Parlaklık sorunu yok. DLDSR ile işiniz yok zaten G81SF 4k monitör. Ben 2k kullandıgım icin 4k ya sanal yükseltme yapan DLDSR özelliğinden faydalanmak istiyordum. 4k monitör de 8k yapacak haliniz yok diye düsünüyorum. Gama 2.2 problemi var mı bilmiyorum Dell monitörler de yaygın bir problemmiş. G81SF de SRGB modu bulunmuyor, bunun yerine renkleri SRGB'ye sınırlayan bir seçenek var. Ayrıca gama takibi ve renk doğruluğu da pek iyi cıkmamıs Rtings incelemesinde. Benim gibi SRGB modunu sık sık kullanmak istiyorsanız ve farkları gözünüz seçebiliyorsa sizi biraz rahatsız edebilir.
SRGB modunu neden öneriyorsanız diyorsanız şu rehbere bir göz atın derim;
HDR içerik haricinde monitörün görüntü kalitesi rahatsız edici düzeyde kötü. Çünkü SRGB içeriği geniş gamut modunda izliyorsunuz. Sonuç olarak rehberdeki durum oluyor. Bunun neticesinde de QD-Oled renkleri yanlış veya kırmızımsı gösteriyor diye şikayetler geliyor. Çözümü SRGB modu.
Üstteki resimde panelin tüm renk alanı kullanılmış, alttaki resimde ise renkler SRGB'ye sınırlanmış.
Eki Görüntüle 208336
Örnek şikayet görseli. Bunun sebebi maalesef bilgisizlik. SRGB içeriği %81 Rec 2020 gösterebilen bir panelle izlersen ve bunun renk parlaklığı da uçuk derecede iyi olursa renkler aşırı patlar. SRGB moduna bu yüzden ihtiyacın var. Bunu 4 farklı şekilde çözersin. SRGB moduna alabilirsin (olması gereken de budur), novideosrgb programını kullanırsın, sistem>ekran>uygulamaların renklerini yönet ayarını açarsın veya AMD kullanıyorsan Adrenalin yazılımından renkleri SRGB'ye sınırlarsın. Woled de alsan renkler olması gerekenden daha canlı gözükecek. QD-Oled kadar canlı olmaması onu doğru yapmıyor. Sadece QD-Oled kadar canlı renklere sahip olmadığı icin göze pek batmıyor. Canlı renkler HDR da lazım olacak.
Eki Görüntüle 208340