Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

patuaidn

Çalışkan
Merhabalar,
Asus x670p-CSM anakart kullanıyorum. Bilgisayarı her açtığımda aygıt yöneticisinde “Realtek Gaming 2.5GBe Controller” gizli aygıtlarda görünüyor ve devre dışı kalıyor, ethernet bağlantısını görmüyor. Bilgisayarı bir kere açıp yeniden başlattığımda Windows bu aygıtı tanıyor ve internet geliyor fakat bilgisayarı her kapatıp açışımda restart atmak zorunda kalıyorum. BIOS güncellemesi yaptım, BIOS ayarlarını sıfırlayıp LAN Controller ayarının etkin olduğunu teyit ettim. Realtek driverlerini hem Realtek sitesinden kurup denedim hem Asus’un anakart sitesinden kurup denedim fakat sonuç aynı. Ethernet enerji tasarrufu gibi ayarlar da kapalı. Ethernet kablosunu ve takılı portları da değiştirdim ama maalesef. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Dosya Ekleri

• IMG_F2D2B7FA-223B-45DC-89A5-CDC174F91274.webp
    IMG_F2D2B7FA-223B-45DC-89A5-CDC174F91274.webp
    974 KB · Görüntüleme: 69
Çözüm
Selam, çözümü absürt de olsa bulabildim. Anakartımda 3 tane M.2 SSD slotu var, 3'ü de doluydu. Yerlerini değiştirdim ve CLRTC pinlerini kısa devre yaparak 15 saniye kadar bekledim. Ardından BIOS pilini çıkarıp aynı şekilde bekledim ve geri taktım. BIOS'a girip XMP gibi rutin ayarları yaptım. Açtığımda sorun çözüldü. BIOS pilini çıkarmayı ve CLRTC’yi denemiştim ama birlikte deneyip M.2 SSD’lerin portlarını değiştirince düzeldi. Umarım aynı sorunu yaşayacak biri çözümü burada bulabilir.
3 tane M.2 X4 çalışınca 12, ekran kartı X16 etti 28, CPU'da zaten 28 hat var, chipset üzerinden haberleşen diğer aygıtları hesaba katmadan limite ulaşıyor zaten.

Ekran kartı X8'e düştüyse, veya M.2'ler X2'ye düştüyse sorun olmaz zaten ama hepsi tam hızda çalışıyorsa bir problem var demektir.
HWinfo’da hepsi tam hızda çalışıyor görünüyor. Şu anlık bir sorun yok ama tekrar yaşarsam sayenizde sebebini biliyor olacağım teşekkür ederim.