Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
24
DDR5'e geçtiğim günden beri EXPO sorunu ile uğraşıyordum. Şimdi ise şöyle saçma bir olay ile karşılaştım.
Önceden belirteyim, elimde aynı marka ve model olmakla, 2 X 8 GB 5200 ve 2 X 8 GB 5600 MT/s hızlarda iki çift, toplamda 32 GB Patriot Viper DDR5 RAM var.
Forumda Windows'a zorla mavi ekran verme konusunu gördüm, ben de merak ettim, denedim bunu kendi sistemimde. "Fazla merak" misali, mavi ekrandan sonra sistem açılmadı. Boot sırasında DRAM ve CPU LED'lerinde kalıyordu.
Adım adım size neler yaptım, onları yazacağım:
  1. CMOS pilini çıkartarak, BIOS reset attım.
  2. CMOS işimi halletmedi, ben de sorunun RAM kaynaklı olduğunu düşündüm. RAM'ları tek tek denedim. Bu kez her modülde sorunsuz şekilde açıldı 8 GB olarak.
  3. Bu sefer belki bir şeyler oldu herhalde, bunları kit olarak takayım. Ama o da ne? 5200 MT/s hızlı kit çalışıyor ama 5600MT/s'lik kit DRAM LED'inde kalıyordu.
  4. Dedim belki slotta sıkıntı vardır, 5600'lük kiti anakartın dediği A2-B2 slotuna değil, A1-B1 vs. diğer slotlara taktım. Yine LED ışığında RAM'larıma bakıştık.
  5. Bu kez de "Hadi Allah belanı versin, bari 24 GB ile çalıştırayım" dedim, 5200'lük ve bir tane 5600'lüğü sorunsuz olarak gördü.
  6. Fakat bu Allah'ın belası anakart 5600'lük RAM'dan iki tane olunca gıcıklık olsun diye yılbaşı DRAM LED'lerini yakıyor.
  7. Belki modül bozuktur diye diğer 5600 ile de aynı 24 GB RAM'ları denedim. Onda da açıldı ama annesine sövmüşüm gibi, 2 tane 5600'lük RAM'ı yan yana getirince çalışmayası tutuyor.

Yaklaşık 5 saattir RAM tak çıkart yapıyorum. Henüz bu RAM'ların garezini çözmüş değilim.
Merak edenler için ben Windows 10'da yapay mavi ekranı popüler wininit.exe bugunu kullanarak yapmıştım. Şimdi bu elimdeki 8 GB RAM'ı nasıl üvey evlat muamelesi görmemesini sağlayacağım? Modülün çöpe gitmesini istemiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Gigabyte Control Center’ın yaptığı firmware güncellemesi?
Bu etki edebilir ama neyin FW güncellendi bakmak lazım.

Her halükarda baştan beri yapmaya çalışıtğın şey saçma ve bunun saçma olduğunu daha önce defalarca söyledim! Aynı markaymış, aynı modelmiş geçeceksin bunları! Açıp çipine baktın mı? Revizyonuna baktın mı? Bir kere frekansı bile farklı RAM'i aynı sistemde çalıştırmaya çalışıyorsun, saçma sapan iş yapıyorsun.
  • İki kitten birini kullanacaksın sadece.
  • Bir kit çalışmıyorsa BIOS Update bekleyeceksin.
  • İlla 32 GB istiyorsan iki kiti de satın 32 GB Kit alacaksın.
DDR5'te anakart uyum listesi çok önemli. Rastgele bellek almak bilerek lades oynamak demek. Elinizdeki modülleri satıp anakartınızın uyum listesinde olan belleklerle değiştirmenizi tavsiye ederim. Hızları farklı bellekleri kullanmak zaten akıl karı bir iş değil.

Yeni alacağınız belleklerin kit halinde satılıyor olmasına dikkat edin.

Artı -2 Eksi
Sizin iş biraz şansa gelmiş gibi. EXPO sorunu mu diye düşünüyorum fakat öncesinde çalıştığını söylüyorsunuz. EXPO listesi her zaman tüm RAM'leri de listelemiyor. Arkadaşımın sisteminde EXPO uyumlu bir RAM olmamasına rağmen sıkıntısız şekilde kullanıyordu. O elindeki RAM'leri varsa başka bir uyumlu PC de dene.

EXPO olmasının veya uyumluluk listesinin hiçbir önemi yok. Piyasadaki herhangi bir DDR5'i düzgün çalıştırabilirsin. 5600 RAM'lerin dual-channel çalışmaması çok garip manuel ayar vermeyi deneyebilirsin belki. CMOS resetten sonra 5600 gene mi görüntü vermedi?

Artı -1 Eksi
3 seçenek var.

BIOS bozulmuş olabilir BIOS flashback ya da direkt USB'den güncelleyebilirsin ya da aynı versiyonu tekrar atabilirsin.

2. seçenek işlemci ve anakart soketi arasındaki pinlerde temassızlık olabilir.

3. seçenek anakarttaki RAM ve CPU arasındaki yollarda hasar olabilir.