• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Atatürk'ün 21-22 Aralık'ta Suriye Başbakanı Cemal Merdem Bey'e yaptığı konuşma

KökBilgi

Uzman
Öte yandan Atatürk 21 Aralık 1937'de Hatay sorunuyla ilgili konuştuğu sırada, Suriye Başbakanı Cemal Merdem Bey'e "hepimiz Müslümanız" demiştir:

Mehmet Akif Ersoy'a bile kafir diyecek kadar düşen CIA kuklası İslamcılar kanıtlarla çürütülür ve toprağa bir bir yalanlarıyla gömülür. Tabii toprak kabul ederse.

Son düzenleme:
Atatürk, toprağa çok önem veren biriydi. Kendisi, zamanında gerekirse İngilizlerle savaşarak Musul’u tekrar almayı düşünüyordu. Üstüne, Hatay için cumhurbaşkanlığını bırakacağını söylüyordu. Sovyetler döneminde Stalin’in Ardahan civarına göz koyması üzerine, bizzat Sovyet elçiliğine gidip tehdit ediyordu. Mussolini, Antalya civarını istedi diye mareşal üniformasını giyiyordu, daha çok örnek vardır. Ama Atatürk'ün dinin ne olduğu şahsımca kesin değil.

Din bir başkasının ne düşünmesine bakmaz o kişi ben Müslümanım diyorsa ona bakılır. Mehmet Akif Ersoy'un da isyan şiirleri olmuştur ama kendisi Müslümandır. Dinin eleştirilmesini çok normal bulurum ki İslam'ın altın çağı da din felsefesiyle eleştirerek yaşadı o sayede dini akımlar türedi.

Okurken bazen müslüman diyorum bazen değil, bazı sözleri aşırı garip bu yüzden bana göre gençken müslümanlığı kesin, sonrası hakkında fikrim yok tarihçilerde tartışır durur halen ama ölürken islami usul gömüldü cenaze namazı vs.

Eleştirince millet dinden çıkmış sayıyor ama aslında İslamı eleştirme İslam filozoflarına dayanıyor çok garip bir zihniyet hakim, yoldan geçene ezanın anlamını sorsan bilmeyecek ama Müslümanım diyor ve bazı kendini bilmez hocaların sözlerine de inanıyor cidden çok abes.

Atatürkün zaten Kuranı ve Ezanı Türkçeleştirme amacı anlamamız için.

"Kur’an’ı şimdi ilk defa Türkçe bastırıyorum, ayrıca Muhammed’in hayatını da tercüme ettiriyorum. Halk her yerde aşağı yukarı aynısının olduğunu, din ricalinin tek meselesinin karnını doyurmak olduğunu görmelidir. Camileri kimse kapatmadığı halde, bu kadar süratle boşalmasına hayret etmiyor musunuz? Türk, soydan gelme Müslüman değildir; çobanlar sadece güneşi, bulutları ve yıldızları tanır; yeryüzündeki bütün köylüler aynısını bilir, çünkü mahsul havaya bağlıdır. Türk, tabiattan başka hiçbir şeyi kutsal tanımaz." Mustafa Kemal Atatürk 30 Kasım 1929
Kaynak: Atatürk'ün Bütün Eserleri Cilt 23

Türklüğün İslamiyetten önce ki inanışlarının kültüründe ne kadar yer edindiğine atıfta bulunarak yorumlamış Gazi paşa.

Daha çok bana göre Arap milliyetçiliği olarak görüyor.
Yani ölmeden önce ne dediyse odur. Bir kimse eleştirdi diye şüphe edeceksek işimiz iş. Eleştirmeyle reddetmeyi aynı tutanların akıl seviyesinden dolayı hala açıklama yapma gereği duyuyoruz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…