Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ali09183

Çalışkan
Biraz geriden başlayayım, bilgisayarı ilk topladığımdan beri sürekli bir problemle karşılaştım. Isınma sorunu, PC'nin açılmamadı vs. Neyse en sonunda hallettim ve bilgisayarı başlatırken 2 kere başlatmam gerekiyordu. Bilgisayarı açmak için güç tuşuna ilk basışımda anakartta 0D yazıyor ve altına turuncu ışık yanıyordu. Ben de bu olduğu için bilgisayarı açarken önce normal açıp (0D yazısının gelmesini bekleyip) sonra da yeniden başlatma tuşuna basarak bilgisayarı açarak kullanabiliyordum. Fakat bu sabahtan beridir bilgisayarı açarken önce 0D yazısı geliyor, sonrasında yeniden başlattığım zaman ise anakartın üzerinde 70 yazıp altında beyaz ışık yanıyor ve bilgisayar açılmıyor.

Bu sorunu çözmek için uğraşırken bilgisayarı aç kapat yaptığım sıralarda farklı hata kodlarıyla da karşılaştım (00, A6, 68) sürekli farklı hata kodu aldığım için kendim uğraşmaktan vazgeçip teknik servise vereyim dedim. Ankara içi güvenilir teknik servis önerirseniz çok sevinirim. Teknik servis harici sorunu şu şekilde çözersin derseniz de seve seve denerim, herkese iyi Sosyaller.

• ASUS X870E-E Gaming Wi-Fi
  • Ryzen 9 9950X
  • ASUS Dual 4070SUPEr
  • Crucial DDR5 Pro 32 GB

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
6000 C30 2x16 en ucuz kit yeterli. EXPO üzerine dediğim ayarı yapın.

Sıkıntı yoksa böyle kullan, ileride 8000 alırsın.

Bahsettiğiniz ayar dışında EXPO açmama falan gerek var mı sizce ya da başka ayar yapmalı mıyım?

Bir de RAM olarak ne önerirsiniz hocam? Oyunları 2K çözünürlükte ve full ayarlarda oynuyorum.
Bu arada benim bahsettiğim optimal senaryo, 6000 C30 olmalıydı şeklinde ama bu şekilde ne olur, belki 10-15 FPS düşük alırsın. Çok da önemli değil 150 FPS'ken 160 almak zaten. 2 CCD senin işlemcin, 2 farklı çekirdek kümesi var yani, o yüzden 8000 2:1 mod daha iyi çalışıyor hem oyun hem render artık ne için kullanıyorsan sistemi.

Anakartın 8000 açmakta sıkıntı yaşayacak bir kart değil, ek olarak son AGESA'lar ve BIOS updateleri ile birlikte, hiç 2:1 mod 7600 açamayan işlemci bile açabilmeye başladı. O yüzden şu an için bir şey alma, elindekini kullan, sorunun çözülsün önemli olan o zaten. Hynix RAM olsaydı böyle bir sıkıntı yaşamayacaktın bile yüksek oranda. @ali09183

1 yıl sonra örneğin ya da 6 ay sonra, BIOS'lar iyice artık matür hale gelecek 2:1 mod sorun olmaktan çıkacak belki, o vakit yine şu anda olduğu gibi son sürüme güncellersin, bütçen de varsa 8000 CL38 falan bir RAM alırsın belki. 6000 CL30 fazlasıyla yeter ama sana. 3-5 FPS düşük alman çok önemli değil oyun için konuşursak.

@ali09183 Ekstra dediğim bellek eğitimi ayarını yapın, Nitro kısmında lokasyonu tam verdim, az kurcalarsanız direkt olarak bulursunuz. EXPO üzerine bu dediğim ayarları yapın, biraz daha iyi eğitsin bellekleri, 3-5 kere restart atın sonra sisteme, bakalım tekrardan bu sorun oluşacak mı, görmüş oluruz.
BIOS'u son sürüme güncellediniz mi? Bir de tek bellek ile denediniz mi?

ChatGPT'ye sorduğumda bilgisayarın güç kablosunu çekip anakartın arkasındaki CMOS reset tuşuna 5 saniye basılı tutup tekrar açtım fakat sorun aynı, ekran gelmediği için BIOS'a giremiyorum o yüzden nasıl güncellenir bilemiyorum maalesef. Bu sefer de kod olarak “d6” yazıyor. Tek bellek çıkartıp deneyebilirim fakat düne kadar sorunsuz açılan bilgisayar bir anda niye böyle oldu hiç anlamadım.

ChatGPT'ye sorduğumda bilgisayarın güç kablosunu çekip anakartın arkasındaki CMOS reset tuşuna 5 saniye basılı tutup tekrar açtım fakat sorun aynı, ekran gelmediği için BIOS'a giremiyorum o yüzden nasıl güncellenir bilemiyorum maalesef. Bu sefer de kod olarak “d6” yazıyor. Tek bellek çıkartıp deneyebilirim fakat düne kadar sorunsuz açılan bilgisayar bir anda niye böyle oldu hiç anlamadım.

FAT32 formatlı bir USB Bellek içine bu .cap uzantılı BIOS dosyası atıp Flasback özelliği ile güncellemen gerekiyor. Renamer ile isimlendirmeyi unutma.

1754661761033.webp

Biraz geriden başlayayım, bilgisayarı ilk topladığımdan beri sürekli bir problemle karşılaştım. Isınma sorunu, PC'nin açılmamadı vs. Neyse en sonunda hallettim ve bilgisayarı başlatırken 2 kere başlatmam gerekiyordu. Bilgisayarı açmak için güç tuşuna ilk basışımda anakartta 0D yazıyor ve altına turuncu ışık yanıyordu. Ben de bu olduğu için bilgisayarı açarken önce normal açıp (0D yazısının gelmesini bekleyip) sonra da yeniden başlatma tuşuna basarak bilgisayarı açarak kullanabiliyordum. Fakat bu sabahtan beridir bilgisayarı açarken önce 0D yazısı geliyor, sonrasında yeniden başlattığım zaman ise anakartın üzerinde 70 yazıp altında beyaz ışık yanıyor ve bilgisayar açılmıyor.

Bu sorunu çözmek için uğraşırken bilgisayarı aç kapat yaptığım sıralarda farklı hata kodlarıyla da karşılaştım (00, A6, 68) sürekli farklı hata kodu aldığım için kendim uğraşmaktan vazgeçip teknik servise vereyim dedim. Ankara içi güvenilir teknik servis önerirseniz çok sevinirim. Teknik servis harici sorunu şu şekilde çözersin derseniz de seve seve denerim, herkese iyi Sosyaller.

• ASUS X870E-E Gaming Wi-Fi
  • Ryzen 9 9950X
  • ASUS Dual 4070SUPEr
  • Crucial DDR5 Pro 32 GB

Eski bir HDD veya USB çoklayıcı kullanıyor musunuz?

Eski bir HDD veya USB çoklayıcı kullanıyor musunuz?

SSD kullanıyorum ve USB çoklayıcım yok🙏🏻

Ekran gelmesine gerek yok. Flashback ile de güncelleyebilirsiniz:

FAT32 formatlı bir USB Bellek içine bu .cap uzantılı BIOS dosyası atıp Flasback özelliği ile güncellemen gerekiyor. Renamer ile isimlendirmeyi unutma.

Eki Görüntüle 171247

Tamamdır ikinize de teşekkür ederim deneyip akşama doğru tekrarsan yazacağım umarım işe yarar🧐

• Crucial DDR5 Pro 32 GB bu RAM'lerin linkini paylaşma şansın var mı? Yine bir Samsung-Micron faciası sanırım. 6000 C30 Hynix alınması gerekli bu tarz High-End sistemlerde ya da en kötü Samsung 6000 C36 diyelim, onun da gideri var. @ali09183
Özellikle 9950X çift CCD, bu anakart rahatça 8000 açıyor şu anda son BIOS'lar ile birlikte, çip açamasa bile en kötü 6000 C30 çekersin.

• Crucial DDR5 Pro 32 GB bu RAM'lerin linkini paylaşma şansın var mı? Yine bir Samsung-Micron faciası sanırım. 6000 C30 Hynix alınması gerekli bu tarz High-End sistemlerde ya da en kötü Samsung 6000 C36 diyelim, onun da gideri var. @ali09183
Özellikle 9950X çift CCD, bu anakart rahatça 8000 açıyor şu anda son BIOS'lar ile birlikte, çip açamasa bile en kötü 6000 C30 çekersin.

İnanın dediğinizden pek bir şey anlayamadım, sanırım RAM'ler değişse daha iyi olur 😀
Şimdi baktım, bu RAM'lerin seri numaralarının sonu neden farklı? Normal mi bu?
Link bulamadım o yüzden fotoğraf atayım dedim olur mu?

Dosya Ekleri

• image.webp
    image.webp
    3,7 MB · Görüntüleme: 41