• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

ASUS ROG Strix XG27ACS monitörde renk bozulması ve yatay çizgi sorunu

HAKANAS

Çalışkan

27" 180Hz 2K IPS bir oyun monitörü kullanıyorum. Daha 2 gündür böyle olmaya başladı (aşağıdaki görüntü). Delirmemek imkânsız, gerçekten sebebini anlamak istiyorum. Ortam şartları yaz boyunca 35°C, tamam yüksek ama şu an 20°C’lerde. Peki bu monitörü neden etkilesin ki? Mesela aşağıda paylaştığım ilk videoda eleman, eğer çiziklenmeler, renk bozulması vb. monitör kaynaklıysa ekranın solu-sağı, köşeden köşeye piksel bağlantıları aşırı nemden, ıslaklıktan etkilenmiştir diyor. Bende kesinlikle böyle bir durum yok.

Yine o videonun ilk dakikasında, 2’nci dakikaya kadar anlattığı test kısmı gerçekten böyle midir, doğru bir yöntem midir bunu bilmek istiyorum. Ekran renk bozukluğu, çiziklerle kaplıyken görüntü SS alıp Paint’e yapıştırdığınızda bozulmalar gözükmüyorsa bu monitör kaynaklı sorundur diyor; Paint’te de o çizgiler görünüyorsa bu kasadan, ekran kartından vb. kaynaklıymış. Bende ise Paint’teki SS’de çizikler, bozukluk görünmüyordu.

PC’yi her kapattığım/açtığımda monitörün ilk açılış anında (1-2 sn gözüken) ekran ortasında “DisplayPort” yazdığı 1 saniyelik kısımda, buraya attığım görüntüdeki bozulmalar peydahlandı. Daha 2-3 gün oldu böyle. Artık masaüstü ekrandayken ya da oyunlarda da renkli yatay çizikler olmaya başladı, zamanla kayboluyorlar. 4-5 yıllık, sıcakta nemli ortamda çalışan monitör olsa haydi anlayacağım, eskidi, ömrünü doldurdu diyeceğim de daha 2 yıl olmadı. Monitörüm 2023-2024 üretimi, sadece yaz aylarında 35°C’lik ortamda sabahtan akşama açık, o kadar.

Aynı bu görüntü örneklerindeki gibi oluyor işte. Bazen oyunda (AC: Valhalla’da ayarı fullscreen yapınca fena oldu) monitörün tüm ekranı çiziklenmelerle kaplanıyor. Mouse işaretçisi bile gözükemediğinden masaüstüne zar zor dönebildim, sonra düzeldi. Diğer bazı oyunlarda (Dying Light, Stalker 2, AC: Shadows) bir sorun olmadı.

27" 180Hz 2K IPS gamer monitör demiştim; buradaki 180Hz “default OC” ile böyle olduğu (default olarak 180Hz açılıyor, hep bu şekilde kullanıyorum) ürün sayfasında belirtilmiş. Aslında gerçekte 144Hz 2K monitörmüş. Acaba Hz değerini düşürsem sorun düzelir mi? Çünkü videoların yorumlarında, böyle yapanların sorunun düzeldiğini ancak ileride tekrar ortaya çıktığını söylemişler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Daha 2 yıl olmamışken servise göndermeyi neden düşünmüyorsunuz? Geçici bir çözüm bulmaktansa, garanti kapsamında yardımcı olmaları gerekir. Göndermeden önce yapmanı önerdiğim birkaç test var;

1- Farklı bir DP kablosu ile dene. Kablodaki gevşeklik veya kalitesizlik kaynaklı olabilir.
2- FPS'yi monitör hertz değerinden az düşüğe sabitle. Senkronizasyon uyumsuzluğu varsa işe yarayabilir.
3- GPU sürücüsü kaynaklı olacağını sanmıyorum ama anlamanın yolu oyun içi bir video çek, sorunlar videoda da çıkıyorsa ekran kartı sorunlu olabilir. Eğer çıkmıyorsa panelden şüphelenirsin.
4- Panel arızalanmış olabilir.

Bu basit adımları dene, işe yaramazsa zaman kaybetmeden servise yolla. Ben de dün Asus Rog Strix XG259CS model monitörü gönderdim. Süreç uzun sürmüyor.

Gerçekten çok haklısın da işte malum kargo servis gidiş-geliş gönderim tamiratı bekle orada ne olacağı da belli değil vs vs derken fena sinir stres meselesi ya pek bulaşmam böyle şeylere, hani belli bir sebebi varsa anlasak da kendimiz halledip bu sorunu gidersek asıl amacım buydu (kablo değişimi driver güncellemesi ekran/monitör ayarlarında bir şeyler vb gibi basitçe yapılabilecek).

Oyun içindeyken renkli çizikler bozuklu yok gibi duruyor şimdilik rahatsız edici olmadı Stalker 2, Dying Light, AC: Valhalla denedim. Buraya anlattığım ekranda beliren renklerle karman çorman olmuş yatay/dikey düzlemde çizikler hep PC'yi ilk açarken ekrana görüntü geldiğin an bağlantı türü diye "Displayport" (ASUS monitör kullananlar bilir) yazısı belirdiği anda 1-2 saniyelik oluyor geçiyor.

Yine PC'yi kapat dediğim anda bilirsiniz "no displayport" yazısı çıkar işte yine 1 sn'lik bu bozukluklar çizikler oluyor ama PC normal kapanıyor gidiyor. PC açılırken/kapanırken de ekran ortasında bağlantı "Displayport" (sizlerde HDMI ise HDMI yazacaktır) menüsü/penceresi açıldığı an displayport yazısı bile çiziklerden renklenmelerden okunmaz hale geliyor ama 1-2 sn o kadar, sonra normal olması gerektiği gibi PC'nin açılma yada kapatma aşaması gerçekleşiyor.

Benim merak ettiğim ise ilk mesajımda 1. videoda elemanın (ikinci dakikaya kadar anlattığı) söylediği şeylerdi bu konuda ne dersiniz: Ekranda renkler çiziklenmeler bozukluk olduğunda printscreen ss alın paint'de bakın eğer çizikler yoksa (ki bende de yoktu temizdi) bu sorun monitör kaynaklıdır diyor, panelin içinden pixel bağlantı noktalarından nemden bişeyden arızalanmıştır diyor.

Benim monitör kutusundan çıktığı halde neyse öyle default 1440p 180Hz (Displayport v1.4'de) kullanıyorum hiç bir ayarını kurcalamadım. ASUS ise bunun "180Hz (OC)" diye belirtmiş monitörün asıl değeri ise 1440p 144Hz, acaba diyorum 180Hz "OC" olduğundan bunu 144Hz'e çeksem sorun düzelir mi?. Monitör kendinden Displayport v1.4 ve HDMI v2.0 destekliyor hani bulursam Displayport 2.0/2.1 yada HDMI 2.0 kabloyla deneyeceğim (ASUS XG27ACS'de HDMI 2.0 en fazla 1440p 144Hz'e kadar destekliyor 180Hz için Displayport v1.4 kablo olmalıymış).

Bu sorun muhtemelen monitör kaynaklı, bende de işte ilk açılış ekranında ekran siyah kalıyor monitöre sinyal gelmiyor sonrasında masaüstü bir anda geliyor. Sendeki de benzer bir sinyal sorunu gibi duruyor.

Oyun testi yapıp video çek deme sebebim buydu, aynı yola çıkıyor.

Farklı bir DP ve HDMI kablosu ile test edebilirsin, bende işe yaramamıştı ama denemekten zarar gelmez.

@SunseTTime
Tüm sistem süt liman sağlam sorunsuz çalışırken mutluyken bir sabah açıyorsun PC'yi monitörü kafayı yemiş buluyorsun elinden de bir şey gelmiyor kala kalıyorsun öyle. Günlerdir kendim ne yapabilirim diye araştırıyorum, şimdi kalkıp (şu anki monitörüm kalitesinde) yeni monitöre 9-10BinTL harcamaya hiç hazırlıklı değilim zaten bir de UPS ile sorunum oldu ona 7-8BinTL bayıldık yeniledik neyse. (Şansızlığında böylesi, şu son birkaç gündür durup dururken başıma gelenlere bakın sanırım nazar değdirdiler bana).

Üst mesajlarda bahsettiğimiz 180Hz (default OC'li) çözünürlüğü 144Hz yapıp PC yeniden başlat olayını denedim. PC açıldı fakat tüm ekran masaüstü gözükmez hale geldi (altdaki örnek görüntüdeki gibiydi) hani mouse imlecini bile göremiyordum ki normalde Başlat'dan PC kapat yapayım. Telefondan baktım "önce ALT+F4 sonra da ALT+A tuşuna basın" bilgisini hayatımda ilk defa uyguladım (ekranda hiç bir şey gözükmüyordu) sistemi klavyeden kapatmak zorunda kaldım. (Not: İlk açılışta SS almıştım fakat o resmi kendim açıp baktığımda monitör ekranı tertemiz duruyor nedende printscreen(SS) çekimlerinde o ekran bozukluğu çizikleri yok).

Bugün Nvidia(NV) yeni sürücü yayınlamış hemen bunu kurdum PC yeniden başlat dediğimde ise üste anlattığım tüm ekranı görünmez kılan bozukluklar oluşmuştu. Buraya koyduğum NV ayarlar kısmı 'sistem bilgisi' ss görüntüsünde bizim ekran kartının takıldığı (anakart) "Veriyolu: PCIExpress 4.0" (her zaman böyleydi çünkü) yazması lazımken "Veriyolu: Bilinmeyen Veriyolu" yazdığını fark ettim neden PCIEx 4.0 yazmıyor canımı sıktı, umarım bir terslik yoktur ekran kartı sağlamdır kafayı yemek üzereyim.

Belki benim ekran sorunumu anlamanıza yardımcı olur diye 3. bir görüntü paylaşıyorum:
(MSInfo32) Win. Sistem Bilgisi altında "Donanım Kaynakları - Çakışmalar / Paylaşım" menüsünde olan bu: Orada "G/Ç Bağlantı Noktası" ve "Bellek Adresi" kısmında neden bizim ekran kartıyla beraber "INTEL PEG10 - 460D" diye bir şey yazıyor bu ne ola ki? hiç bir şey anlamadım, acaba bu Çakışma mı yoksa Paylaşım mı anlamına geliyor ve monitördeki çiziklenmeler renk bozulmasıyla bir alakası var mıdır?.

Ek Not:
Bu sabah ilk PC açılışında tüm ekran çizikler-renklenmelerden gözükmüyordu demiştim sonraki açılışta bu bozukluklar flulaştı masaüstü bulanık görünür oldu ve zamanla geçti gitti şu an ekran tertemiz görüntü bozulması yok belirteyim. (Bu arada 1440p 144Hz'i tekrar monitörün kendinden default gelen 180Hz(OC) haline döndürdüm).

Dosya Ekleri

• +NV Monitör ekranında renkli çiziklenme.webp
    467,5 KB · Görüntüleme: 65
  • +NV ayar veriyoluPCIE göstermiyor.webp
    261,8 KB · Görüntüleme: 42
  • +NV Monitör ekranında Msinfo çakışma.webp
    17,1 KB · Görüntüleme: 50
Son düzenleme:
Sistemi başka bir monitörle test etme şansın varsa çok iyi olur. Eğer o monitörde sistem düzgün çalışırsa ürünü direkt servise gönder. Ben mesela monitörü hem kasa ile hem de laptop ile test ettim, sorunlar birebir aynı devam ediyordu. Hal böyle olunca artık monitörden şüphelenip ürünü servise gönderdim. Sen de benzer şekilde ilerleyebilirsin.

@20424 Teknik olarak test edilmesi gereken başka bir şey varsa yardımcı olur.

Son düzenleme:
Mesajlar bayağı uzun, hepsini okuyamadım ama genel olarak olayı anladım, bu kadar araştırma yapmaya gerek yok, sistemi HDMI ile TV'ye veya başka monitörde denersiniz, sorun monitörde mi ekran kartında mı anlaşılır?

@20424
@SunseTTime
Kusura bakmayın hocam ilk kez başıma böyle saçmasapan bir şey geliyor, hiç ummadığım böyle bir monitör sorunuyla karşılaşıyorum acayip panikledim ondan yazılarım uzuyor affedin... İkinize de çok teşekkürler, pek çare bulamadım ama yinede bilgileriniz iyi geldi.

2K 180Hz 27"inc monitörümden çok memnundum 2 yılı geçti çok iyiydi. Neyse elimde eski monitörüm 24"inc 1080p 144Hz duruyor iyi aklıma getirdiniz bunu takıp deneyeyim, Nvidia driver'lar monitör grafik ayarları vb hep 2K 180Hz 27" monitöre tanımlı ayarlı ya eski monitör 1080p 144Hz 24" takınca umarım bir terslik olmaz.

Diğer başka monitörden bakınca çizikler renk bozulması olmadığında peki o zaman monitör arızalı mı diyeceğiz?. Şimdi tamire servise göndersek bir sürü sinir stres kaynağı ne bileyim, bugüne kadar kullandığımız şekil sorunsuz benzer bir hale zor getirirler bence o tamire giden monitörden bir hayır gelmez artık, of ya yeni monitör masrafı iyice sıkacak beni.

Başka monitör takıp denemeden önce bu bozulma olan monitörün (2K 180Hz'lik) DP 1.4 kablosunu çıkarayım yeni DP 2.0/2.1 kabloyla bakayım kablosu arızalı olup olmadığından anlarız belki. Elimde 1440p 144Hz'e kadar destekleyen HDMI 2.0 kablo da var ama bunu denemem şimdilik.

Bu arada eski monitörü vede başka kabloyu denemeden önce bir DDU ile driver'ları tekrar kurayım diyorum. Bugün çıkan yeni Nvidia driver kurunca Nvidia Ayarları paneli içinde "Veriyolu: PCIExpress 4.0" yazması lazımken nedense "Veriyolu: bilinmeyen veriyolu" yazıyordu çok kafama takıldı bu. (Üste mesajımda resmini paylaştım).

Sırası ile;

1- Farklı bir HDMI/DP kablosu ile test et.
2- Farklı bir monitör ile test et.
3- Farklı monitör ile denediğinde sorunlar geçerse monitörün arızalanmış demektir.
4- Sorunlar her iki monitörde de devam ederse ekran kartından şüphelenebilirsin.
5- Eğer sorunlar devam ederse DDU ile mevcut ekran kartı sürücünü silip, temiz kurulum yap.

Monitör kaynaklı çıkarsa üzerinde konuşmanın pek bir anlamı yok, servise göndereceksin. Bu kadar endişelenmene gerek yok, sorunun kaynağı belli olsun gerisi kolay.

Sürücüyü kaldırıp kurmanıza gerek yok, önce kabloyu değiştirip denemek mantıklı, diğer monitörü takıp test edin, problem yoksa maalesef sorunlu monitörü servise yollamanız gerekecek.

Diğer monitörde aynı sıkıntılar yaşanırsa bilgi verin donanım kısmına bakalım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…