AceTeq

Üstün
Makaleler
2
Yer
Başkent
Anakartım B550M Plus, 2. M.2 SSD düşünüyorum fakat 1. genişleme yuvası 4.0, 2. genişleme yuvası 3.0 olduğu için karar veremedim ve şu an SSD olarak bunu kullanıyorum. SSD değerlerini bırakıyorum.

IMG-20241128-WA0003.webp

Elimdekini satıp daha 4.0'ı hak eden bir SSD alınır mı? Yoksa direkt 3.0 portuna 2 TB alıp geçsem mi?

İşlemcim 5600X.

Elindeki Kingston NV2'yi anakartındaki PCIe 3.0 slotuna takıp, PCIe 4.0 slotuna daha iyi bir SSD alabilirsin. Bütçene bağlı. Kingston NV2, PCIe 4.0 bir SSD ancak verdiği hızlar PCIe 3.0'a daha yakın. Ana disk olarak DRAM'li, daha iyi bir model tercih edebilirsin.

Bu arada başlık için de cevap vereyim: Eğer PCIe 4.0 bir SSD var ve tam performans alınmak isteniyorsa üstteki slota takılmalı. PCIe 3.0 bir SSD ise hangi slota taktığın fark etmez, ikisinde de tam performans verir.

Yüksek performans ve hız için PCI-e 4.0 SSD'yi birinci yuvaya takın.
Daha fazla depolama alanı ve yeterli hız için PCI-e 3.0 SSD'yi ikinci yuvaya takabilirsiniz.
Her iki seçenek de iyi performans sunar, ancak birinci yuvada PCI-e 4.0 SSD kullanarak en yüksek hızlardan faydalanabilirsin.

Ana diski 2 TB yapmak bana pek mantıklı gelmiyor, 512 GB zaten hemen dolar, sistem diski olması o yüzden daha iyi ama hız faktörü olunca işler karışıyor. Elimdekini satıp hızlı 512'lik SSD alsam 2. girişe de 2 TB yapıştırsam çok mu overkill olur?

Elimdekini satıp hızlı 512'lik SSD alsam 2. girişe de 2 TB yapıştırsam çok mu overkill olur?
Sorun olmaz da maliyet açısından da düşünmek lazım. Ana diski 2 TB yapmanın bir sakıncası yok ama tercih senin tabii. Şimdi 2. slota gidip DRAM'li, iyi bir SSD aldın diyelim, işletim sisteminin NV2'de kalması daha mantıksız olur. NV2'yi de satsan yenisini alsan sana ekstra masraf olacak. Bence gerek yok yani.

Sorun olmaz da maliyet açısından da düşünmek lazım. Ana diski 2 TB yapmanın bir sakıncası yok ama tercih senin tabii. Şimdi 2. slota gidip DRAM'li, iyi bir SSD aldın diyelim, işletim sisteminin NV2'de kalması daha mantıksız olur. NV2'yi de satsan yenisini alsan sana ekstra masraf olacak. Bence gerek yok yani.

Aklıma bir fikir geldi, şu an ki SSD'yi diğer 3.0 olan slottan Boot etsem, hızlı slota daha kaliteli ve hızlı SSD taksam sorun olur mu?

@AceTeq, hiçbir sorun olmaz. Zaten ben de öyle yapmanı söylemiştim. NV2'nin hızları pek 4.0'lık değil. Yazma hızı zaten düşük, okuma hızı da 3.800 MB/sn çıkmaz da 3.500 MB/sn çıkar.

Valla hocam ben anlamadım o zaman kendi kendime beyin fırtınası yapıp duruyordum. O zaman 2 TB'lik 4.0'dan yararlanabileceğim SSD önerir misiniz?