Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Çocuğa camii ortamını göstermedikçe veya toplu namaz ortamı bulmadıkça çocuğun alışmasını hatta namazı öğrenmesini bekleyebilirsiniz? Eminim çoğu kişi sağından solundan bakarak öğrenmiştir namazı, ha öyle olmalı mı? Tabii ki hayır. Tekrarlıyorum, 5 yaşındaki çocuklar namaz kılmalı demiyorum, 5 yaşındaki çocuklar din öğrensin demiyorum. 5 yaşındaki bir çocuk camiye girip namaz kılınca neden para cezası oluyor onu soruyorum. Eğer özgürlüğü savunuyorsak, bunu da savunmalıyız. Çünkü özgürlük adı altında Müslüman bir ailenin çocuğunu ibadethaneye götürmesine mani oluyoruz.

Söylediklerinizde temel bir çelişki var. Bir yandan '5 yaşındaki çocuk din öğrensin demiyorum' diyorsunuz, diğer yandan 'götürmezsek nasıl alışacak?' diye soruyorsunuz. Devletin uyguladığı ceza, çocuğun namaz kılmasına değil. Henüz oyun çağındaki bir çocuğun pedagojik olarak uygun olmayan bir ortamda, yetişkin sorumluluğuyla baş başa bırakılmasınadır. Bu durum özgürlüğü kısıtlamak değil, çocuğun gelişim sürecini ve haklarını korumaktır.

Lütfen bu yorumu neye dair yaptığınızın kanıtını atar mısınız? Hangi pedagog bu yönde bir açıklama yapmış?

Jean Piaget'nin bilişsel gelişim kuramı'na bakmanız yeterli. 2-7 yaş aralığı 'işlem öncesi dönem'dir. Bilimsel olarak bu dönemdeki çocuklar somut düşünür. 'huşu, maneviyat, ibadet bilinci' gibi soyut kavramları bir yetişkin gibi kavrayamazlar. Sorun çocuğun camiye girmesi değil. Oyun çağındaki bir çocuktan, yetişkinlerin ibadet disiplinine (sessizlik ve hareketsizlik) uymasını beklemektir. Pedagojik hata, çocuğu götürmekte değil, onun gelişim dönemine uygun olmayan bir olgunluk beklemededir.

Jean Piaget'nin bilişsel gelişim kuramı'na bakmanız yeterli. 2-7 yaş aralığı 'işlem öncesi dönem'dir. Bilimsel olarak bu dönemdeki çocuklar somut düşünür. 'huşu, maneviyat, ibadet bilinci' gibi soyut kavramları bir yetişkin gibi kavrayamazlar. Sorun çocuğun camiye girmesi değil. Oyun çağındaki bir çocuktan, yetişkinlerin ibadet disiplinine (sessizlik ve hareketsizlik) uymasını beklemektir. Pedagojik hata, çocuğu götürmekte değil, onun gelişim dönemine uygun olmayan bir olgunluk beklemededir.
Hayır etiketlediğim mesajda camii'nin bir çocuğa pedogojik olarak uygun bir ortam olmadığını söylediniz. Buna dair net bir şey yok. Ha öbür taraftan kaldı ki bu verilen cezada kimsenin çocuktan bir şey beklediği de yok. Çocuk kendi isteğiyle camii'ye gidiyor ve imam buna müsaade etti diye ceza alıyor. Yani sizin söylediğiniz durumla alakası olan bir durum değil.

Hayır etiketlediğim mesajda Camii'nin bir çocuğa pedogojik olarak uygun bir ortam olmadığını söylediniz. Buna dair net bir şey yok. Ha öbür taraftan kaldı ki bu verilen cezada kimsenin çocuktan bir şey beklediği de yok. Çocuk kendi isteğiyle Camii'ye gidiyor ve imam buna müsaade etti diye ceza alıyor. Yani sizin söylediğiniz durumla alakası olan bir durum değil.

Pedagojik uygunluk için 'camiye girilmez' tabelası aramanıza gerek yok. Bilim, çocuğun doğası ile ortamın şartlarının uyuşup uyuşmadığına bakar. Jean Piaget'nin tanımladığı 2-7 yaş 'işlem öncesi dönem' özellikleri (benmerkezcilik, oyun odaklılık) ile bir yetişkin ibadethanesinin gerektirdiği disiplin taban tabana zıddır.

Ayrıca 'kimse çocuktan bir şey beklemiyor, sorun yok' diyorsunuz ama ortada 'reşit olmayanların katılımını yasaklayan' bir kanun ve buna dayalı kesilmiş bir ceza var. Devlet durup dururken ceza kesmez. Demek ki çocuğun o yaşta, o sorumluluk alanında bulunması hem pedagojik hem de yasal olarak bir 'uygunsuzluk' teşkil ediyor. Sorun çocuğun namaz kılması değil, gelişimsel olarak ait olmadığı bir yetişkin düzenine dahil edilmesidir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.