ASUS ROG Strix G16 laptopta boşta yüksek RAM tüketimi sorunu

serdar025

Çalışkan
Yer
İzmir.
Merhaba. Forumdaki ilk mesajımla birlikte herkese merhaba, demek istiyorum.

ASUS ROG STRIX G16 serisi dizüstü bilgisayar sahibiyim. Bilgisayar boşta iken RAM tüketimi yaklaşık 15 GB'ın altına düşmüyordu. Konuyu biraz araştırdım, ASUS Armoury Crate uygulamasını silip, G-Helper yükledim ancak RAM tüketimi yine 13 GB'ı buluyor.

1) Bilgisayarda program çalışmazken bu kadar RAM tüketimi normal mi?
2) G-Helper ile güç tüketimini 60 Watt'a indirdim. Bununla ilgili tavsiyeniz nedir?

Teşekkür ederim.
  • Bilgisayar özellikleri: 2 TB SSD, Ultra 7 255 HX işlemci, 5070 Ti ekran kartı, 48 GB RAM.
  • Yüklü olan uygulamalar: Adobe Premiere Pro ve Photoshop, Adobe Acrobat, Windows Office, 7ZIP, IDM.

Son düzenleme:
Görev yöneticisinden en çok neler yiyor ona bakın önce hocam. Ayrıca 32 GB Ram bile W11'de boşta 5-6 yiyiyor en az. Sizde 48 var daha rahat çalışsın diye daha çok ayırdığını düşünüyorum sisteme.

Görev Yöneticisi'nden baktım. Yani öyle fazla RAM tüketen bir uygulama çalışmıyor. Bu arada işlemci güç tüketimini 60 Watt'a çekmemde sorun yaşar mıyım?

Hocam ne kadar RAM varsa o kadar rahat kullanıyor sistem 32 GB RAM varken 12 kullanan sistem 16 GB varken 7-8 kullanıyor sistemi tıkamadığı için sıkıntı yok siz RAM'i kullanacak bir işlem yaptığınızda arka plan işlemleri sıkıştırılır bu yüzden bir sorun yaşamazsınız. İşlemciyi 60W yapmanız bir sorun çıkarmaz ama ne kadar yüksek watt o kadar yüksek performans ve işlemci sıcaklığı artışı bunun bir dengesini bulmanız lazım.

Öncelikle merhaba, sisteminiz güncel olduğundan dolayı yeni aldığınızı düşünüyorum. Hayırlı olsun.

Gelelim sorununuza, çeşitli debloat araçları ile boştaki RAM tüketimlerinizi azaltmanız mümkün. Kendimden örnek verirsem, bilgisayarda arkada 16 tane çeşitli program açık. Firefox, Discord da cabası tabii. 12/32GB RAM kullanıyor sistem. Öncesinde böyle değildi, winuntil öneririm debloat için, Yusuf Ipek'in konu hakkında videoları da var. Bu şekil de sorunun önüne geçmiş olursunuz.

Değinmek istediğim bir konu daha var, sistemde 48 GB RAM olduğu için Windows rahat rahat kullanıyor. O RAM kullanımı limitlere yaklaştıkça arka planda gereksiz olan kullanımları kısıyor. Debloat ise RAM dolmadan önce o gereksiz kullanımları kapatıyor. Aradaki fark bu şekilde. Ayrıca, debloat işlemi ile gereksiz Windows servislerini de silmeniz mümkün. Kolay gelsin.

Ben işlemciyi 60 Watt ile sınırladım. Aslında teknik bilgim iyi değildir, sadece bu durumu araştırırken denk geldim. Oyun oynayan birisi değilim. Bu watt sınırlaması Premier Pro gibi programları kullanırken ve render alırken olumsuzluk yaratır mı?
Cevaplar için teşekkür eder,m.

Bu konuda net konuşamıyorum, çünkü bu durum hem cihazın soğutmasına hem de performansına bağlı. Mesela, benim işlemcim olan Ryzen 7 8845HS 50W limit ile kullanıyorum. En iyi performans arası da 45-50W arası zaten.

Sizin işlemciniz maksimum 160W çekebiliyor ki bu çok yüksek bir değer, hiçbir sistem soğutamaz o değerleri. 70-80W arası çok stabil ilerleyeceğini düşünüyorum. Örnek vermem gerekirse, bu durum üzerinden ilerleyin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…