Videolardaki kadar belirgin değil. Sorun olacağını sanmıyorum. Işık yoksa zaten morluk hiç olmuyor.
Teşekkür ederim hocam bende öyle düşünüyorum. Zaten odaya siyah perde alacağım hiç problem olmaz. İki monitör üde sipariş edip karşılaştırıcam artık hangisi kafama yatarsa başka çare yok gibi. Ondan sonra microled teknolojisi oturana kadar kullanmayı planlıyorum.

Teşekkür ederim hocam bende öyle düşünüyorum. Zaten odaya siyah perde alacağım hiç problem olmaz. İki monitör üde sipariş edip karşılaştırıcam artık hangisi kafama yatarsa başka çare yok gibi. Ondan sonra microled teknolojisi oturana kadar kullanmayı planlıyorum.
Kesinlikle hocam üzmez. Kamera da görüntü bozuluyor. Anca bu kadarını gösterebildim, Iphone 11 ile cekildi.

Hocam bu OLED muazzam bir şey ya gerçekten, verilen paralara kesinlikle değer. Bu arada ben hiç morlaşma göremedim. Çok iyi gerçekten.
Karanlıkta morluk yok zaten hocam ışık vurursa oluyor. HDR acık kapalı ve modlu deniyorum karısık. 🫠Kamerada morluk sorunu abartı cıkıyor.
IMG-20251205-WA0027.webp
IMG-20251205-WA0026.webp
IMG-20251205-WA0023.webp
IMG-20251205-WA0026.webp
IMG-20251205-WA0012.webp

IMG_3085.webp
IMG_2939.webp
IMG_2940.webp

IMG-20251104-WA0025.webp

Son düzenleme:
Dehşet görünüyor hocam. Elinize sağlık. Hocam sizde hangi model var, çok güzel duruyor.

AW2725DF var hocam. Ve 3 tane kritik eksisi olan bir model. Zamanında pek arastırmadan almıstım. Gama uyumsuzluğu, dsc problemi ve zorunlu agresif abl bulundurması. Şu an alacak olsam bu modeli almazdım. Aldıktan sonra arastırmaya başladım. Alırken de belirli bir bilgim vardı ama böyle problemlerin olabileceğini tahmin edemedim. Çoğu uygulama, masaüstü ve oyun gama 2.2 kullanırken bu monitör sRGB de sRGB gama kullanıyor. Bu yüzden sRGB modu soluk. Geniş gamut modunda gama 2.2 kullandıgı icin bu problem yok, sRGB mod da var sadece. Abl ise parlaklık limitleyici. Normalde gen 3 QD-OLED monitörler 250nit iken bu monitör 205 nit. sRGB modu haricinde kaldırılamayan abl var. sRGB de yok sadece. ASUS, MSI veya Gigabyte gibi markalar OSD menüsüne seçenek koyuyor. Açıp kapatabiliyorsun. Dell yazılım ekibi tembel olduğu için hiçbirini çözemediler. Dsc sorunu yüzünden DLDSR acılamıyor. MSI Firmware Update ile çözdü. Dell ise monitörün yazılımını güncellemediği icin kaldı böyle. Halbuki düzelteceğiz demişlerdi. Sözlerinde durmadılar.

Gama uyumsuz olduğu zaman görüntü soluk gözükür. Rehberim de bu durumdan bahsettim. İçerik hangi gamayı kullanıyorsa siz de onu kullanmalısınız.

Vallahi hocam monitörler hakkında çok derin bir bilgiye sahip değilim işin açıkçası ama anlattıklarınız önemli noktalar. Peki hocam G81SF modeli nasıldır. Bu bahsettiğiniz sorunlar bu model de de mevcut mu veya başka bilinen sorunları var mı?

Vallahi hocam monitörler hakkında çok derin bir bilgiye sahip değilim işin açıkçası ama anlattıklarınız önemli noktalar. Peki hocam G81SF modeli nasıldır. Bu bahsettiğiniz sorunlar bu model de de mevcut mu veya başka bilinen sorunları var mı?
Parlaklık sorunu yok. DLDSR ile işiniz yok zaten G81SF 4k monitör. Ben 2k kullandıgım icin 4k ya sanal yükseltme yapan DLDSR özelliğinden faydalanmak istiyordum. 4k monitör de 8k yapacak haliniz yok diye düsünüyorum. Gama 2.2 problemi var mı bilmiyorum Dell monitörler de yaygın bir problemmiş. G81SF de SRGB modu bulunmuyor, bunun yerine renkleri SRGB'ye sınırlayan bir seçenek var. Ayrıca gama takibi ve renk doğruluğu da pek iyi cıkmamıs Rtings incelemesinde. Benim gibi SRGB modunu sık sık kullanmak istiyorsanız ve farkları gözünüz seçebiliyorsa sizi biraz rahatsız edebilir.

SRGB modunu neden öneriyorsanız diyorsanız şu rehbere bir göz atın derim;

HDR içerik haricinde monitörün görüntü kalitesi rahatsız edici düzeyde kötü. Çünkü SRGB içeriği geniş gamut modunda izliyorsunuz. Sonuç olarak rehberdeki durum oluyor. Bunun neticesinde de QD-Oled renkleri yanlış veya kırmızımsı gösteriyor diye şikayetler geliyor. Çözümü SRGB modu.

Üstteki resimde panelin tüm renk alanı kullanılmış, alttaki resimde ise renkler SRGB'ye sınırlanmış.
Desktop Screenshot 2025.12.05 - 19.44.05.65.webp

Örnek şikayet görseli. Bunun sebebi maalesef bilgisizlik. SRGB içeriği %81 Rec 2020 gösterebilen bir panelle izlersen ve bunun renk parlaklığı da uçuk derecede iyi olursa renkler aşırı patlar. SRGB moduna bu yüzden ihtiyacın var. Bunu 4 farklı şekilde çözersin. SRGB moduna alabilirsin (olması gereken de budur), novideosrgb programını kullanırsın, sistem>ekran>uygulamaların renklerini yönet ayarını açarsın veya AMD kullanıyorsan Adrenalin yazılımından renkleri SRGB'ye sınırlarsın. Woled de alsan renkler olması gerekenden daha canlı gözükecek. QD-Oled kadar canlı olmaması onu doğru yapmıyor. Sadece QD-Oled kadar canlı renklere sahip olmadığı icin göze pek batmıyor. Canlı renkler HDR da lazım olacak.
Desktop Screenshot 2025.12.06 - 00.28.34.75.webp

Son düzenleme:
Parlaklık sorunu yok. DLDSR ile işiniz yok zaten G81SF 4k monitör. Ben 2k kullandıgım icin 4k ya sanal yükseltme yapan DLDSR özelliğinden faydalanmak istiyordum. 4k monitör de 8k yapacak haliniz yok diye düsünüyorum. Gama 2.2 problemi var mı bilmiyorum Dell monitörler de yaygın bir problemmiş. G81SF de SRGB modu bulunmuyor, bunun yerine renkleri SRGB'ye sınırlayan bir seçenek var. Ayrıca gama takibi ve renk doğruluğu da pek iyi cıkmamıs Rtings incelemesinde. Benim gibi SRGB modunu sık sık kullanmak istiyorsanız ve farkları gözünüz seçebiliyorsa sizi biraz rahatsız edebilir.

SRGB modunu neden öneriyorsanız diyorsanız şu rehbere bir göz atın derim;

HDR içerik haricinde monitörün görüntü kalitesi rahatsız edici düzeyde kötü. Çünkü SRGB içeriği geniş gamut modunda izliyorsunuz. Sonuç olarak rehberdeki durum oluyor. Bunun neticesinde de QD-Oled renkleri yanlış veya kırmızımsı gösteriyor diye şikayetler geliyor. Çözümü SRGB modu.

Üstteki resimde panelin tüm renk alanı kullanılmış, alttaki resimde ise renkler SRGB'ye sınırlanmış.
Eki Görüntüle 208336

Örnek şikayet görseli. Bunun sebebi maalesef bilgisizlik. SRGB içeriği %81 Rec 2020 gösterebilen bir panelle izlersen ve bunun renk parlaklığı da uçuk derecede iyi olursa renkler aşırı patlar. SRGB moduna bu yüzden ihtiyacın var. Bunu 4 farklı şekilde çözersin. SRGB moduna alabilirsin (olması gereken de budur), novideosrgb programını kullanırsın, sistem>ekran>uygulamaların renklerini yönet ayarını açarsın veya AMD kullanıyorsan Adrenalin yazılımından renkleri SRGB'ye sınırlarsın. Woled de alsan renkler olması gerekenden daha canlı gözükecek. QD-Oled kadar canlı olmaması onu doğru yapmıyor. Sadece QD-Oled kadar canlı renklere sahip olmadığı icin göze pek batmıyor. Canlı renkler HDR da lazım olacak.
Eki Görüntüle 208340
Hocam anlamadığım bu monitörün OSD sine yazılımsal olarak bir sRGB modu eklemek çok mu zor? Anladığım kadarıyla bu eksiklik donanımdan çok yazılımla alakalı gibi.

Hocam anlamadığım bu monitörün OSD sine yazılımsal olarak bir sRGB modu eklemek çok mu zor? Anladığım kadarıyla bu eksiklik donanımdan çok yazılımla alakalı gibi.
Asus, MSI, Dell gibi çoğu markada srgb modu var. Zor olacağını düsünmüyorum. Eklemeyi tercih etmemişler. Bu sadece G81sf için geçerli değil, çoğu Samsung monitör de bu problem var.

Srgb modu şu işe yarar;

Renk doğruluğunu daha iyi yapar
Beyaz dengesini daha iyi yapar
Gama takibini daha iyi yapar
Renk doygunluğunu SRGB içeriğe göre sınırlar (aşırı doygunluk çözülür)

Bu sayede görüntü SRGB içeriğin vermiş olduğuyla aynı olur. Renkler doğru ve olması gerektiği kadar canlı olur. Samsung ise sadece doygunluğu değiştiren bir ayar koymuş. Yani renkler doygunluk bakımından sorun çıkarmayacak. Sadece dahili bir SRGB modu olmadığından diğer kısımlar da (renk doğruluğu, beyaz dengesi, gama takibi vs) biraz hatalı olacak. Bu sizin gözünüze batmayabilir, hatta kullandığınız eski monitörden bile daha iyi olabilir. Ben bu kadar para verdikten sonra sağlam bir SRGB modu beklerdim.

Geniş gamut modu ise dediğim gibi HDR için lazım, çoğu kişi geniş gamut modunu SRGB içerikte kullanıyor. Bu yüzden aşırı doygun renklerden şikayet ediyorlar.