DDR5'e geçtiğim günden beri EXPO sorunu ile uğraşıyordum. Şimdi ise şöyle saçma bir olay ile karşılaştım.
Önceden belirteyim, elimde aynı marka ve model olmakla, 2 X 8 GB 5200 ve 2 X 8 GB 5600 MT/s hızlarda iki çift, toplamda 32 GB Patriot Viper DDR5 RAM var.
Forumda Windows'a zorla mavi ekran verme konusunu gördüm, ben de merak ettim, denedim bunu kendi sistemimde. "Fazla merak" misali, mavi ekrandan sonra sistem açılmadı. Boot sırasında DRAM ve CPU LED'lerinde kalıyordu.
Adım adım size neler yaptım, onları yazacağım:
- CMOS pilini çıkartarak, BIOS reset attım.
- CMOS işimi halletmedi, ben de sorunun RAM kaynaklı olduğunu düşündüm. RAM'ları tek tek denedim. Bu kez her modülde sorunsuz şekilde açıldı 8 GB olarak.
- Bu sefer belki bir şeyler oldu herhalde, bunları kit olarak takayım. Ama o da ne? 5200 MT/s hızlı kit çalışıyor ama 5600MT/s'lik kit DRAM LED'inde kalıyordu.
- Dedim belki slotta sıkıntı vardır, 5600'lük kiti anakartın dediği A2-B2 slotuna değil, A1-B1 vs. diğer slotlara taktım. Yine LED ışığında RAM'larıma bakıştık.
- Bu kez de "Hadi Allah belanı versin, bari 24 GB ile çalıştırayım" dedim, 5200'lük ve bir tane 5600'lüğü sorunsuz olarak gördü.
- Fakat bu Allah'ın belası anakart 5600'lük RAM'dan iki tane olunca gıcıklık olsun diye yılbaşı DRAM LED'lerini yakıyor.
- Belki modül bozuktur diye diğer 5600 ile de aynı 24 GB RAM'ları denedim. Onda da açıldı ama annesine sövmüşüm gibi, 2 tane 5600'lük RAM'ı yan yana getirince çalışmayası tutuyor.
Yaklaşık 5 saattir RAM tak çıkart yapıyorum. Henüz bu RAM'ların garezini çözmüş değilim.
Merak edenler için ben Windows 10'da yapay mavi ekranı popüler
wininit.exe bugunu kullanarak yapmıştım. Şimdi bu elimdeki 8 GB RAM'ı nasıl üvey evlat muamelesi görmemesini sağlayacağım? Modülün çöpe gitmesini istemiyorum.