Bütçe
20.000

hibuay

Çalışkan
Yıllardır hayalini kurduğum sistemi sonunda topluyorum. Beyaz bir sistem istiyorum (9800X3D ve RTX 5090). Her şeyin en iyisi olsun istiyorum. Sorun çıkarmasın, çıldırtacak türden hataları olmasın.

Asus ROG X870-A Gaming WiFi: Anakart üzerinde BIOS hata ekranı (Q-Code) yok. Bu benim için bir eksi. Ama ne kadar büyük bir eksidir, emin değilim.

Gigabyte X870-E AORUS PRO ICE: BIOS hata ekranı var, fakat BIOS sıfırlama tuşu bulunmuyor.

İnternette bu iki anakart hakkında da çok sayıda olumsuz yorum var. Wi-Fi kopmaları, düşük ses kalitesi gibi şikâyetler göze çarpıyor. Elbette memnun olan kullanıcılar da mevcut.

Bu iki anakart arasında kararsız kaldım. En iyi beyaz renk AM5 destekli anakart sizce hangisi? Hangisi daha az sorun çıkarır? Hangisi beni daha çok memnun eder? (Eğer beyaz renk başka anakart öneriniz varsa göz önünde bulundurmak isterim, ancak en iyileri bunlar gibi görünüyor.)

Son düzenleyen: Moderatör:
AMD'nin en çok güç çeken işlemcileri bile bu anakartlar için çerez kalır, bu anakartlar sorun çıkarıyorsa giriş seviye anakart kulllanan insanlar ne yapıyor? A620 anakart ile 9800X3D kullanan var.

3'üde 9800X3D'yi babalar gibi taşıyor. Sıralamayı MOSFET tipine (sayısına göre değil) USB, ses kartı vs ana bileşenlere göre yaptım. ASUS 90a sps kullanırken diğerleri 80a sps kullanmış. Gündelik kullanımda drmos bile yeterli ancak arkadaş biraz seçici :D. Şöyle bir liste bulmuştum oradan karşılaştırdım.

8-10 faz bir anakartta amper önemli olabilir ama bu anakartlarda çok önemli bir kriter değil, 55A bile olsa aynı anda 2 tane 9950X besleyebilir bu anakartlar, 9800X3D ile MOSFET'ler ısınmaz bile, MOSFET sıcaklığı konusunda da ASUS ile Gigabyte benzer, Gigabyte bir tık daha serin.

Yani sıralama yapmak zor, zaten iyi seviyede anakartlar bunlar.

@Yasin Alemdağ

8-10 faz bir anakartta amper önemli olabilir ama bu anakartlarda çok önemli bir kriter değil, 55a bile olsa aynı anda 2 tane 9950X besleyebilir bu anakartlar, 9800X3D ile MOSFET'ler ısınmaz bile, MOSFET sıcaklığı konusunda da ASUS ile Gigabyte benzer, Gigabyte bir tık daha serin.

Yani sıralama yapmak zor, zaten iyi seviyede anakartlar bunlar.

@Yasin Alemdağ

Hocam kesinlikle katılıyorum. Gigabyte'ın genel anlamda serin olmasının nedeni birçok anakartında 55a drmos kullanıyor (bu anakart için konuşmuyorum). Bu nedenle sps serilerine göre daha az ısınıyor bu da kullanıcıya aslında serin çalışıyormuş hissiyatı veriyor. Arka planda incelendiğinde ise aslında serin değil zaten ısınamayan (spsye göre) bir MOSFET yapısı kullanıyor. Örneğin ASUS'un soğutma performansının kötü olma nedeni neredeyse her anakartında sps seri kullanması çünkü soğumuyor ama daha kaliteli malzeme kullanıyor MSI'da sps üzerinden gidiyor hatta soğutması ASUS'a göre bir tık daha da önde gidiyor. Gigabyte'ın en güzel yanı orta giriş ve normal kullanıcıya hitap etmesi ve önemli olmayan özelliklerden feragat etmesi (6 katman PCB :(). Ancak kullandığı malzemeye göre fiyatı MSI ve ASUS ile benzer olmamalı (maalesef ki ülkemizde böyle). Ben Gigabyte'ı genelde giriş seviye anakartlar da tercih ediyorum. Çünkü BIOS'u ile işim yok ve hafif işlemlerde kullanacağım. Orta üst segmente çıktığımda MSI ve ASUS tercih ediyorum (ASRock 9xxx serisinde patlamasaydı onu da tercih edebilirdim). Özetle yapısı itibari ile hiç birisi üzmez hepsi iyidir. Ben olsam rog en uygun fiyattayken onu tercih ederdim.