Makaleler
5
Selamlar,

Yaklaşık 6 aydır ana ekranım olarak kullandığım ASUS TUF VG258QM monitörle ilgili deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Keyifli okumalar.
İlk önce ürünün görselini bırakmak istiyorum;

1746124033239.webp

Tasarım ve Malzeme Kalitesi​

Monitörün tasarımı klasik TUF Gaming çizgilerini taşıyor. Özellikle RGB ışıklandırma aramayan biriyseniz tam sizlik diyebilirim. Plastik malzeme kullanılmış ama kesinlikle ucuz hissettirmiyor. Ayağı oldukça sağlam, masada sarsılma ya da oynama gibi bir durum yaşamadım. Premium hissiyat veren bir monitör.
Monitörün ayağında yükseklik ayarı, tilt (öne-arkaya eğim), swivel (sağ-sol döndürme) ve pivot desteği mevcut. Eski monitörümde yalnızca tilt vardı ve boyun ağrıları kaçınılmazdı, bu açıdan VG258QM ciddi rahatlık sağladı. Çerçeveler ince sayılır, çift monitör kuracaklara uyum sağlar.

Görüntü Kalitesi ve Panel Özellikleri​

Monitörde TN panel kullanılıyor. IPS ya da VA panelden geçen biri olarak ilk başta renkler biraz cansız gelebilir (en azından bana gelmişti). Ancak TN panelin en büyük artısı olan tepki süresi ve hız.
Monitör 1920x1080 çözünürlüğe sahip. 24.5 inç boyutunda. Piksel yoğunluğu 90-91 PPI. 280Hz yenileme hızına sahip. 0.5ms (GTG) . Panelin görüntü kalitesi iyi VA IPS kadar renkler iyi olmasa da kullanılmayacak kadar değil. VA monitörümde ghosting ufak olmasına rağmen bu monitörde yer almıyor. (en azından ben fark etmiyorum)

Ergonomi ve Bağlantılar​

Monitör ergonomik diyebiliriz. Pivot desteği var yukarıda bahsettiğim gibi.
Bağlantı noktaları arasında 2 adet HDMI 2.0 ve 1 adet DisplayPort 1.2 yer alıyor. 280Hz yenileme hızını kullanmak istiyorsanız DisplayPort kullanmanız şart. Ayrıca 2 adet 2W dahili hoparlör bulunuyor ama pek bir beklentiniz olmasın, sesi var ama tadı yok. Kendi incelemesini yaptığım 5+1'i kullanıyorum. Sesi geceleri bir şey izlemek için vs. yeterli ben o amaçla kullanıyorum.

Yazılım ve Özelleştirme​

ASUS’un DisplayWidget yazılımı önceki monitörümdeki gibi bu modelle de uyumlu. Buradan renk profilleri, parlaklık, kontrast gibi ayarları hızlıca yapabiliyorsunuz. Tabii monitörün arkasındaki tuşlar ile menülere ulaşmak da mümkün.
Ayrıca ASUS GamePlus ve GameVisual gibi oyunculara yönelik bazı ekstra yazılımlar da yer alıyor. Örneğin nişangah ekleyebiliyor, FPS sayaçlarını açabiliyorsunuz. Bazı oyunlarda kullandım işime yaradı.

Oyun Performansı​

Valorant, CS2, Apex Legends gibi oyunlarda 280Hz’in farkı çok net hissediliyor. Pürüzsüz, giriş gecikmesi çok düşük.
Ben i5 12400F RTX 4060 Ti sistemde kullanıyorum Valorant gibi oyunlarda 250-300 FPS değerleri alabiliyorum. Benim için FPS sorun olmuyor.

Kutu İçeriği​

• ASUS TUF Gaming VG258QM :D
  • DisplayPort Kablosu
  • HDMI Kablosu (bende çıkmadı)
  • Güç Adaptörü, Güç Kablosu
  • Kullanım Kılavuzu
  • Garanti Belgesi
  • Montaj Vidaları

Artıları​

• 0.5ms (GTG) olması
  • Ergonomik tasarıma sahip olması.
  • G-Sync ve FreeSync
  • Yazılımdan kontrol edebilme
  • Ghosting olmaması

Eksileri

• TN panel olduğundan dolayı renkler IPS kadar iyi değil. Profesyonel tasarım işleri için önerilmez. Önceki VA monitörüm renkleri daha doğru, daha canlı gösteriyordu.
  • ELMB özelliği aktifken parlaklık düşüyor ve FreeSync devre dışı kalıyor.
  • HDR destekli (DisplayHDR 400) ama çok büyük beklentiniz olmasın, temel düzeyde bir HDR deneyimi.

Kimler İçin Uygun?​

• Yüksek hz monitöre geçiş yapmak isteyenler
  • G-Sync/FreeSync destekli bir monitör arayanlar
  • Ergonomik mönitör arayanlar

Sonuç​

Hikayeli oyun oynamıyorsanız FPS oyunu oynuyorsanız tavsiye edebileceğim bir monitör.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sormak istediğiniz, aklınıza takılan bir kısım var mı?

Son düzenleyen: Moderatör: