ASUS ROG STRIX G16 (2025) İşlemci Güç Sınırı (30W PL1) ve Battery Drain Sorunu

Sidar Demirkol

Gelişen
Yaklaşık 3 ay önce satın aldığım ASUS ROG STRIX G16 cihazımda (Intel Core Ultra 255HX, RTX 5070 Ti, 32 GB RAM) çözemediğim bir performans tutarsızlığı yaşıyorum. Cihazı laptop standı ile harici monitöre bağlı şekilde kullanıyorum. Yaşadığım problemleri maddeler halinde özetledim:

1. İşlemci Güç Tüketimi (Power Limit) Sorunu

Cihaz "Turbo" modda olmasına rağmen, özellikle CPU yoğun Single Player oyunlarda (TLOU Part II, Cronos: New Dawn, RE9 vb.) İşlemci güç tüketimi ilginç bir şekilde 30W (PL1) sınırına takılıyor ve üzerine çıkmıyor.
  • Çok nadir sekanslarda 40-50W arasına fırlayıp tekrar 30W'a geri düşüyor. Bu aralık genelde 10-20DK civari oluyor.
  • Bu sırada ekran kartı (GPU) stabil bir şekilde 140W çekiyor, orada hiçbir sorun yok.
  • Sıcaklık değerleri 2 saatlik The Last of Us Part I'i testinde bile gayet normal seviyelerde seyrediyor, yani termal bir kısıtlama (Thermal Throttling) görünmüyor. Ama cihaz inatla kendini sınırlandırıyor.
  • Bazen PL1 30W, bazen 90W araldğında olsa da her zaman 30W üzerine çıkmıyor, hatta Cronos'da 20W aralığında ilerliyor işlemci.

2. Mikro Takılmalar ve %1 Low FPS

İşlemci 30W limitinde kaldığında, oyunda ciddi mikro takılmalar (stuttering) ve %1 FPS düşüşleri yaşıyorum. Ancak Armoury Crate üzerinden işlemciyi manuel olarak 50W'a sabitlediğimde bu takılmalar hissedilir derecede azalıyor. Cihazın kendi Turbo veya Performans modlarının neden 30W'da ısrar ettiğini anlayamadım.
Ayrıca Cihaz 280W adaptöre sahip olmasına rağmen, işlemcinin 50W civarı çektiği ve 4.9GHz civarında çalıştığı uzun oyun seanslarında batarya seviyesi %100'den %93'e kadar düşüyor. Bu durum cok sık yaşanmıyor ancak işlemci güç çekmeye başladığı zaman hep aynı şekilde bataryadan alıyor gücünü. 10DK 50W civari çeksede. Manuel olarak 40 veya 50W ayarlasamda.
Bu durumun sebebi nedir araştırmaktan yoruldum ve anlayamadım, görseller ekte.
HW info görseli The Last of Us Part I'i oyunundan 2 saatlik bir seans.
Cihazin tüm driverları güncel, en son BIOS kurulu.
Ayrıca, herkesin bayramını en içten dileklerimle kutlarım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…