Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

WystoN

Gelişen
Yer
Türkiye
Merhaba

ASUS TUF Gaming Z890 Pro Wi-Fi anakarta sahibim. Öncesinde G.Skill 6400 MHz 16 GB(Dual) RAM 2. ve 4. slotlara takılıydı. Aynı RAM'lerden 2 adet daha aldım. CL, MHz değrleri aynı. Ancak anakartta boş olan 1. ve 3. slotlara RAM'leri taktığımda bilgisayar açılmıyor. Anakart üzerindeki DRAM ışığı yanıyor. RAM'leri taktığımda RGB’leri yanıyor.

Anlamadığım neden bilgisayar açılmıyor? Ne yapmayalım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
DRAM ışığı yanıyorsa, RAM’ler slotlara tam oturmamış olabilir. Ayrıca yanlış slotlara takılmış olması da bu hataya neden olabilir (örneğin: 1 ve 2 yerine 3 ve 4 gibi).

Şimdilik sadece 2 RAM takılı şekilde BIOS’a gir kardeşim.

•XMP ayarlarını kapat,
•RAM frekanslarını manuel olarak ayarla.
Örnek: 5200 MHz gibi bir değer girip ayarları kaydet. Daha sonra 4 RAM’i de takıp sistemi yeniden başlat.

Tüm modüllerin düzgünce oturduğundan emin ol lütfen.
Önemi yok. Çip revizyonu farklıdır. BIOS güncelleme yapın, sorun devam ederse bellek kiti alın.

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim Recep Bey.
BIOS sürümüm en güncel versiyonunda( 2006 sürümü). PC'yi ilk kurarken sistem dosyalarında yanlışlık olduğu için formatladım ve tekrardan BIOS sürümünü en güncel hale getirdim. Şu anda bilgisayarı açtım ancak kendi kendine kapanıp açılıyor. RAM RGB'leri yanıyor, DRAM ışığı yanmakta ve BIOS'a giriş dahi yapamıyorum.

IMG_2493.webp

Mevcuttaki RAM'leri 1 ve 3. slota takıp denediniz mi? Yeni aldıklarınızı takmadan eski RAM'lerinizle de mi 1. ve 3. porta takınca çalışmıyor?

DRAM ışığı yanıyorsa, RAM’ler slotlara tam oturmamış olabilir. Ayrıca yanlış slotlara takılmış olması da bu hataya neden olabilir (örneğin: 1 ve 2 yerine 3 ve 4 gibi).

•XMP ayarlarını kapat,
Örnek: 5200 MHz gibi bir değer girip ayarları kaydet. Daha sonra 4 RAM’i de takıp sistemi yeniden başlat.

Çözüm
Mevcuttaki RAM'leri 1 ve 3. slota takıp denediniz mi? Yeni aldıklarınızı takmadan eski RAM'lerinizle de mi 1. ve 3. porta takınca çalışmıyor?

Eski RAM’leri 1. ve 3. slota takıp denemedim. Yeni RAM'leri kullanmış olduğum 2. ve 4. slota da takıp denemedim.

Ancak şöyle bir durum olabilir mi? Anakart 4 RAM slotunu 16 GB RAM üzerinden kullanmaya elverişli mi? Yani 4 tane 16 GB takmaya uygun değil ancak 2x48 veya 2x32 takabilirsin gibi. Böyle bir durum anakart teknolojisinde var mı yoksa 1-3 slotu ayrı 2-4 slotu ayrı mı değerlendiriliyor?

Eski RAMleri 1. ve 3. slota takıp denemedim. Yeni RAM'leri kullanmış olduğum 2. ve 4. slota da takıp denemedim.

Ancak şöyle bir durum olabilir mi? Anakart 4 RAM slotunu 16 GB RAM üzerinden kullanmaya elverişli mi? Yani 4 tane 16 GB takmaya uygun değil ancak 2x48 veya 2x32 takabilirsin gibi. Böyle bir durum anakart teknolojisinde var mı yoksa 1-3 slotu ayrı 2-4 slotu ayrı mı değerlendiriliyor?

Tüm alternatifleri denemeniz gerekiyor ki sorunun anakarttan mı RAM'lerden mi kaynaklandığını anlayabilelim. Belki de yeni aldığınız RAM'ler arızalı? Ya da anakartınızdaki 1 ve 3. RAM slot portları arızalı? 4 tane 16 GB RAM takabilirsiniz ama BIOS'tan aemp III'ü aktif ettiyseniz 4 slot olarak çalışmayacaktır.

AEMP III resmi ASUS sitesinden ilgili bölümde belirtilen notu kontrol edebilirsiniz.

•XMP ayarlarını kapat,

Dediğinizi uygulayınca oldu teşekkür ederim, bilgisayar açıldı.. Peki şimdi XMP açmalı mıyım ?