27" 180Hz 2K IPS bir oyun monitörü kullanıyorum. Daha 2 gündür böyle olmaya başladı (aşağıdaki görüntü). Delirmemek imkânsız, gerçekten sebebini anlamak istiyorum. Ortam şartları yaz boyunca 35°C, tamam yüksek ama şu an 20°C’lerde. Peki bu monitörü neden etkilesin ki? Mesela aşağıda paylaştığım ilk videoda eleman, eğer çiziklenmeler, renk bozulması vb. monitör kaynaklıysa ekranın solu-sağı, köşeden köşeye piksel bağlantıları aşırı nemden, ıslaklıktan etkilenmiştir diyor. Bende kesinlikle böyle bir durum yok.
Yine o videonun ilk dakikasında, 2’nci dakikaya kadar anlattığı test kısmı gerçekten böyle midir, doğru bir yöntem midir bunu bilmek istiyorum. Ekran renk bozukluğu, çiziklerle kaplıyken görüntü SS alıp Paint’e yapıştırdığınızda bozulmalar gözükmüyorsa bu monitör kaynaklı sorundur diyor; Paint’te de o çizgiler görünüyorsa bu kasadan, ekran kartından vb. kaynaklıymış. Bende ise Paint’teki SS’de çizikler, bozukluk görünmüyordu.
PC’yi her kapattığım/açtığımda monitörün ilk açılış anında (1-2 sn gözüken) ekran ortasında “DisplayPort” yazdığı 1 saniyelik kısımda, buraya attığım görüntüdeki bozulmalar peydahlandı. Daha 2-3 gün oldu böyle. Artık masaüstü ekrandayken ya da oyunlarda da renkli yatay çizikler olmaya başladı, zamanla kayboluyorlar. 4-5 yıllık, sıcakta nemli ortamda çalışan monitör olsa haydi anlayacağım, eskidi, ömrünü doldurdu diyeceğim de daha 2 yıl olmadı. Monitörüm 2023-2024 üretimi, sadece yaz aylarında 35°C’lik ortamda sabahtan akşama açık, o kadar.
Aynı bu görüntü örneklerindeki gibi oluyor işte. Bazen oyunda (AC: Valhalla’da ayarı fullscreen yapınca fena oldu) monitörün tüm ekranı çiziklenmelerle kaplanıyor. Mouse işaretçisi bile gözükemediğinden masaüstüne zar zor dönebildim, sonra düzeldi. Diğer bazı oyunlarda (Dying Light, Stalker 2, AC: Shadows) bir sorun olmadı.
27" 180Hz 2K IPS gamer monitör demiştim; buradaki 180Hz “default OC” ile böyle olduğu (default olarak 180Hz açılıyor, hep bu şekilde kullanıyorum) ürün sayfasında belirtilmiş. Aslında gerçekte 144Hz 2K monitörmüş. Acaba Hz değerini düşürsem sorun düzelir mi? Çünkü videoların yorumlarında, böyle yapanların sorunun düzeldiğini ancak ileride tekrar ortaya çıktığını söylemişler.
Son düzenleyen: Moderatör: