@SunseTTime
Tüm sistem süt liman sağlam sorunsuz çalışırken mutluyken bir sabah açıyorsun PC'yi monitörü kafayı yemiş buluyorsun elinden de bir şey gelmiyor kala kalıyorsun öyle. Günlerdir kendim ne yapabilirim diye araştırıyorum, şimdi kalkıp (şu anki monitörüm kalitesinde) yeni monitöre 9-10BinTL harcamaya hiç hazırlıklı değilim zaten bir de UPS ile sorunum oldu ona 7-8BinTL bayıldık yeniledik neyse. (Şansızlığında böylesi, şu son birkaç gündür durup dururken başıma gelenlere bakın sanırım nazar değdirdiler bana).
Üst mesajlarda bahsettiğimiz 180Hz (default OC'li) çözünürlüğü 144Hz yapıp PC yeniden başlat olayını denedim. PC açıldı fakat tüm ekran masaüstü gözükmez hale geldi hani mouse imlecini bile göremiyordum ki normalde Başlat'dan PC kapat yapayım. Telefondan baktım "önce ALT+F4 sonra da ALT+A tuşuna basın" bilgisini hayatımda ilk defa uyguladım (ekranda hiç bir şey gözükmüyordu) sistemi klavyeden kapatmak zorunda kaldım. (Not: İlk açılışta SS almıştım fakat o resmi kendim açıp baktığımda monitör ekranı tertemiz duruyor nedende printscreen(SS) çekimlerinde o ekran bozukluğu çizikleri yok).
Bugün Nvidia(NV) yeni sürücü yayınlamış hemen bunu kurdum PC yeniden başlat dediğimde ise üste anlattığım tüm ekranı görünmez kılan bozukluklar oluşmuştu. Buraya koyduğum NV ayarlar kısmı 'sistem bilgisi' ss görüntüsünde bizim ekran kartının takıldığı (anakart) "Veriyolu: PCIExpress 4.0" (her zaman böyleydi çünkü) yazması lazımken "Veriyolu: Bilinmeyen Veriyolu" yazdığını fark ettim neden PCIEx 4.0 yazmıyor canımı sıktı, umarım bir terslik yoktur ekran kartı sağlamdır kafayı yemek üzereyim.
Belki benim ekran sorunumu anlamanıza yardımcı olur diye 3. bir görüntü paylaşıyorum:
(MSInfo32) Win. Sistem Bilgisi altında "Donanım Kaynakları - Çakışmalar / Paylaşım" menüsünde olan bu: Orada "G/Ç Bağlantı Noktası" ve "Bellek Adresi" kısmında neden bizim ekran kartıyla beraber "INTEL PEG10 - 460D" diye bir şey yazıyor bu ne ola ki? hiç bir şey anlamadım, acaba bu Çakışma mı yoksa Paylaşım mı anlamına geliyor ve monitördeki çiziklenmeler renk bozulmasıyla bir alakası var mıdır?.
Ek Not:
Bu sabah ilk PC açılışında tüm ekran çizikler-renklenmelerden gözükmüyordu demiştim sonraki açılışta bu bozukluklar flulaştı masaüstü bulanık görünür oldu ve zamanla geçti gitti şu an ekran tertemiz görüntü bozulması yok belirteyim. (Bu arada 1440p 144Hz'i tekrar monitörün kendinden default gelen 180Hz(OC) haline döndürdüm).