8688

Uzman
Merhaba. Uzun zamandır kullandığım VG249Q1R monitörüm var. Aslında gayet memnunum fakat şöyle bir durumum var: Ben bilgisayar başında çok uzun süreler geçiyorum ve genellikle kambur oturuyorum bu yüzden omurgam, boynum ve eklemlerim çok ağrıyor ve artık katlanamıyorum. Bende bu yüzden monitör standı bakmaya başladım çünkü o standı iyice dibime çekiceğim böylelikle koltuğa hem dik yaslanmış olacağım hem de kambur durmamış olacağım. Almak istediğim ve en ucuz stant bu.

Bunu kullanan var mı bilmiyorum ama kaliteli midir? Monitörü tutmaz falan aman yani durduk yere monitörden olmayalım gerçi kullanıcı yorumları çoğunlukla olumlu. Neyse asıl konumuza gelecek olursak şimdi benim kullandığım monitör bu aparatı destekliyor fakat DisplayPort'unu kapatıyor muhtemelen bu yüzden bende VESA destekli monitör bakıyordum kendime ve başlıktaki monitörü buldum hem gayet benim için makul fiyata üstelik 240Hz. Monitörlerden hiç anlamam çoğunlukla FPS rekabetçi oyunları oynuyorum r6s gibi... Yani gecikme vs. gibi konular benim için önemli bu monitör beklentilerimi karşılar mı? İlla kendi bulduğum monitör olmak zorunda değil benim attığım monitör fiyatlarına daha iyisi varsa o da olur. Biraz metni uzun tuttum kusura bakmayın derdimi detaylı anlatmak istemiştim. Konumu okuyup vakit ayıranlara şimdiden çok teşekkür ederim.

Almak istediğim monitörün linki:

Hocam ben bu monitörün ASUS 24" TUF GAMING VG249QL3A versiyonunu kullanıyorum. Aslında aynı monitörler. Biri 2023 çıkışlı, biri 2025. Sizin attığınız 240hz, benim kullandığım 180hz.

Ben bu monitörü PC, PS5, XBOX SX vs. hepsiyle kullandım ve çok memnum kaldım. Renk paleti iyi, malzemesi kaliteli hissi veriyor. Analog tuşu hayatımda gördüğüm en mantıklı tasarım. INTEL ARC B580'in bazı yazılımsal sorunlarını saymazsak teknik bir problem yaşamadım hiç. VESA ile kullanıyorum. Hoparlörü güzel, oyunlarda oradan ses alıyorum. Tek eksisi (bence) 8 bit olması. Aklıma bunlar geldi. Başka bir şey varsa siz sorun.

Bende de VG249Q1A ve VG249QM1A var. Alabilirsin güzel monitör, fakat ışık sızması veya ölü piksel çıkması durumunda kolay iade yapabileceğin yerden almanı öneririm (amazon, hepsiburada gibi). Satıcının da kendileri olmasına dikkat et. O monitör standı da ihtiyacını karşılar büyük bir kesim ondan kullanıyor.

Hocam ben bu monitörün ASUS 24" TUF gamıng VG249QL3a versiyonunu kullanıyorum. Aslında aynı monitörler. Biri 2023 çıkışlı, biri 2025. sizin attığınız 240Hz, benim kullandığım 180Hz.

Ben bu monitörü PC, PS5, Xbox SX vs. hepsiyle kullandım ve çok memnum kaldım. Renk paleti iyi, malzemesi kaliteli hissi veriyor. Analog tuşu hayatımda gördüğüm en mantıklı tasarım. Intel Arc B580'in bazı yazılımsal sorunlarını saymazsak teknik bir problem yaşamadım hiç. VESA ile kullanıyorum. Hoparlörü güzel, oyunlarda oradan ses alıyorum. Tek eksisi (bence) 8 bit olması. Aklıma bunlar geldi. Başka bir şey varsa siz sorun.

Cevap ayırdığınız için teşekkür ederim. Açıkçası monitör standı almam lazım ve standa uygunda monitör çünkü omurgam ve boynum kopuyor. Uzun yıllar daha böyle devam edersem muhtemelen iskelet sistemimde problemler yaşayacağım. Yani bende sevdim monitörü az buçuk iyi gibi fiyatı da makul. Acaba almışken daha iyi monitör falan mı alsam diyorum hani 360Hz gibi. Çok fark var mıdır 240 ile 360 arasında? Ayrıca FPS verilerin monitörün Hz değerinden düşük olursa hiçbir anlamı kalmıyor falan diyorlar konuları okuyorumda yani tam olarak nasıl bir olay bilmiyorum.

Bende de VG249Q1A ve VG249QM1a var. Alabilirsin güzel monitör, fakat ışık sızması veya ölü piksel çıkması durumunda kolay iade yapabileceğin yerden almanı öneririm (Amazon, Hepsiburada gibi). Satıcının da kendileri olmasına dikkat et. O monitör standı da ihtiyacını karşılar büyük bir kesim ondan kullanıyor.

Ankara'dayım hocam vatan söğütözü mağazasına gidip bizzat elden almayı düşünüyorum. Gitmişken kontrol ettiririm mağazaya. Stant ve monitör uyumlu ise ve standda kaliteli ise standı şimdiden siparişleyeyim diyorum.

Cevap ayırdığınız için teşekkür ederim. Açıkçası monitör standı almam lazım ve standa uygunda monitör çünkü omurgam ve boynum kopuyor. Uzun yıllar daha böyle devam edersem muhtemelen iskelet sistemimde problemler yaşayacağım. Yani bende sevdim monitörü az buçuk iyi gibi fiyatı da makul. Acaba almışken daha iyi monitör falan mı alsam diyorum hani 360Hz gibi. Çok fark var mıdır 240 ile 360 arasında? Ayrıca FPS verilerin monitörün Hz değerinden düşük olursa hiçbir anlamı kalmıyor falan diyorlar konuları okuyorumda yani tam olarak nasıl bir olay bilmiyorum.
Açıkçası 165 hz den 270 hz e geçmiş daha sonrasında da 380 hz denemiş biri olarak şunları söyleyebilirim. 165den 270e geçince bir akıcılık hissediyorsun ama wow denecek bir fark olmadı benim için. 360 a geçtiğimde ise 270 ile arasında bir fark hissedemedim beklediğim gibi. Zaten IPS paneller 360 hz verecek kadar hızlı paneller değil bu nedenle ghosting yaşanıyor ve tam olarak 360 hz hissettiremiyorlar. FPS verilerinin ise monitör hz sinden yüksek olması lazım, senin bilgisayarın 120 fps alıyorsa 240 hz bir monitör almanın mantığı yok çünkü o kadar fps göremiceksin

Ankara'dayım hocam vatan söğütözü mağazasına gidip bizzat elden almayı düşünüyorum. Gitmişken kontrol ettiririm mağazaya. Stant ve monitör uyumlu ise ve standda kaliteli ise standı şimdiden siparişleyeyim diyorum.
mağazadan aldığında iade kabul etmiyorlar. Servis onay verirse iade alırız diyorlar. Sen orada kutuyu açıp baktırsan da iade alacaklarını sanmıyorum düşük bir şans.

Açıkçası 165 Hz'den 270 Hz'e geçmiş daha sonrasında da 380 Hz denemiş biri olarak şunları söyleyebilirim. 165'ten 270e geçince bir akıcılık hissediyorsun ama WoW denecek bir fark olmadı benim için. 360'a geçtiğimde ise 270 ile arasında bir fark hissedemedim beklediğim gibi. Zaten IPS paneller 360 Hz verecek kadar hızlı paneller değil bu nedenle ghosting yaşanıyor ve tam olarak 360 Hz hissettiremiyorlar. FPS verilerinin ise monitör Hz'sinden yüksek olması lazım, senin bilgisayarın 120 FPS alıyorsa 240 Hz bir monitör almanın mantığı yok çünkü o kadar FPS göremeyeceksin.

Mağazadan aldığında iade kabul etmiyorlar. Servis onay verirse iade alırız diyorlar. Sen orada kutuyu açıp baktırsan da iade alacaklarını sanmıyorum düşük bir şans.

Teşekkürler hocam gayet bilgilendirdiniz. Benim sistem FPS oyunlarında mesela r6s de 250-300 arası nadiren 200 oluyor. CS2 de daha yüksek 400-500 oluyor. Tabii grafik ayarları rekabet için yani düşük ayarlar. Sanırım benim attığım model o zaman yeterli olur diye düşünüyorum ben şu an 144Hz kullanıyorum 240Hz'ye geçmiş olacağım bir fark yaratırsa oyun kabiliyetimde gayet iyi olur o yüzden 360Hz de alabilirim ama 360FPS üstü sistemimde zor gibi gözüküyor. Bir de şeyi sormak istiyorum bir sürü panel türü var IPS TN OLED WOLED VA falan bunlardan hangisi en mantıklısı olur? Gerçi OLED falan çok pahalı ama hani kıyaslama yapıp beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.

Teşekkürler hocam gayet bilgilendirdiniz. Benim sistem FPS oyunlarında mesela r6s de 250-300 arası nadiren 200 oluyor. CS2 de daha yüksek 400-500 oluyor. Tabii grafik ayarları rekabet için yani düşük ayarlar. Sanırım benim attığım model o zaman yeterli olur diye düşünüyorum ben şu an 144Hz kullanıyorum 240Hz'ye geçmiş olacağım bir fark yaratırsa oyun kabiliyetimde gayet iyi olur o yüzden 360Hz de alabilirim ama 360FPS üstü sistemimde zor gibi gözüküyor. Bir de şeyi sormak istiyorum bir sürü panel türü var IPS TN OLED WOLED VA falan bunlardan hangisi en mantıklısı olur? Gerçi OLED falan çok pahalı ama hani kıyaslama yapıp beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.
VA
yüksek kontrast
iyi siyah kalitesi
genellikle kötü tepki süresi (bazı modeller iyi)
kötü görüş açısı

IPS
Düşük kontrast
Düşük siyah kalitesi
iyi tepki süresi
iyi görüş açısı

TN
berbat kontrast
berbat siyah kalitesi
çok iyi tepki süresi
berbat görüş açısı

Oled
mükemmel kontrast
mükemmel siyah
mükemmel tepki süresi
mükemmel görüş açısı

Aradaki kabaca farklar bu şekilde.

Panel tiplerinin hepsinin kendince artısı eksisi var. Bende hepsini çok iyi bilmiyorum ama bugüne kadar hep IPS kullandım memnunum. Eğer IPS kullanmış biriysen OLED dışındakiler renk konusunda seni tatmin etmeyebilir. Geri kalan konularda @BerkayZ87 hocam gerekli bilgileri verebilir. Hz konusunda ise dediğim gibi eğer sistemin 240 Hz üstünde kalıyorsa 240Hz ekran tercih edebilirsin. Eğer 360 hz üstünü düzenli olarak göremiyorsan almanın mantığı yok, 360 hz monitörler çok pahalı ve dediğim gibi 360hz IPS paneller aslında gerçek 360hz veremiyor. 240Hz almanı öneririm eğer bütçene göre uygunsa Overclock ile 270 280 hzleri gören monitörlere bakabilirsin.

VA
yüksek kontrast
iyi siyah kalitesi
genellikle kötü tepki süresi (bazı modeller iyi)
kötü görüş açısı

IPS
Düşük kontrast
Düşük siyah kalitesi
iyi tepki süresi
iyi görüş açısı

TN
berbat kontrast
berbat siyah kalitesi
çok iyi tepki süresi
berbat görüş açısı

Oled
mükemmel kontrast
mükemmel siyah
mükemmel tepki süresi
mükemmel görüş açısı

Aradaki kabaca farklar bu şekilde.
Teşekkürler keşke para olsada oled alabilsek çok güzel görüntüleri var.