?

iGPU kapatılması gerekmekte, Ryzen 7000-9000 serisinde 1:1 mod için bu kuraldır. Diğer türlü stabillik yakalanamıyor, Unicorn IMC lazım. Turbo Mode kesinlikle kapalı kalacak, yeri yoktur. CS gibi oyunlarda çok sınırlı katkısı var, gözle görülemez. Diğer oyunlar adına sakıncalı. PBO+CO optimize edilerek Thermal dengeyi sağlaman gerekmekte, rehberde bahsettim. BIOS güncellemesi sonrası Training algoritması değişecek, Bank Refresh Mode ayarını Normal çekin. Nitro ayarı vs. yapın, yine anlattım bunları. Sizin modüller Corsair olduğundan, Samsung ya da Micron IC kullanıyor olmalı. Samsung ise Tuning mümkündür, Micron B-die ise yine fena değil. D-die çok sıkılamıyor. Micron modüllerde genel anlamda %50 şans var, giriş seviye kartlarda özellikle Boot sorunu yapıyor. Tek çözüm ise Hynix kitlere geçiş sağlamak. Sizde sorun yaratmadıysa şanslı kesimdesiniz. Forumda tonla konu var bu sorunla alakalı.

Son düzenleme:
Micron B-die imiş hocam gönderdiğiniz rehberden baktım. Bahsettiğiniz terimler bana çok uzak ama okuyup çalışacağım bu konu hakkında teşekkür ederim.

Edit: Micron

B-die imiş hocam gönderdiğiniz rehberden baktım. Bahsettiğiniz terimler bana çok uzak ama okuyup çalışacağım bu konu hakkında teşekkür ederim.

Micron B-die için 1.4V deneyin önce. @Grey B-die için iletsin. Samsung B-die ise eğer, benim ASUS kartlar için paylaştığım ayarları birebir deneyin, Samsung S16B için ''BONUS'' olarak paylaştım. Ama önce çok sıkmayın Timing'leri. Hepsi sırayla, Clear CMOS öğrenin. Hepsi yazıyor. Detaylıca anlattım mantığını, konu başlıklarından takip edin. @Sayginss

Sonrasında eğer stabiliteyi yakalarsanız da Bench sonuçlarını iletin ki insanlar öğrenip bilgilensinler. Ne işe yaradığını ve tamamıyla güvenli bir işlem olduğuna kanaat getirsinler. Bu hususta bir korku imparatorluğu mevcut şu anda, bu algıyı hep beraber kırmamız gerekiyor. Benim tek başıma bir şeyler başarıp yol katedebilmem mümkün değil sizler olmadan.

Aynı anakarta sahibim. BIOS kesinlikle güncellenecek. Bu anakart özelinde @Ayhan Dönmez hocamla ince ayar yaptık. Şu an işteyim. Müsait olunca yardımcı olmaya çalışıcam. Siz rehberi mutlaka okuyun.

Micron B-die imiş hocam gönderdiğiniz rehberden baktım. Bahsettiğiniz terimler bana çok uzak ama okuyup çalışacağım bu konu hakkında teşekkür ederim.

Edit: Micron

Micron B-die, bu tarzda 6000-6200 MT/s yiyebiliyor. Clear CMOS öğrenin, zaten tuş var sizin kartta. Tek tek Boot deneyip stabilite teste alacaksınız, 1.4V deneyin önce. Problem varsa 1.45V bakarsınız. 1.45V üzeri Micron Scaling durdurabilir, yani direkt hataya düşebilir. Fiziksel zarar olmaz, sadece test anında mavi ekran sıkıntısı ya da Boot etmeme gibi durumlar olacaktır. @Sayginss

Ulaştığım stabil değerler.

Hocam SCL zor eşleniyor hatta eşlenmiyor denesin ama.

Micron b-die imiş hocam gönderdiğiniz rehberden baktım. Bahsettiğiniz terimler bana çok uzak ama okuyup çalışacağım bu konu hakkında teşekkür ederim.

Edit: Micron.

Hocam, b-die kitlerde trcdwr ve tRCDRD değerlerini çok aşağı çekmek pek mümkün olmaz. Şanslıysanız 40-42 arasını deneyebilirsiniz ancak normal şartlarda 44-45 seviyelerinde stabil kalacaktır. CL34 ve 1.35v+ denemesi tamamen 'silikon Piyangosu'na bağlı olsa da b-die için 'tatlı nokta' genellikle 36'dır; 30-32 değerleri ise bu çipler için zorlayıcı (ölüm noktası) olabilir. Eğer elinizdeki D-revision olsaydı bu değerleri görmeniz normal olurdu.

Şahsi tavsiyem; ayarları belli bir noktaya kadar getirdikten sonra eğer RAM sıcaklığı 65°c'yi geçmiyorsa, trefı değerini 65535 seviyesine sabitleyip diğer zamanlamaları (timing) oturtarak devam etmenizdir. Zaten şu anki ayarlarınızla EXPO profilini olduğu gibi kullanan birçok kişiye ciddi fark atmış durumdasınız.

Dosya Ekleri

• Emi Last 1.webp
    25,7 KB · Görüntüleme: 26
  • Emin Last 2.webp
    273,6 KB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…