Baştan beri buna karşıydım ve tartışmaların, zıtlıkların hepsinin sebebi buydu aslında... Dinde mezhepler arası ayrımlar var, insanlar farklı görüşleri benimsemiş... Bu işler de böyle, birininki yanlış diğerininki %100 doğru demek çok doğru değil... Üst perdeden konuşmak zaten piyasayı boş bulup da gaflete düşenlerin yapacağı eylemler... Bu kadar kibire ya da yasaklamaya gerek yoktu en başından beri. İnsan bir noktada da durup acaba bir hata yapıyor olabilir miyim, bunca insan karşıt görüş bildiriyor demesi lazım. Onun yerine kolay yolu seçip kanaldan yasaklamak akla mantığa sığar bir şey değil... Yılanın başını küçükken ezmeli edasıyla forum baskını atmak artık hangi kategoriye giriyor, ona da sen karar ver...
Şöyle RAM, teknoloji PC konularını takip eden CCD anlamını bile bilen çok az arkadaşım var. Reelde sizlerle denk gelmedik ki oturup uzunca çay, kahve muhabbet edelim.

O konuyu kafanızdan atın, devam hocam. Olan oldu.. Sizi bilen bilir...

Şöyle RAM, teknoloji PC konularını takip eden CCD anlamını bile bilen çok az arkadaşım var. Reelde sizlerle denk gelmedik ki oturup uzunca çay, kahve muhabbet edelim.

O konuyu kafanızdan atın, devam hocam. Olan oldu.. Sizi bilen bilir...

Şimdi bu konu için konuşursak mesela bu adam Carbon ile sıkıntı çekiyor aylardır, 7600 MT/s üzeri stabil edemedi. Onu geçtim, X3D aldıktan sonra saçma sapan CSM Disabled ve restart hataları aldı random, montajla falan da alakasız yani. %99 yazılımla, BIOS ile alakalı bir kusur var, yöntemler kar etmedi... Benim dışımda da bu adamı B850M-K al bir dene diyecek kimse yok... Çünkü aradaki bağlantıyı bilmiyor insanlar. Şimdi gördüğün üzere 1 taşla 2 kuş vurmuş oldu. Hem 8000 MT/s stabil edebildi ya da vakti olduğunda edecek, ilaveten de saçma sapan yazılımsal ve BIOS kaynaklı sorunlardan kurtulmuş oldu...

Şimdi bu konu için konuşursak mesela bu adam Carbon ile sıkıntı çekiyor aylardır, 7600 MT/s üzeri stabil edemedi. Onu geçtim, X3D aldıktan sonra saçma sapan CSM Disabled ve restart hataları aldı random, montajla falan da alakasız yani. %99 yazılımla, BIOS ile alakalı bir kusur var, yöntemler kar etmedi... Benim dışımda da bu adamı B850M-K al bir dene diyecek kimse yok... Çünkü aradaki bağlantıyı bilmiyor insanlar. Şimdi gördüğün üzere 1 taşla 2 kuş vurmuş oldu. Hem 8000 MT/s stabil edebildi ya da vakti olduğunda edecek, ilaveten de saçma sapan yazılımsal ve BIOS kaynaklı sorunlardan kurtulmuş oldu...
Valla hocam, Carbon değil, MEG X870E bile alınmaz.

Dediğim gibi, ben bir MSI fanboyuyum normalde. Mesela, Astral değil, Suprim SOC ve Lightening 5090 tercih ederdim. Ama AM5'te bitik MSI. Bunu benim gibi bir fanboy bile kabul ediyorsa, herkesin etmesi lazım.

Zamanında ASUS'tan daha iyi olduğu zamanları da biliriz ama şu anda yok yani yapamıyorlar. Ben Zen 6 veya 7 ile de düzeleceğini sanmıyorum.

Core Ultra macerasına girmediğim için Intel tarafına yorum yapamam tabii ama ASUS'un karşısında MSI ve Gigabyte'ın olması da iyi olur. Gigabyte da 2000'li yıllarında dahi küçük görülmüştür ama günümüzde ASUS'tan pek geri kalır yanı yok, bir macun akıtma vs. ufak tefek hataları haricinde. Yine en iyisi ASUS ama MSI'ın kendine gelmesi lazım.

Valla hocam Carbon değil MEG X870E bile alınmaz.

Dediğim gibi ben bir MSI fanboyuyum normalde. Mesela Astral değil Suprim SOC ve Lightening 5090 tercih ederdim mesela. Ama AM5' te bitik MSI. Bunu benim gibi bir fanboy bile kabul ediyorsa herkesin etmesi lazım.

Zamanında ASUS' tan daha iyi olduğu zamanları da biliriz ama şuanda yok yani yapamıyorlar. Ben Zen 6 veya 7 ile de düzeleceğini sanmıyorum.

Core Ultra macerasına girmediğim için Intel tarafına yorum yapamam tabii ama ASUS' un karşısında MSI ve Gigabyte' ın olması da iyi olur. Gigabyte da 2000 yıllarında dahi küçük görülmüştür ama günümüzde ASUS' tan pek geri kalır yanı yok bir macun akıtma vs. ufak tefek hataları haricinde. Yine en iyisi ASUS ama MSI'ın kendine gelmesi lazım.

Bu editörler bu şekilde davrandığı ve cepleri dolduğu sürece ses etmedikleri müddetçe biraz zor kendine gelir... Adam 6000 C24 açıyor, en iyi anakart MSI diye reklam yapıyor... Ben kendisine Nitro modunu ve CL24'ün varlığından bahsedene kadar da ya haberi yoktu ya da denemeye cürreti yoktu. Emin ol ki ben bu denli çıtayı yükseltmeseydim amca halen daha 6000 CL30 takılacaktı şu anda, bundan eminim. Kendisiyle olan yazışmalarım da bunu doğruluyor. İş birliği seçmek yerine kanaldan yasaklaması da kendi karakterini yansıtır ancak...

TR'yi boş verelim, yurtdışında da muhabbet aynı... @Yakuza Tomahawk yerine Carbon'u tercih etti, sebeplerini bir paragrafta anlattı. Aradaki USD farkı nereye gidiyor diyor adam? Segmentasyon farkı da bir yere kadar... Bu yanma vakalarında da sokete ters takılmış bahanesini türetip yırttılar o işten, milyonluk kanalı olan editörler sağ olsun. Ne kadar teklif ettilirse artık, merak konusu...

Ben bizatihi X870 Tomahawk alıp iade etmiş biriyim, yaşadığım sorunların haddi hesabı yoktu, 15 Beta BIOS da cabası... Sonrasında utandıklarından Beta takısını kaldırdılar ama halen daha Beta tüm BIOS'lar bence. Tepki çektiğinden Beta yazamıyor artık firma. :)

Bu editörler bu şekilde davrandığı ve cepleri dolduğu sürece ses etmedikleri müddetçe biraz zor kendine gelir... Adam 6000 C24 açıyor, en iyi anakart MSI diye reklam yapıyor... Ben kendisine Nitro modunu ve CL24'ün varlığından bahsedene kadar da ya haberi yoktu ya da denemeye cürreti yoktu. Emin ol ki ben bu denli çıtayı yükseltmeseydim amca halen daha 6000 CL30 takılacaktı şu anda, bundan eminim. Kendisiyle olan yazışmalarım da bunu doğruluyor. İş birliği seçmek yerine kanaldan yasaklaması da kendi karakterini yansıtır ancak...

TR'yi boş verelim, yurtdışında da muhabbet aynı... @Yakuza Tomahawk yerine Carbon'u tercih etti, sebeplerini bir paragrafta anlattı. Aradaki USD farkı nereye gidiyor diyor adam? Segmentasyon farkı da bir yere kadar... Bu yanma vakalarında da sokete ters takılmış bahanesini türetip yırttılar o işten, milyonluk kanalı olan editörler sağ olsun. Ne kadar teklif ettilirse artık, merak konusu...

Ben bizatihi X870 Tomahawk alıp iade etmiş biriyim, yaşadığım sorunların haddi hesabı yoktu, 15 Beta BIOS da cabası... Sonrasında utandıklarından Beta takısını kaldırdılar ama halen daha Beta tüm BIOS'lar bence. Tepki çektiğinden Beta yazamıyor artık firma. :)
Para işi böyle hocam, yapacak bir şey yok. Düzen böyle. AM5 ve MSI konusunda forumlarda takılmayan bilmez. Anca zar zor tak çalıştırı çalıştırabilir belki EXPO yu bile patlatacak kadar vukuaatlı.

Allah razı olsun hocam. Bellekler 60 sınırında geziniyor testlerde. Max 59.5 derece gördü bu sefer ve test boyu ortalama 58 falandı. Fan devrini 3.400 RPM seviyelerine kadar çıkardım. Stabil kalabiliyor. Bugün tCL, tRCDWR ve tRCDRD stabilitesini sağladım. Yarın tRP, tRAS ve tRC ile devam edeceğim.

Dosya Ekleri

• ZenTimings_Screenshot_29781956.962194.webp
    ZenTimings_Screenshot_29781956.962194.webp
    29,6 KB · Görüntüleme: 8
Allah razı olsun hocam. Bellekler 60 sınırında geziniyor testlerde. Max 59.5 derece gördü bu sefer ve test boyu ortalama 58 falandı. Fan devrini 3.400 RPM seviyelerine kadar çıkardım. Stabil kalabiliyor. Bugün tCL, tRCDWR ve tRCDRD stabilitesini sağladım. Yarın tRP, tRAS ve tRC ile devam edeceğim.

Bazı subtiming'ler de voltaj istiyor, adım adım gitmek en iyisidir ama voltaj artırımı ya da bir tık daha iyi soğutman gerekebilir her daim... Özellikle tRFC 120 ns iken marjini çok daraltacaksın.

Bazı subtiming'ler de voltaj istiyor, adım adım gitmek en iyisidir ama voltaj artırımı ya da bir tık daha iyi soğutman gerekebilir her daim... Özellikle tRFC 120 ns iken marjini çok daraltacaksın.
Main işi bittikten sonra tRFC odaklanacağım zaten, 120ns cidden zorlayacak. Voltaj artırımı düşünmüyorum. Bu voltajda ne yapılabilirse o şekilde kalacağım. tCL 34 benim için ana belirleyici voltaj fikrini verdi zaten.

Main işi bittikten sonra tRFC odaklanacağım zaten, 120ns cidden zorlayacak. Voltaj artırımı düşünmüyorum. Bu voltajda ne yapılabilirse o şekilde kalacağım. tCL 34 benim için ana belirleyici voltaj fikrini verdi zaten.

8000 çok affetmiyor, 6400'e göre daha fazla ısınacağı kesin, +5 daha koyar üzerine... tRP 40 denenebilir, tRCD 46 gevşetmek gerekebilir tRFC kıstığın vakit.

8000 çok affetmiyor, 6400'e daha fazla ısınacağı kesin, +5 daha koyar üzerine... tRP 40 denenebilir, tRCD 46 gevşetmek gerekebilir tRFC kıstığın vakit.
tRFC kıstığımda gerekirse tREFI gevşeteceğim diye düşünüyordum. Siz hangisi daha mantıklı derseniz ona göre davranırım.