Merhaba, ASUS ROG STRIX X870-A anakartım var. Güç kablosunu çıkartıp taktığımda BIOS sıfırlanıyor. Daha yeni anakart aldım dün ama neden oluyor bilmiyorum.
Sorununuzun birkaç olası nedeni olabilir. İşte adım adım kontrol etmeniz gerekenler:
1.
Pil Kontrolü:
- Anakart üzerindeki BIOS pili (genellikle CR2032 tipi) düzgün takılı mı?
- Pili çıkartıp 5 dakika bekleyin ve tekrar takın. Bunun haricinde pili kontrol ederek, arızalıysa değiştirin.
2.
Güç Bağlantıları:
- Güç kablosunu ve anakart üzerindeki güç bağlantılarını kontrol edin. Tüm bağlantıların sıkı ve doğru şekilde takılı olduğundan emin olun.
- "24-pin ATX" ve "8-pin CPU" güç konektörlerinin doğru yerleştirildiğinden emin olun.
3.
BIOS Ayarlarını Kaydetme:
- BIOS'a girin ve tüm ayarlarınızı doğru şekilde yaptıktan sonra "Save and Exit" seçeneği ile ayarları kaydedin.
- Eğer "Load Optimized Defaults" gibi bir seçenek görüyorsanız, bunu yükleyip sonra tekrar ayarları yapmayı deneyin.
4.
Güncellemeler:
- Anakartın BIOS'unun güncel olup olmadığını kontrol edin. En son sürümü ASUS'un resmi web sitesinden indirip yapabilirsiniz.
- BIOS güncellemesi esnasında dikkatli olun, güç kaynağı kesilmemelidir.
5.
Diğer Cihazlar:
- Bilgisayarınıza bağlı olan diğer cihazları (özellikle harici donanımlar) çıkarın ve yalnızca gereken olanları bırakın. Sorunun devam edip etmediğine bakın.
6.
Anakart Sorunu:
- Eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmüyorsa, anakartın kendisinde bir sorun olabilir. Bir teknik servise başvurmayı düşünebilirsiniz.
Herhangi bir problemi tespit etmek veya daha fazla detay istiyorsanız, anakart özellikleri veya güç kaynağı hakkında bilgi verebilirsiniz.