Sınavlar dikkat istiyor orası kesin. Bir de heyecan oluyor ister istemez. Ben farklı uygulamalar üzerinden günlerce çalışmıştım 95 100 arası alıyordum. Kafam o yüzden rahattı sonra sınava bir girdim. Hiç karşıma çıkmayan sorular geldi. Üstelik kursa da üşenmeyip gitmiştim. Kursun yaptığı son gün sınavında bile 98 aldım hatta 1 soruda hata vardı. Buna rağmen sınavda ilk soruların farklı ve bana göre zor çıkması bir şok yarattı. Hatta çıkışta kalmış olabilirim diye düşündüm. Hemen orada bir cihaz oluyor TC'ni girince ekranda gösteriyor hatta kağıtta veriyor. Neyse ki 50 sorudan 40 tanesini yapmışım. 80 ile geçtim.

Bazıları hiç test sorularında çıkmayan sorulardı ve bazıları da acaba o mu bu mu diye ikilemde kaldıklarım da oldu. Hiç çalışmayıp yada son birkaç gün çalışıp geçenlere helal olsun :)

Arkadaşımla girmiştik hatta o tam benim yanımdaydı. O da benim gibi şok oldu. Ama 84 aldı. O zamanı sonuna kadar kullandı. Ben sınavdan önce bitince kontrol ederim demiştim. Ama zorlayıcı hissettiğim için açıkçası geri dönüp kontrol etmek bile içimden gelmedi :) muhtemelen 20 dk da yapmış olabilirim.

Siz benim gibi yapmayın yada kendi anlama seviyenize göre iyice soruları anlayıp yapmaya çalışın süreyi daha iyi kullanmak bence avantaj. Hızlı yapıp en baştan tekrar geri dönmek yerine 1 kez iyi okuyup anlayıp cevap vermek çok daha iyi olabilir. Bazen soruyu okuyup okuyup veya cevaplarında kararsız kalırsanız belki onları sonraya bırakabilirsiniz ama en son o sorulara tekrar dönüp bakmayı unutmamak lazım.

Oto sanayide çalışıyorsan araba kullanmayla ilgili sıkıntı olmaz herhalde. Direksiyon sınavı için benim aldığım kurs iyi eğitim vermemişti ve çok az veriyorlar zaten toplam 9 saat civarı. 14 saat ders deniliyor ama o süre öyle olmuyor. Her seferinde de farklı hoca gelmişti. Hocalar arasında da anlatım farkı olabiliyor.

Ben ihtiyaç olmaz diye bir de daha kolay olur diye otomatik araba seçmiştim. Kursun kötü eğitimini ve sınavı görünce iyi ki otomatik seçtim dedim ama aldıktan bir süre sonra manuel alsaydım diye biraz pişmanlık oldu :) Ben tekte geçtim arkadaşım sinyalde kalmıştı ama komisyonu kötüydü. Benden sonra da herkesi bırakmışlar. Tutanak tutturup şikayet edenler vardı.

Manuel alan arkadaşım paralel parkta dubaya çarpmış. Ama o da ikinci seferde aldı. Arkadaşım da ikinci seferde aldı.

Direksiyon sınavında garip bir heyecan oluyor cidden. En çok kalma sebebi sinyal oluyormuş. Sonra parklardan kalıyorlar. Kursun son günü bile L parkta bir hatam olmuştu o yüzden biraz stresliydim. Çünkü doğru düzgün de öğretmiyorlar. Referans noktaları çok önemli oluyor.

Direksiyonu fazla çevirince sinyal otomatik kapanabiliyor bazı yerlerde onu anlayıp tekrar açmak gerekiyor.

Kalmaktan değil ama kalırsam 6000 lira vermek istemediğim için ilkte almak istemiştim. Şükür aldım. 2 ay kadar oldu sanırım. Toplam 27 bin lira vermişimdir. Şimdi kursların fiyatı biraz daha artmış.

Otosanayide çalışıyorsan araba kullanmayı biliyor olmalısın. Yine de direksiyon sınav kurallarını iyi öğrenmelisin. Eğer iyi bir kurs bulursan daha iyi olur.

Direksiyon kursunda hocalar bazen fazla yardımcı oluyor bu iyi bir şey değil. Sen yapmadan sana söylediklerinde senin yapıp yapmayacağını anlayamıyorsun. Soracağın bir şey olursa mutlaka sor. Biz de en başta tekerlekleri kontrol etme bile söylenmemişti. Kurslar mutlaka sınav provası yapması lazım bence. Yapmıyorlar.

Parça isimleri çok kolay. Ben direksiyon kursu almadan önce youtube dan hepsini öğrenmiştim. Direk ezber. En başta tekerlekleri kontrol ettiriyorlar. Sonra ön kaput saydırıyorlar arka kaput. Ben kendimi arabaya oturduğum gibi emniyet kemerini takmaya şartlandırdığım için öyle yaptım sonradan unutabilirim diye. Araba içi göstergeleri saydırdı biraz. Neyse ki benim komisyon din hocasıyda çok iyi çıktı.

Heyecanın fazla olursa komisyona değil yola odaklanmanı öneririm. Sakın çok heyecanlıyım gibi şeyler söyleme. Heyecanın olsa bile bunu içinde yaşamaya çalış belli etmeden.

Sonuçta ucunda ölüm yok. En fazla biraz daha fazla para veriyorsun. Ben kalsam da önemli olmaz diye heyecanımı bastırmaya çalışmıştım. 2 de 3 de 4 de bile alsam olur diyordum. Kimseyle kendini yarıştırma.

Işıklarda sarı yanıyorsa mutlaka durmalısın.

Şurada komisyonun önündeki formu göstermişler. Sarı kırmızı mavi hatalar gösterilmiş. Bu formu görünce insan biraz çekiniyor ama o kadar zor değil. Yazılıdaki gibi bir şok yaşamadım direksiyon sınavında :)

İnsan bilmediği şey konusunda korku ve heyecan yaşıyor. Ne kadar iyi öğrenirsen ve kursun son günleri sinyalleri parkları hatasız yaparsan o kadar kendine güvenin artmış olacak. O da heyecanına olumlu yansıyıp daha rahat olmanı sağlayacak.

Bizim güzergah aşırı kolaydı ve 2 farklı güzergah yoktu o konuda da avantaj oldu sanırım bize.

Başarılar dilerim.

Yeni sistem gelmiş galiba artık serbest güzergah diyorlar. Geldi mi gelecek mi tam bilmiyorum. Bir ara da araçlarda kamera olacak deniliyordu. Çünkü çok fazla komisyondan yana şikayet var. İtiraz edildiğinde elde bir kanıt olması gerekiyor. Her ne kadar araçta önde komisyon arkada onun yardımcısı en solda ise kurstan bir hoca olsa bile yine de sorun çıkabiliyor.

Youtube da şu hoca iyi anlatıyor. Ama birkaç tane bakıp sonra uygulamadan çalışmıştık biz. Ama anlatım olarak bazı tiyolar için faydası olacaktır zamanın varsa.

Bu arada daha önce çıkmış sorular deyince o tarihteki sınav soruları sanıyordum. Alakası yok. Nedense girdiğim sınavın soruları hiçbir yerde yok. Sebebi kimse çıkan sorulara çalışmasın diye mi acaba ?

Kursun verdiği kitapçık karınca duası gibi çalışılmıyor onunla. Ama kursun android telefonlar için verdiği uygulama gayet güzel. Biz farklı uygulamadan çalışmıştık ben biraz kursun uygulamasıyla da yapmıştım.

Son düzenleme: