Bütçe
63000

mert18905

Üyecik
Cihaz
ASUS TUF F16
Merhaba, bilgisayarım daha 1 haftalık ve sıcaklık değerlerinin normal olup olmadığını merak ediyorum.

Bilgisayarımın özellikleri:
  • Model: ASUS TUF F16
  • İşlemci: Intel Core i7-14650HX
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 5050
  • RAM: 16 GB
  • Depolama: 512 GB SSD
Bilgisayar boştayken işlemci sıcaklığı genellikle 60-63°C civarında oluyor.

FurMark CPU Burner testinde tüm threadler açıkken işlemci sıcaklığı 96°C'ye kadar çıkıyor. Bu sırada Thermal Throttling devreye giriyor ve yaklaşık %30-35 seviyelerine kadar yükseliyor. Fanlar hızlandıktan sonra işlemci sıcaklığı 80-85°C civarına düşüyor.

Ekran kartını FurMark ile test ettiğimde ise GPU sıcaklığı yaklaşık 80-85°C oluyor ve test sırasında yaklaşık 125-130 FPS alıyorum.

Değerlerim:
  • CPU boşta: 60-63°C
  • CPU Burner, tüm threadler: 96°C
  • Thermal Throttling: %30-35
  • Fanlar hızlandıktan sonra CPU: 80-85°C
  • GPU FurMark: 80-85°C
  • FurMark GPU FPS: 125-130 FPS
Bilgisayarın daha 1 haftalıkolması nedeniyle bu durum beni biraz endişelendiriyor. Özellikle CPU'nun 96°C'ye çıkması ve Thermal Throttling'in %30-35 seviyelerine ulaşması normal mi?

Ayrıca RTX 5050'nin FurMark'ta 80-85°C civarında çalışması ve 125-130 FPS vermesi normal kabul edilir mi?

Bu değerler cihazda bir soğutma problemi olduğuna işaret ediyor olabilir mi, yoksa laptop için normal mi? Yeni olduğu için servise göndermeyi düşünmeli miyim?

Tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Teşekkürler.

7845 HX ve 5050 kullanıyorum ben de, Slayer R9T. Değerler hemen hemen sizinkiyle aynı, endişe edeceğiniz bir durum yok. Furmark, kartın görebileceği en ekstrem senaryo, hiçbir oyunda o kadar ısınmayacak. İşlemci ise HX olduğundan dolayı ister boşta ister yükte olsun ısınır, durduramazsınız. Tek yapmanız gereken limitlemek. Bu işlem performanstan çok ufak bir kayıpla daha konforlu kullanım sağlar zararda vermez, G-Helper uygulamasını kullanabilirsiniz, Armoury Crate kullanmayın.

Merhaba, bilgisayarım daha 1 haftalık ve sıcaklık değerlerinin normal olup olmadığını merak ediyorum.

FurMark CPU Burner testinde tüm threadler açıkken işlemci sıcaklığı 96°C'ye kadar çıkıyor. Bu sırada Thermal Throttling devreye giriyor ve yaklaşık %30-35 seviyelerine kadar yükseliyor. Fanlar hızlandıktan sonra işlemci sıcaklığı 80-85°C civarına düşüyor.

Ekran kartını FurMark ile test ettiğimde ise GPU sıcaklığı yaklaşık 80-85°C oluyor ve test sırasında yaklaşık 125-130 FPS alıyorum.

Değerlerim:
Bilgisayarın daha 1 haftalıkolması nedeniyle bu durum beni biraz endişelendiriyor. Özellikle CPU'nun 96°C'ye çıkması ve Thermal Throttling'in %30-35 seviyelerine ulaşması normal mi?

Ayrıca RTX 5050'nin FurMark'ta 80-85°C civarında çalışması ve 125-130 FPS vermesi normal kabul edilir mi?

Bu değerler cihazda bir soğutma problemi olduğuna işaret ediyor olabilir mi, yoksa laptop için normal mi? Yeni olduğu için servise göndermeyi düşünmeli miyim?

Hocam cihazdan memnun musunuz?

Hangi oyunlar? CS 2, Valorant tarzıysa normal değil GPU sıcaklığı. Fakat Cyberpunk tarzı terleten oyunsa kabul edilebilir sıcaklık. Fakat kontrol etmekte fayda var. Ben performans modunda Cyberpunk'ta CPU: 75-85 arası, GPU: 70-75 arası alıyordum.
Fakat testte bu kadar sıcak çıkması normaldir. Korkulacak bir durum yok.

Hangi oyunlar? CS 2, Valorant tarzıysa normal değil GPU sıcaklığı. Fakat Cyberpunk tarzı terleten oyunsa kabul edilebilir sıcaklık. Fakat kontrol etmekte fayda var. Ben performans modunda Cyberpunk'ta CPU: 75-85 arası, GPU: 70-75 arası alıyordum.

Ben PUBG ve Marvel Rivals'te test ettiğimde bu değerleri görmüştüm. İki oyunda da ayarlar ultradaydı. Marvel Rivals'te DLSS performance frame generation autodaydı.

Değerlerim:

Cihazınızda servise göndermeyi gerektirecek veya kaygılanmanıza neden olacak bir arıza yok.

i7-14650HX çok agresif bir işlemci, aynısını kullanıyorum. Fakat bendeki seri TUF değil de ROG olduğu için muhtemelen daha iyi soğutuluyor, bundan kaynaklı 86-87 tavan görüyorum. ROG'a kıyasla TUF'larda bir tık daha yüksek ısı seviyeleri görünebilir fakat dediğim gibi endişe edecek bir durum değil. Zaten yaz ayındayız.

Ekran kartı için de o seviyelerin normal olduğunu düşünüyorum. PUBG, CS2, Valorant gibi multiplayer ve işlemci odaklı oyunlarda 70-75 görebilirsiniz fakat ekran kartına yüklenen ve özellikle yüksek çözünürlük + RT gibi kombinasyonlar ile oynuyorsanız ekran kartı sıcaklıkları o değerleri görebilir. Zaten VRAM sınır seviyelere ulaşıyordur.

Yine de önerilerim; Armoury Crate yüklü ise kaldırıp yerine G-Helper kullanmanız. Dilerseniz işlemciye biraz limit de koyabilirsiniz. Haricinde laptopunuzu mutlaka bir stant ile destekleyerek kullanın. Sıcaklıklar fark edecektir bir nebze de olsa.

Hangi oyunlar? CS 2, Valorant tarzıysa normal değil GPU sıcaklığı.

Hocam, Valorant indirip test ettim. İşlemci genelde 79-80 derecede çalıştı. Ekran kartı ise genelde 74-75 derecede çalıştı. 2-3 kere ekran kartı 78-79 derece gördü anlık olarak. Ama genellikle dediğim gibi 74-75 derecede çalıştı. Grafik ayarlarını en yüksekte tuttum, V-Sync ve vinyet kapalıydı.