alestaaTo

Başarılı
Dostlar merhaba. Bu yıl içinde aldığım ROG Strix G16 model laptopumda, Armoury Crate'de bulunan Sessiz, Performans ve Turbo modları arasında kullanım durumuna göre seçim yapmak istiyorum ancak Turbo'nun gerçekten hangi durumlarda kullanılabileceğinden tam olarak emin olamadım.

Fan sesi artıyor hâliyle ama buna ek olarak Performans modu da daha sessiz bir şekilde yeterli bir performans sunuyor. Ancak özellikle yaz aylarında sıcaklıkların birkaç derece daha yukarılara çıktığını gördüm.

Benim niyetim cihazı uzun yıllar kullanmak. Ona göre cihazı en az yıpratacak senaryoyu arıyorum. Teşekkürler.

Not: İstenirse cihaz detaylarını verebilirim.

En baştan şunu belirteyim. AC yerine G-Helper kullansanız daha sağlıklı olur.

Gelelim modlara. Bende TUF kullanıyorum, günlük kullanımda tamamen sessizde takılıyorum. Cihazı yük altına sokacağım zaman performans moduna alıyorum. Bu sayede aldığım FPS fazlasıyla yeterli oluyor, cihaz ısınmıyor ve bağırmıyor. Bu cihazlar zaten dayanıklı olduğundan devasa bir yıpranma olmaz, rahatlıkla uzun yıllar götürür. Turbo modunu bence pek kullanmanıza gerek yok.

En baştan şunu belirteyim. AC yerine G-Helper kullansanız daha sağlıklı olur.

Gelelim modlara. Bende TUF kullanıyorum, günlük kullanımda tamamen sessizde takılıyorum. Cihazı yük altına sokacağım zaman performans moduna alıyorum. Bu sayede aldığım FPS fazlasıyla yeterli oluyor, cihaz ısınmıyor ve bağırmıyor. Bu cihazlar zaten dayanıklı olduğundan devasa bir yıpranma olmaz, rahatlıkla uzun yıllar götürür. Turbo modunu bence pek kullanmanıza gerek yok.

Öncelikle iyi günler hocam, konuya fikrinizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum. G helper konusuna gelince birkaç defa indirip sildim kullandım ancak pek hoşuma gitmedi birtakım özelliklerden mahrum kalıyormuşum gibi hissettirdi. Sonrasında sessiz bence de gayet iyi ve performans yeterli. Neticede sizin düşünceniz Turbo ekstra dursun sessiz performans arası kullanalım diyorsunuz anladığım kadarıyla.Diğer dostların da yorumlarını dinlemek isterim

Öncelikle iyi günler hocam, konuya fikrinizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum. G helper konusuna gelince birkaç defa indirip sildim kullandım ancak pek hoşuma gitmedi birtakım özelliklerden mahrum kalıyormuşum gibi hissettirdi. Sonrasında sessiz bence de gayet iyi ve performans yeterli. Neticede sizin düşünceniz Turbo ekstra dursun sessiz performans arası kullanalım diyorsunuz anladığım kadarıyla.Diğer dostların da yorumlarını dinlemek isterim
G-Helper mühim mi? Değil. AC zaten eskisi gibi değil daha optimize artık. Dediğim gibi turbo mod bence gereksiz. FPS'in yetmediği yerlerde (daha yaşamadım) mantıklı olabilir. Ya da cihaz fazla ısınmıştır, hızlı soğuması amaçlı geçilebilir.

Soğutma bu Turbo'ya yetersiz kalır zaten de altına santrifüjlü soğutucu alırsan işte CP2077, 007, Rekabetçi FPS gibi oyunlarda, MMORPG'lerde Turbo modda yüksek FPS için zorlayabilirsin.

1791712995667.webp

@alestaaTo, Selamlar. Konuda arkadaşlar ellerinden geldiğince yardımcı olmuşlar ancak verilen bilgilerin yetersiz kaldığını düşünüyorum. G16 serisinde 2 tip CPU kullanımı var, birisi 8940HX birisi de 255HX. 8940HX gibi bir CPU modeliniz olsaydı bile Turbo mode hiçbir zaman zorunlu olmayacak. Turbo mode açıldığı zaman CPU'lara hız aşırtma uygular cihazlar. Bu yüzden RPM değeri artsa bile cihazı verimli şekilde soğutamaz. Sıcaklıkları iyi seviyelerde tutarak sessiz ve güçlü yapmak mümkün. FAN eğrilerini kendiniz manuel olarak ayarlayacaksınız, rehberini yapmıştım.

Şimdi gelelim ne yapmanız gerektiğine. Ağır render işlemleri yapmıyorsanız, ağırlıklı kullanım oyunlarsa 60-70w civarı bir limit ile 4200 RPM kullanımı en stabil değerler olacaktır. Madem cihazı en az yıpratacak senaryoyu arıyorsunuz, dediklerimi harfiyen yapabilirsiniz. Öncelikle Armoury Crate yazılımını silin, G-Hub kurun. Sonra yukarıda yazdığım gibi ayarlamaları yaparsanız, cihaz hem performansı hem de uzun yıllar stabil devam edebilecektir.

İyi çalışmalar.