Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
24
DDR5'e geçtiğim günden beri EXPO sorunu ile uğraşıyordum. Şimdi ise şöyle saçma bir olay ile karşılaştım.
Önceden belirteyim, elimde aynı marka ve model olmakla, 2 X 8 GB 5200 ve 2 X 8 GB 5600 MT/s hızlarda iki çift, toplamda 32 GB Patriot Viper DDR5 RAM var.
Forumda Windows'a zorla mavi ekran verme konusunu gördüm, ben de merak ettim, denedim bunu kendi sistemimde. "Fazla merak" misali, mavi ekrandan sonra sistem açılmadı. Boot sırasında DRAM ve CPU LED'lerinde kalıyordu.
Adım adım size neler yaptım, onları yazacağım:
  1. CMOS pilini çıkartarak, BIOS reset attım.
  2. CMOS işimi halletmedi, ben de sorunun RAM kaynaklı olduğunu düşündüm. RAM'ları tek tek denedim. Bu kez her modülde sorunsuz şekilde açıldı 8 GB olarak.
  3. Bu sefer belki bir şeyler oldu herhalde, bunları kit olarak takayım. Ama o da ne? 5200 MT/s hızlı kit çalışıyor ama 5600MT/s'lik kit DRAM LED'inde kalıyordu.
  4. Dedim belki slotta sıkıntı vardır, 5600'lük kiti anakartın dediği A2-B2 slotuna değil, A1-B1 vs. diğer slotlara taktım. Yine LED ışığında RAM'larıma bakıştık.
  5. Bu kez de "Hadi Allah belanı versin, bari 24 GB ile çalıştırayım" dedim, 5200'lük ve bir tane 5600'lüğü sorunsuz olarak gördü.
  6. Fakat bu Allah'ın belası anakart 5600'lük RAM'dan iki tane olunca gıcıklık olsun diye yılbaşı DRAM LED'lerini yakıyor.
  7. Belki modül bozuktur diye diğer 5600 ile de aynı 24 GB RAM'ları denedim. Onda da açıldı ama annesine sövmüşüm gibi, 2 tane 5600'lük RAM'ı yan yana getirince çalışmayası tutuyor.

Yaklaşık 5 saattir RAM tak çıkart yapıyorum. Henüz bu RAM'ların garezini çözmüş değilim.
Merak edenler için ben Windows 10'da yapay mavi ekranı popüler wininit.exe bugunu kullanarak yapmıştım. Şimdi bu elimdeki 8 GB RAM'ı nasıl üvey evlat muamelesi görmemesini sağlayacağım? Modülün çöpe gitmesini istemiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Gigabyte Control Center’ın yaptığı firmware güncellemesi?
Bu etki edebilir ama neyin FW güncellendi bakmak lazım.

Her halükarda baştan beri yapmaya çalışıtğın şey saçma ve bunun saçma olduğunu daha önce defalarca söyledim! Aynı markaymış, aynı modelmiş geçeceksin bunları! Açıp çipine baktın mı? Revizyonuna baktın mı? Bir kere frekansı bile farklı RAM'i aynı sistemde çalıştırmaya çalışıyorsun, saçma sapan iş yapıyorsun.
  • İki kitten birini kullanacaksın sadece.
  • Bir kit çalışmıyorsa BIOS Update bekleyeceksin.
  • İlla 32 GB istiyorsan iki kiti de satın 32 GB Kit alacaksın.
Artik iyice kafayi yedirtecek bu sorun. Daha önceden "Mavi ekran sonrasi RAM modullerinden bir tanesi calismiyor" diye konu acmistim. Aynı model RAM'lar uyumlu çalışmıyor
Oradan 8 GB bir modulu cikartip 24 GB olarak kullaniyordum bir suredir. Az once Windows 10 diskime geçtim ve gelen guncellemeleri uyguladim. Guncelleme listesinde ekran karti surucusu ve Gigabyte Yazilimlarina ait guncelleme de vardi. Hepsini uyguladiktan sonra yeniden baslatmami istedi Windows. Yeniden baslatinca anakartin DRAM ve CPU LED'lerinde takildi, ayni onceki problemim gibi. Bu sefer de BIOS resetledim, eski "bozuk" kitin diger takili modulunu de cikarttim. Bu sefer açıldı. Şimdi ben her guncellemede RAM modullerimi kaybediyorum ve bu cok saçma. Acaba bunun nedeni ne olabilir? Windows'ta tarama ve DISM toollarini calistirdim. Yine ayni durum. Artik kafayi siyirtacak bu saçma sapan olay.

Sistemim:
  • MSI Gaming Plus B650 Wi-Fi.
  • 32 GB 4x8GB Patriot Viper DDR5 RAM (2 tanesi gazi unvani almis, sebebini bilmedigim bir sekilde calismiyorlar :D)
  • Samsung 980 Pro 1TB.
  • Ryzen 5 7600X.
  • Gigabyte RTX 4060 8 GB Gaming OC (Bu ekran kartinin da durduk yere LED'leri kapandi, bir turlu yanmiyorlar ama calistiklarina eminim.).

Boyle bir sorunun icinden cikamaz hale geldim, fikirlerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Artik iyice kafayi yedirtecek bu sorun. Daha önceden "Mavi ekran sonrasi RAM modullerinden bir tanesi calismiyor" diye konu acmistim. Aynı model RAM'lar uyumlu çalışmıyor
Oradan 8 GB bir modulu cikartip 24 GB olarak kullaniyordum bir suredir. Az once Windows 10 diskime geçtim ve gelen guncellemeleri uyguladim. Guncelleme listesinde ekran karti surucusu ve Gigabyte Yazilimlarina ait guncelleme de vardi. Hepsini uyguladiktan sonra yeniden baslatmami istedi Windows. Yeniden baslatinca anakartin DRAM ve CPU LED'lerinde takildi, ayni onceki problemim gibi. Bu sefer de BIOS resetledim, eski "bozuk" kitin diger takili modulunu de cikarttim. Bu sefer açıldı. Şimdi ben her guncellemede RAM modullerimi kaybediyorum ve bu cok saçma. Acaba bunun nedeni ne olabilir? Windows'ta tarama ve DISM toollarini calistirdim. Yine ayni durum. Artik kafayi siyirtacak bu saçma sapan olay.

Sistemim:
  • MSI Gaming Plus B650 Wi-Fi.
  • 32 GB 4x8GB Patriot Viper DDR5 RAM (2 tanesi gazi unvani almis, sebebini bilmedigim bir sekilde calismiyorlar :D)
  • Samsung 980 Pro 1TB.
  • Ryzen 5 7600X.
  • Gigabyte RTX 4060 8 GB Gaming OC (Bu ekran kartinin da durduk yere LED'leri kapandi, bir turlu yanmiyorlar ama calistiklarina eminim.).

Boyle bir sorunun icinden cikamaz hale geldim, fikirlerinizi bekliyorum.

RAM ile güncellemenin bir alakası yok. RAM Update almaz.

Gigabyte Control Center’ın yaptığı firmware güncellemesi?

Her halükarda baştan beri yapmaya çalışıtğın şey saçma ve bunun saçma olduğunu daha önce defalarca söyledim! Aynı markaymış, aynı modelmiş geçeceksin bunları! Açıp çipine baktın mı? Revizyonuna baktın mı? Bir kere frekansı bile farklı RAM'i aynı sistemde çalıştırmaya çalışıyorsun, saçma sapan iş yapıyorsun.
  • İki kitten birini kullanacaksın sadece.
  • Bir kit çalışmıyorsa BIOS Update bekleyeceksin.
  • İlla 32 GB istiyorsan iki kiti de satın 32 GB Kit alacaksın.

Çözüm
Sidekick vardı, monitör firmware.
RGB Fusion, ekran kartı için, gariptir ki onun da ledleri durduk yere çalışmıyor. Bir de VGA ile alakalı güncelleme de vardı, içeriğini bilmiyorum.

Kitleri muhtemelen satacağım, zaten ben isteyerek ayrı kit almadım. Tesadüfen işlemcimi sipariş ettiğimde üzerine hediye olarak geldi kitlerden bir tanesi. Yani evet, değiştirmem gerekiyor mutlaka.
Her halükarda baştan beri yapmaya çalışıtğın şey saçma ve bunun saçma olduğunu daha önce defalarca söyledim!

İki kitten birini kullanacaksın sadece.
5600MHz olan kitle sadece tekini takınca çalışıyor. 5200'lukte sorun yok.
İlla 32 GB istiyorsan iki kiti de satın 32 GB Kit alacaksın.
Hocam bunu ben de biliyorum fakat böyle durduk yere çalışmama, GPU ledlerini kendiliğinden gitmesi, garip DRAM ledlerinin yanması şüphe uyandırdı acaba anakartta mı sorun var diye. Bu arada BIOS sürümüm son sürüm. Uyumsuzluk sorunu ile uğraşırken onu da güncelledim.