Yer
Vought Tower
"Geçtiğimiz ay, Arch Linux Kullanıcı Deposu (AUR), gelişmiş bir kötü amaçlı yazılım saldırısı sırasında 1.500'den fazla zararlı pakete ev sahipliği yaptı. Bunun ardından, Arch Linux dağıtımı için topluluk tarafından yönetilen bu depoda yoğun spam ve küfür içerikli paylaşımlar da görülmeye başlandı. Ne yazık ki AUR'daki sorunlar bununla sınırlı kalmadı.

Arch Linux ekibi, kötü niyetli paket sahipliği devralma girişimlerinin artması nedeniyle, durum kontrol altına alınana kadar AUR'da paket sahipliği devralma (package adoption) işlemlerini geçici olarak devre dışı bıraktıklarını duyurdu. Ayrıca kullanıcılardan şüpheli sahiplik devralma olaylarını ve yorumları bildirmeleri, bunun yanında dikkatli olmaları istendi.

Dünden ve bugünden AUR'daki kötü amaçlı yazılımları ele alan bir e-posta listesi başlığı da bulunuyor. Bu son dalgada etkilenen AUR paketleri arasında i915-sriov-dkms, rtk-git, boringssl-git/hasher, archutil/linter, warp-terminal-git, weather-display, astro-box ve daha onlarca başka paket yer alıyor."

Bence bu gerçekten saçmalık. AUR geliştiricileri de hiç yardımcı olmuyor; tavırları sanki "gidip PKGBUILD'lerinizi kontrol edin" demekten ibaret. Ama bu bir çözüm değil.

Bence bu gerçekten saçmalık. AUR geliştiricileri de hiç yardımcı olmuyor; tavırları sanki "gidip PKGBUILD'lerinizi kontrol edin" demekten ibaret. Ama bu bir çözüm değil
Doğru diyorlar.

10 yıldır Arch kullanıyorum. Linux'un popülerleşmesi iyi bir şey ama aynı zamanda "I use Arch btw" diyen 14-17 yaşındaki tayfaların archinstall ile gaza gelip "RGB elite gamer" sistem kurma hevesi ile AUR helper'ları (yay, paru) kullanarak ve PKGBUILD'i hiç okumadan istediklerini yüklemesi direkt Arch etiğine aykırı.

1785665951801.webp

2 numarayı dikkatli okuyun.

Kod:
git clone paket-linki
cd paket-dir
nano PKGBUILD
makepkg -sirc

Bu kadar basit. Ne zaman her Arch kullanıcısı bu tavrı benimsemeye başlarsa o zaman böyle şeylerin etkisi azalır.

Ama bu orphan olayı cidden çok saçma. Düşünsene, çok popüler ve yüz binlerce abonesi olan YouTube kanalın var ama artık kullanmıyorsun ve video yüklemiyorsun. Sonra biri gelip devralıyor ve Elon Musk kripto videoları yüklemeye başlıyor, ve YouTube bunu teşvik ediyor olsun.

Bu devralma olayı bitmeli. Git gibi fork başlamalı. Tek bir paket sahibi olmamalı.

Ayrıca Arch'ın bu yaşadığı AUR dışı ataklar da normal değil. Koordine bir iş bu. Bazen sitesi de açılmıyor. Matrix'te görüyorum hep.

Doğru diyorlar.

10 yıldır Arch kullanıyorum. Linux'un popülerleşmesi iyi bir şey ama aynı zamanda "I use Arch btw" diyen 14-17 yaşındaki tayfaların archinstall ile gaza gelip "RGB elite gamer" sistem kurma hevesi ile AUR helper'ları (yay, paru) kullanarak ve PKGBUILD'i hiç okumadan istediklerini yüklemesi direkt Arch etiğine aykırı.

Eki Görüntüle 270676

2 numarayı dikkatli okuyun.

Kod:
git clone paket-linki
cd paket-dir
nano PKGBUILD
makepkg -sirc

Bu kadar basit. Ne zaman her Arch kullanıcısı bu tavrı benimsemeye başlarsa o zaman böyle şeylerin etkisi azalır.

Ama bu orphan olayı cidden çok saçma. Düşünsene, çok popüler ve yüz binlerce abonesi olan YouTube kanalın var ama artık kullanmıyorsun ve video yüklemiyorsun. Sonra biri gelip devralıyor ve Elon Musk kripto videoları yüklemeye başlıyor, ve YouTube bunu teşvik ediyor olsun.

Bu devralma olayı bitmeli. Git gibi fork başlamalı. Tek bir paket sahibi olmamalı.

Ayrıca Arch'ın bu yaşadığı AUR dışı ataklar da normal değil. Koordine bir iş bu. Bazen sitesi de açılmıyor. Matrix'te görüyorum hep.
Her seyi tamamen kullanici sorumluluguna birakip isin icinden siyrilma isine asla katilmiyorum. Oldu, "biz bunlari daha once soylemistik, ya da ayetler var ayetler" der gibi biz wiki yazdik orayi okuyun diyip gecemezler. Gunumuz dunyasinda boyle bir gerceklik yok ve herkes developer degil.

Ben bir tane isletim sistemi kullanacagim diye koskoca arch wiki'yi bastan sona okuyup hatim edemem. O adamlar da anasayfalarina AUR koyup yonlendiriyorlarsa da mecbur olarak denetleyecekler.

Bu bir degil iki degil uc degil. Son da olmayacak. Ben bu kadar cok skandal yasayan baska bir linux distrosu gormedim duymadim

Her seyi tamamen kullanici sorumluluguna birakip isin icinden siyrilma isine asla katilmiyorum. Oldu, "biz bunlari daha once soylemistik, ya da ayetler var ayetler" der gibi biz wiki yazdik orayi okuyun diyip gecemezler. Gunumuz dunyasinda boyle bir gerceklik yok ve herkes developer degil.

Ben bir tane isletim sistemi kullanacagim diye koskoca arch wiki'yi bastan sona okuyup hatim edemem. O adamlar da anasayfalarina AUR koyup yonlendiriyorlarsa da mecbur olarak denetleyecekler.

O zaman Arch kullanmayacaksın. Arch Wiki bunu ilk makalede söylüyor. Arch geliştiricileri de bunu ve benzerlerini yıllarca söyledi.

Çoğu GNU/Linux dağıtımı daha kullanıcı dostu olmaya çabalarken, Arch Linux hep kullanıcı merkeziyetçi olmuştur ve öyle kalmaya devam edecektir.
  • Arch, olabildiğince çok kullanıcıyı kendine çekmeye çalışmak yerine, ona katkıda bulunanların ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemektedir.
  • Hedeflenen kitle, uzman GNU/Linux kullanıcıları veya kendin yap tutumuna sahip, gerekli dokümanları okuyup kendi sorunlarını çözebilecek kullanıcılardır.
...kullanıcıları sistem yapılandırmasının büyük bir çoğunluğunu komut satırı kabuğu ve metin düzenleyiciler üzerinden yapmaya teşvik eder.
Varsayılan kurulum temel ve minimal bir sistem sağlar, sonrasında kullanıcı, amacına yönelik diğer şeyleri ekler.

Ayrıca buna değinmek gerekirse:
Bu bir degil iki degil uc degil. Son da olmayacak. Ben bu kadar cok skandal yasayan baska bir linux distrosu gormedim duymadim
Bu dediklerin sadece 2025'ten beri var. Öyle yıllardır olan bir şey değil.