Vizyon farkını görüyorsun... Amca dün EXPO açmayın, açacaklar da benim tablodan 6000 CL32 açıp geçsin dedi... Biz de burada 8000 kafa patlatıyoruz uzaktan. :)

Tanıttığı 24 GB Micron modüllerde zaten timing girilemiyor, revizyona ve batch göre ciddi farklar var... Varyasyon mevcut, Hynix gibi genellenemiyor.

Micron timing tablosu diye bir yerde paylaşım göremezsin o yüzden. Samsung B, Hynix M ve A harici tablo yok.
tRFC 120 ns 70. dakikada gümledi. VDD 1.62 den 1.63 e geçelim mi? Yoksa tRFC gevşetelim mi?

tRFC 120 ns 70. dakikada gümledi. VDD 1.62 den 1.63 e geçelim mi? Yoksa tRFC gevşetelim mi?

60 dereceler yüksek bu iş için, bugün gümlemese bile yarın testte gümler. Ben olsam tRFC 130 ns devam ederim, benchmark esnasında 120 ns çekip farka bakarsın sadece in-game ya da AIDA vs. gibi.

Mesaj alındı hocam. 125 ns gibi ara bir değer yapılmalı mı?

Ben RAM fanını 3000RPM'de çalıştırıyorum, anca kurtarıyor, kasa ses yalıtımı iyi çok önemsemedim de bu iş ile uğraşacak arkadaşlar kasamı yeniyelemiyorum diyorsa fan sesini de takmamalı, öyle çok bağırmıyor zaten ekran kartının üstüne iyi oturtunca. 3000RPM'de ne kadar dayanırsa artık bozulursa yenisini alırız 500-700tl arası bir şey zaten 2 senede bir bozulsa ne bozulmasa ne.

Ben RAM fanını 3000RPM'de çalıştırıyorum, anca kurtarıyor, kasa ses yalıtımı iyi çok önemsemedim de bu iş ile uğraşacak arkadaşlar kasamı yeniyelemiyorum diyorsa fan sesini de takmamalı, öyle çok bağırmıyor zaten ekran kartının üstüne iyi oturtunca. 3000RPM'de ne kadar dayanırsa artık bozulursa yenisini alırız 500-700tl arası bir şey zaten 2 senede bir bozulsa ne bozulmasa ne.
Hocam RAM'ler öyle dar bir alanda kaldı ki anakart yapısından ötürü, anca bu şekilde ne yapabilirsem o şekilde kullanacağım. MSI'da 1.8 VDD verdiğimde bile bu kadar ısınmıyordu. PC'ye şimdi para harcamak istemiyorum açıkçası, zaten sıcakta ne yapabilirse kışında öyle kullanacağım. Sürekli timing kontrolü yapmaya gerek yok. Vaktim olursa belki düşünürüm ama şimdilik bir yaz profili oluşturmam şart. Antalya malumunuz. Klimasız da deniyorum. Muhtemelen yine 30 dereceye yakındır oda sıcaklığı. Ben odayı PC'ye göre ayarlamak istemiyorum şu etapta. Kendime göre ayarlamam daha mantıklı PC'yi. Zaten her türlü manuel tuning yaptığım için çok daha iyi sonuç alacağım EXPO'ya göre. Hem 25 cycle 1usmus_v3 TM5 0.12.3 ile hem 1 saat OCCT Memory ile ilerliyorum. İkisininde hata tespiti gayet iyi ve açıkçası yeterli gibi geliyor.

@Ayhan Dönmez TM5 0.12.3 ve OCCT Memory başarılı.

@Ayhan Dönmez sonraki timing ayarlama sıralamamda tRRDS tRRDL tFAW üçlüsü mü olmalı yoksa tRTP mi?

Dosya Ekleri

• ZenTimings_Screenshot_29783329.9853134.webp
    ZenTimings_Screenshot_29783329.9853134.webp
    29,3 KB · Görüntüleme: 5
Son düzenleme:
Hocam RAM'ler öyle dar bir alanda kaldı ki anakart yapısından ötürü, anca bu şekilde ne yapabilirsem o şekilde kullanacağım. MSI'da 1.8 VDD verdiğimde bile bu kadar ısınmıyordu. PC'ye şimdi para harcamak istemiyorum açıkçası, zaten sıcakta ne yapabilirse kışında öyle kullanacağım. Sürekli timing kontrolü yapmaya gerek yok. Vaktim olursa belki düşünürüm ama şimdilik bir yaz profili oluşturmam şart. Antalya malumunuz. Klimasız da deniyorum. Muhtemelen yine 30 dereceye yakındır oda sıcaklığı. Ben odayı PC'ye göre ayarlamak istemiyorum şu etapta. Kendime göre ayarlamam daha mantıklı PC'yi. Zaten her türlü manuel tuning yaptığım için çok daha iyi sonuç alacağım EXPO'ya göre. Hem 25 cycle 1usmus_v3 TM5 0.12.3 ile hem 1 saat OCCT Memory ile ilerliyorum. İkisininde hata tespiti gayet iyi ve açıkçası yeterli gibi geliyor.

@Ayhan Dönmez TM5 0.12.3 ve OCCT Memory başarılı.

@Ayhan Dönmez sonraki timing ayarlama sıralamamda tRRDS tRRDL tFAW üçlüsü mü olmalı yoksa tRTP mi?

En son ARd 0 zorla, sonun da sonu ama. ARd 0 fazladan VSOC ve VDDP isteyebilir, belki VDDIO ya da hiç açılamaz. Denemek lazım. Son hali attığım gibi olsun, daha kısma bir şeyi. Swap APU için ayrıca test gerekebilir, onu da sona bırak... tRP için tCL+4'ten 38 kalsın, 38 stabil olur ama voltaj isteyebilir.

1787002708148.webp

@MAH0A Bu işleri nihayete erdiğinde 6000 CL24, 6400 C26 ve 8000 C34 profilleri in-game benchmark olarak birebir kıyaslayıp konuda paylaş istersen. İnsanlar karını zararını net şekilde öğrensin... Stok EXPO ile de bakarsın. PBO ve GPU'dan etkilenmemesi için ikisi içinde V/F sabitleyip statik OC yaparsın. 5.2 GHz 1.15V verirsin örneğin Core VID 9800X3D için. 5.2 GHz kısmını AI Tweaker'dan Core Ratio x52.00 seçmen yeterli, Core VID kısmını 1.15V bırak, 5.2 GHz 1.15'e açamayan yok. Garanti olmuş olur stabilitesi, o açıdan diyorum. Ekran kartını da sabitle ki oynamasın aşağı yukarı testlerde...

Onun haricinde stabilitesini test etmeyerek de olsa tRFC 115-120 ns benchmark bakarsın ayrıca, sanıldığı kadar etkili mi değil mi anlamış olursun... 115 ns 460 tRFC, 120 ns 480 tRFC eder. 500 tRFC zaten 125 ns sabit.

Aynı şekilde ARd'ları da kıyasla, ARd Auto iken sende 37-37 match yapar çünkü kart 1 DPC... Yapmıyorsa da VDDP ya da VDDQ ilişkilidir, 1-2 denersin. ARd 0 stabil olsa bile çok sınırdaysa performans kısabilir, bakarsın. Latency her türlü iyi verir ama.

Boot to boot varyasyonları önlemek adına AIDA'dan Write kontrolü yapacaksın. Mesela bir train'de 94K verdi, diğerinde 92K verdiyse train tekrarı yapacaksın restart atıp. Yoksa daha kötü sonuç çıkartabilir, ona şaşırma. AIDA64'te Memory bench kısmında Write üstüne sol çift tık yap sadece, tüm satırı yapmasın... @MAH0A

DIMM 55 celcius çok yüksek, 40-45 olsa 8200 CL32 şansı var.

Son düzenleme: