Maksimum Parlaklık, Minimum Parlaklık ve Kontrast Oranı
Üç farklı inceleme baktım, iki incelemede 260cd, bir incelemede 240cd ölçülmüş. Oldukça düşük bir maksimum parlaklık değeri, hatta berbat bile diyebilirim.
Minimum parlaklık olarak bir incelemede 48cd, bir incelemede 43cd ölçülmüş. Oldukça iyi bir minimum parlaklık değeri.
Kontrast, hepsinde 1000:1 civarında ölçülmüş. Eh, tipik bir IPS monitörün sunmuş olduğu değer. İyi de diyemem kötü de diyemem ama 2024 yılında 1000:1 kontrastlarda gezinen IPS modelleri görmek can sıkıcı, artık en az 1250:1 civarlarını görmemiz gerekiyor bana kalırsa.
Renk Gamutu
%95 DCI-P3, %86 Adobe RGB ve %71 Rec.2020 renk gamutu değerlerine sahip. Renk gamutu oldukça yüksek. sRGB Volume değerini ölçen olmamış ama tahminimce %140 civarıdır. Güzel bir renk doygunluğu elde edebileceğiniz değerlere sahip 4 farklı renk uzayında da.
Backlight Strobing
Zaten düşük olan parlaklığını daha da düşürdüğü için kullanmanızı tavsiye etmiyorum. CrossTalk testi yapan birisi görmediğim için ne denli iyidir veya kötüdür orasını bilmiyorum.
MPRT
MPRT değerini monitör bazında azaltmanın tek yolu vardır: Backlight Strobing
Hemen bir üstteki kısımda "Backlight Strobing" özelliğini, kötü çalışmasından ötürü ötürü kullanmamanız gerektiğinden bahsetmiştim. Yani MPRT değerini bu özelliği aktif etmediğiniz sürece düşürmeniz mümkün değil.
Peki bu monitörler kaç ms MPRT değeri sunuyor? Bunun hesabı "1000 / Yenileme Hızı = MPRT değeri" formülüyle yapılır. Yani VG27AQ3A'nın MPRT değeri 1000 / 180 = 5.55ms olarak hesaplanır.
Eğer 1ms ibareli bir monitör görüyorsanız o monitör ya 1000 Hz olmalıdır ya da Backlight Strobing teknolojisi olmalıdır aksi takdirde imkansızdır. 1000 Hz monitör de şimdilik yok (TCL'in ve 1-2 markanın test ürünü hariç.), yani geriye sadece Backlight Strobing kalıyor, bu özellik de her monitörde iyi çalışmadığı için 1ms MPRT ibaresine her zaman şüpheli yaklaşmakta fayda var, sonuçta kötü çalışan bir özelliği sırf 1ms MPRT alabileceksiniz diye aktif etmenin anlamı yok.
OverDrive Seçenekleri, Gecikme Süresi ve UFO Performansı
Monitörün en iyi OverDrive seçeneği Level 4. Hem overshoot hata oranı yok hem de gecikme süresini düşürüyor.
Monitörün Genel Özellikleri
- 27"
- 2560x1440
- Dahili hoparlör var.
- IPS panel
- MPRT değeri BFI açmazsanız 5.55ms.
- DP 1.4
- HDMI 2.0
- Kulaklık girişi var.
- Yükseklik ayarı yok.
- Pivot özelliği yok.
Not
Yukarıda yer alan bütün değerler, panel piyangosuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yani bu incelemede ölçülen değerler, sizin monitörünüzde daha kötü de olabilir daha iyi de olabilir.
Sonuç
Maksimum parlaklık değeri berbat, renk gamutu güzel, kontrastı orta, yükseklik ayarı yok, pivot özelliği yok. Bu monitörün iki artısı var: gecikme süresi ve renk gamutu. Sadece iki artı için 9000 TL verilmez, hele ki VG27AQ3A'ya kıyasla daha fazla artıyı daha ucuza veya aynı fiyata edinebileceğimiz modeller piyasada varken.
Ucuza bulursanız alın ama 9000 TL'yi hak etmiyor. Alınabilir olduğu fiyat aralığını 7000-7500 TL olarak görüyorum.
9000 TL civarlarına Dell G2724D, AOC Q27G4X, Gigabyte G27Q, MSI 274QRFW, MSI G274QPF-QD gibi mükemmel modelleri alabiliyorsunuz.
Maksimum parlaklık değeri berbat, renk gamutu güzel, kontrastı orta, yükseklik ayarı yok, pivot özelliği yok. Bu monitörün iki artısı var: gecikme süresi ve renk gamutu. Sadece iki artı için 9000 TL verilmez, hele ki VG27AQ3A'ya kıyasla daha fazla artıyı daha ucuza veya aynı fiyata edinebileceğimiz modeller piyasada varken.
Ucuza bulursanız alın ama 9000 TL'yi hak etmiyor. Alınabilir olduğu fiyat aralığını 7000-7500 TL olarak görüyorum.
9000 TL civarlarına Dell G2724D, AOC Q27G4X, Gigabyte G27Q, MSI 274QRFW, MSI G274QPF-QD gibi mükemmel modelleri alabiliyorsunuz.
Kaynaklar
www.asus.com
monitornerds.com
TUF Gaming VG27AQ3A - Tech Specs|Monitors|ASUS Global
TUF Gaming VG27AQ3A Gaming Monitor – 27-inch, QHD(2560x1440), 180Hz, Fast IPS, ELMB Sync, 1ms (GTG), Freesync Premium™, G-Sync compatible, Variable Overdrive, 130% sRGB
www.asus.com
Asus TUF Gaming VG27AQ3A Review – Affordable 180Hz 1440p Gaming Monitor – Recommended - MonitorNerds | Gaming Monitor Reviews
Check Latest Price on Amazon The Asus TUF Gaming VG27AQ3A offers revamped specs at an even more attractive price point when compared to the original VG27AQ. It still uses Fast IPS technology but is now overclockable to 180Hz for better motion clarity. Its halved price tag alone makes it worth...
monitornerds.com
Son düzenleyen: Moderatör: