Stok hali ile 200W PPT olan 9950X3D var, 9950X 230W civarında, tepe güç çeken modeller bunlar, diğerleri daha düşük olduğu için belirtmedim.

Şöyle bir testte gördüm. 25 derece oda sıcaklığında yapılmış testler. Diğerlerine de baktım biraz. 9800X3D aşırı fazla değilmiş hocam.

Ekran görüntüsü 2025-08-31 004421.webp

Evet, 9800X3D'yi A620 pasif soğutması olmayan anakartta kullanan var.

Ben yine bir 9700X alayım hocam önümüzdeki ay, duruma göre 105W açarız. Daha sonra götürürse beni zen 6 çıkana kadar yürüyeyim. Ondan sonra da zaten neler olur kim bilir. Duruma göre limitlerini de öğrendik artık kartın.

Arada bir sürpriz olur, daha da güçlü bir geçiş isterim o zaman bu konuda yürürüm tekrar olmadı.

Ben yine bir 9700X alayım hocam önümüzdeki ay, duruma göre 105W açarız. Daha sonra götürürse beni zen 6 çıkana kadar yürüyeyim. Ondan sonra da zaten neler olur kim bilir. Duruma göre limitlerini de öğrendik artık kartın.

Arada bir sürpriz olur, daha da güçlü bir geçiş isterim o zaman bu konuda yürürüm tekrar olmadı.
@Eagles 24 saat Render almayacaksan, oyun oynayacaksan 8 faz yeterli, heatsinkleri de yeterli o anakartın. Ama ASUS tabii 12 faz vesaire koymalıydı o modele, biraz saçmalamış, orası ayrı. 12+2+1 şeklinde olmalıydı o fiyat bandı için, 12 CPU VCore, 2 SoC, 1 de Vmisc için ya da bazı kartlar yedek harici tutar. Render harici sıkıntı yaşamazsın bu tarz modellerde, zaten saf gaming demiştin.

9950X3D takıp 24 saat oyun oynayabilirsin yani, ama Render önermem uzun süreli.

1756593904714.webp

Şimdi bu en ağır yüklerden birisi, bu tarz 24 saat Render alman saçma olur mesela onu anlatmak istedim, bu örnek abartı. Bu anakartta bu olmaz. Ama açıp istediğin oyunu oynarsın.

Son düzenleme:
@Eagles 24 saat Render almayacaksan, oyun oynayacaksan 8 faz yeterli, heatsinkleri de yeterli o anakartın. Ama ASUS tabii 12 faz vesaire koymalıydı o modele, biraz saçmalamış, orası ayrı. 12+2+1 şeklinde olmalıydı o fiyat bandı için, 12 CPU VCore, 2 SoC, 1 de Vmisc için ya da bazı kartlar yedek harici tutar. Render harici sıkıntı yaşamazsın bu tarz modellerde, zaten saf gaming demiştin.

9950X3D takıp 24 saat oyun oynayabilirsin yani, ama Render önermem uzun süreli.

Eki Görüntüle 179932

Şimdi bu en ağır yüklerden birisi, bu tarz 24 saat Render alman saçma olur mesela onu anlatmak istedim, bu örnek abartı. Bu anakartta bu olmaz. Ama açıp istediğin oyunu oynarsın.

Render yok hocam, onun haricinde bir çok şeyi yapıyorum. Sadece oyun yok. Resimdeki işlemciyi alsam bile süpriz yapıp, asla o değerlere kadar çıkmaz bende. Kontrol altında tutarım onu ben. 😅

Isı zaten Elektronik Komponent düşmanı. Bunu bildiğim için, dikkatli gidiyorum bu işlerde hep.

Mesele stabil, verimli, baş ağrıtmayacak kadar yüksek limitlerini öğrenebilmekti.

Son düzenleme:
Hocam köydeydim bakamadım :D. @20424 hocam ağzına sağlık gereken her şeyi söylemiş. Canavar gibi kart hiçbir şey olmaz. Millet 6'sı ile 9800X3D canını okuyor. 9700X ise oyunda zaten 9800X3D'den daha çok güç çekiyor. İşlemci 105W ama 140'lara peak attığı oluyor 9800X3D'yi o seviyeye çıkarman için zorlaman lazım. Özetle senin kullanımına göre her şey dört dörtlük.

Hocam köydeydim bakamadım :D. @20424 hocam ağzına sağlık gereken her şeyi söylemiş. Canavar gibi kart hiçbir şey olmaz. Millet 6'sı ile 9800X3D canını okuyor. 9700X ise oyunda zaten 9800X3D'den daha çok güç çekiyor. İşlemci 105W ama 140'lara peak attığı oluyor 9800X3D'yi o seviyeye çıkarman için zorlaman lazım. Özetle senin kullanımına göre her şey dört dörtlük.

9700X eyşan gibi bir işlemci, ortalığı karıştırıyor. :D Zaten incelemeleri izliyorum, 9800X3D'yi methediyorlar çok genelde ısınma olsun diğer konularda olsun. Ama 7800X3D işlemciside yakın ona bazı konularda.

Biri daha az güç çekiyor, birinde tasarım hatalı ısınma var, biri pahalı 9800X3D pahalı bence. AMD kafa bulandırıyor biraz. :D

9700X eyşan gibi bir işlemci, ortalığı karıştırıyor. :D Zaten incelemeleri izliyorum, 9800X3D'yi methediyorlar çok genelde ısınma olsun diğer konularda olsun. Ama 7800X3D işlemciside yakın ona bazı konularda.

Biri daha az güç çekiyor, birinde tasarım hatalı ısınma var, biri pahalı 9800X3D pahalı bence. AMD kafa bulandırıyor biraz. :D

Bahsettiklerin arasında bende kaldım. 7800X3D daha çok ısınıyor 9700X performanslı 9800X3D ise top tier daha üstü yok. Ben tercihimi 9800X3D'den yana yaptım. Çünkü uzun bir süre daha işlemciye bakmak istemedim ve benim işlemcim bedavaya gelmişti. Ancak şu an 9800X3D kullanan birisi olarak tekrar işlemci alacak olsam ve parasını cebimden verecek olsam kesinlikle 9700X tercihim olurdu. Çünkü az ısınıyor. Bizim gibi kullanıcılar milimetrik hesaplamalar yaptığı için en cazibi o oluyor. Hem az ısınıyor hem günümüz 2K çözünürlüğünde performanslı soğutmak için çaban yok peak değerini atsa da 9800X3D gibi bir anda 40 derece peak atmıyor. 9700x 50 ise peak 65 oluyor 9800X3D boşta 50 peak de 90 oluyor aklım çıkıyor anlık. Kafa rahatlığı için 9700X alırdım derece benim için çok da önem arz etmiyor ve rekabetçi ise 9800X3D alırdım. 7800X3D genelde halefi olduğu 9800X3D'ye göre 5 10 derece daha çok ısınıyor o yüzden tercih edilmez. Yine bütçe dahilince rekabetçi isem ve dereceye kafaya takmazsam tercih ederim.

Sen hikaye tabanlı Single Player mi daha çok oynuyordun yoksa FPS tabanlı rekabetçi oyunlar mı? Buna göre de tercih yap. Renderde, multi-core workload'da 9700x bir tık daha önde bir de, Fmax daha fazla, 9800X3D 5.4 GHz ile limitli, ECLK ile artırabiliyorsun, o da X870E-E ve üzeri kartlarda mevcut ASUS'ta. BCLK ile de artırırsın ama stabil tutamazsın onu, BCLK tüm PCIE veri yolunu değişiyor, ECLK sadece işlemci multiplier değişiyor. Single Player takılacaksan 9700x daha doğru bir tercih, aklında olsun. Aradaki farkı hissetmen zor 1440P için. 9800X3D gereğinden fazla rağbet gördüğü için, gereksiz pahalı bir işlemci. 18K üzeri satılmamalı şu anda. En az 4K-5K fiyatının üstünde satılıyor.