Selam, size bir gün Ay'da koloni kurmak istersek nasıl kuracağımızı, engelleri anlatacağım.
AY'DA NASIL YAŞARIZ?
Geleceğin dünyasında 3. Dünya Savaşı gibi büyük risklerle karşı karşıyayken, insan türünün sürekliliğini sağlamak adına tek bir gezegene hapsolmak artık güvenli bir seçenek değil. Ay, bize hem en yakın hem de en erişilebilir durak. Ancak oraya sadece gitmiyoruz, kalıcı bir yaşam alanı kurmayı hedefliyoruz. Ay kolonisi için karşılaştığımız temel sorunlar ve bu sorunları aşacak mühendislik çözümleri.
Ay Nezlesi ve Regolit Sorunu
Ay yüzeyi, regolit dediğimiz son derece keskin, cam kırıkları gibi parçalanmış tozlarla kaplıdır. Bu tozlar ekipmanlara zarar verdiği gibi, ciğerlerimize girdiğinde de ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Çözüm:Suitport sistemi. Bu sistem, astronot kıyafetinin aracın dışına kenetlenmesini sağlar. Astronot kıyafeti araca sokmadan, doğrudan içeriden kıyafetin içine girer. Böylece Ay tozunun yaşam alanlarımıza girmesini tamamen engellemiş oluruz. Riskli bir şey regolit.
Su ve Lojistik: Ay'ın Tepelerindeki Buzlar
Ay'da sıvı su yok, ancak kutup bölgelerindeki kraterlerde milyarlarca yıldır bekleyen su buzu var.
Çözüm:Güneş Enerjili Termal Eritme. Ay'ın en yüksek noktalarına, güneşin asla batmadığı yüksek tepe bölgelerine güneş panelleri kuracağız. 365 gün boyunca 24 saat enerji alarak, kraterlerdeki buzu eriteceğiz. Elde edilen suyun bir kısmını içmek, bir kısmını ise elektroliz ile oksijene (nefes almak için) ve hidrojene (roket yakıtı için) dönüştürerek lojistik bağımsızlığımızı ilan edeceğiz.
İnsan Vücudunu Korumak: Yeraltı Şehirleri
Ay'da atmosfer olmadığı için ayrıca yerçekimi düşük olduğu için insan vücudu hızla zayıflıyor.
Çözüm: Lav Tüpleri. Ay'ın yüzeyinde değil, altında yaşamalıyız. Binlerce yıl önce volkanik faaliyetlerle oluşmuş devasa "lav tüpleri" (doğal mağaralar), bizi radyasyondan koruyacak kalın bir taş kalkan görevi görüyor. Koloniyi buraya kuracağız ve birkaç dakika içinde yüzeyden bu korunaklı yer altı sığınaklarına geçiş yapacağız.
Beslenme: Uzay Tarımı ve Yapay Et
Çözüm:UV Destekli Dikey Tarım ve Hücre Kültürü. Güneş ışığı her an elimizin altında olmayacağı için, bitkilerimizi UV ışık kaynakları ile desteklenen kapalı devre tarım sistemlerinde yetiştireceğiz. Protein ihtiyacımız içinse, laboratuvar ortamında geliştirilen "yapay et" teknolojisini, dondurucular ve özel UV dinlendirme odalarıyla birleştirerek taze et üretimini sürekli hale getireceğiz.
Terimler ve anlamları:
Regolit: Ay'ın yüzeyini kaplayan, solunması tehlikeli olan o keskin toz tabakası.
Bir film vardı Marslı diye, Mars'ta patates yapıyordu. Biz de UV ışıklar ile biftekleri dinlendirebilir ve dondurucular ile etleri dinlendirebilir, UV ışıklar ile tarım yapacağız.
Ooooohhoooo detaylı bir rehber görmeyi bekliyordum. Açıkcası hayal kırıklığına uğradım. Böyle bir başlık açıp dikkat çekip zaman çalıyorsanız bari detaylı ve uzun bir yazı paylaşın da hayal kuracak vaktimiz olsun.
Ooooohhoooo detaylı bir rehber görmeyi bekliyordum. Açıkcası hayal kırıklığına uğradım. Böyle bir başlık açıp dikkat çekip zaman çalıyorsanız bari detaylı ve uzun bir yazı paylaşın da hayal kuracak vaktimiz olsun.
İsterseniz daha detaylı bir rehber yaparım. Ben biraz yüzeysel anlattım çünkü derine inince bazı arkadaşlar kafayı yiyip havai fişeke binip aya gitmeye çalışmasından korkuyorum. Ama istiyorsanız gerçekten detaylı rehber yaparım.
İsterseniz daha detaylı bir rehber yaparım. Ben biraz yüzeysel anlattım çünkü derine inince bazı arkadaşlar kafayı yiyip havai fişeke binip aya gitmeye çalışmasından korkuyorum. Ama istiyorsanız gerçekten detaylı rehber yaparım.
Güzel olur kafa dağıtırız biraz baştaki saydığınız engelleri de açın biraz ne anlama geliyor falan fistan çoğu terimi ilk kez duyuyorum. Ne olduğunu bilmeden düşünmek hayal etmek zor oluyor.
Güzel olur kafa dağıtırız biraz baştaki saydığınız engelleri de açın biraz ne anlama geliyor falan fistan çoğu terimi ilk kez duyuyorum. Ne olduğunu bilmeden düşünmek hayal etmek zor oluyor.